...OG SÅ VAR DE TRE: Knut Arilde Hareide til høyre takker for seg og avbryter regjeringssamtalene med de andre borgerlige partiene. Erna, Trine og Siv må nå fortsette forhandlingene alene. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet
...OG SÅ VAR DE TRE: Knut Arilde Hareide til høyre takker for seg og avbryter regjeringssamtalene med de andre borgerlige partiene. Erna, Trine og Siv må nå fortsette forhandlingene alene. Foto: Christian Roth Christiansen / DagbladetVis mer

Borgerlig samarbeid

Hareide bryter regjeringssamtalene

Delvis avklaring på borgerlig side: KrF går i opposisjon, mens Venstre vurderer situasjonen videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gryterett med finnbiff og politisk tautrekking sto på menyen da ledelsen i de borgerlige partiene møttes til middag og møter i kveld.

Målet med både måltidet og møtet er å avklare hvilke samarbeidsforhold de fire partiene skal ha de neste åra, og om Venstre og KrF eventuelt skal tre inn i regjeringen sammen med Høyre og Frp.

Mens KrF og Venstre ønsker seg en blågrønn regjering sammen med Høyre, er Frps strategi at det er uaktuelt å støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Det var på forhånd knyttet mest spenning til om Kristelig Folkeparti. Ville partiet bryte eller fortsette forhandlingene, og i så fall med hvilket mål for øye: Regjeringsdannelse eller samarbeidsavtale?

KrF ut

Etter møtet er det klart at KrF trekker seg fra forhandlingene, mens Venstre vurderer situasjonen videre.

Fire borgerlige partier er dermed blitt til tre i Erna Solbergs mulige regjeringskabal.

Samtidig som Hareide trekker partiet sitt fra forhandlingene, gjør Solberg det klart at det ikke blir laget noen samarbeidsavtale eller ny regjeringserklæring. Solberg sier også at de fire partiene kommer til å ha et konstruktivt samarbeid og at Høyre og Frp fortsetter i regjering. Solberg regner det som åpent hvordan forhandlingene med Venstre vil gå.

- KrF har vært tydelig på at de ikke ønsker å gå inn i politiske samtaler om regjeringsdannelse. Jeg opplever at selv om KrF har sagt de vil gå i opposisjon, så har de sagt de skal være et konstruktivt parti, sier Solberg.

- Vi har hatt et konstruktivt møte og diskutert situasjonen etter valget. Vi er blitt enig om å samarbeide ved konstitueringen ved samarbeidet og holde samarbeidssamtaler, fortsetter hun.

Solbergs soleklare oppsummering av situasjonen i kveld er som følger:

- Regjeringen fortsetter. Hvis noen vil inn, er det muligheter for det. Døra kommer ikke til å bli lukket, sier hun.

HA DET BRA, KNUT ARILD: Siv Jensen må innse at Knut Arild Hareide ikke blir en del av regjeringen. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet
HA DET BRA, KNUT ARILD: Siv Jensen må innse at Knut Arild Hareide ikke blir en del av regjeringen. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet Vis mer

Venstre uviss

Knut Arild Hareide bekreftet at partiet hans bryter regjeringssamtalene. KrF viker altså ikke fra standpunktet om at en regjering med Høyre og Venstre var eneste sannsynlige alternativ for dem.

- Vi konstaterer at vårt regjeringsalternativ ikke lyktes. Vi ønsker å samarbeide konstruktivt og godt, sa han like etter møtet.

Ståa er annerledes for Venstre. Etter det Dagbladet erfarer, er et flertall i Venstres stortingsgruppe åpne for å gå i regjering med Høyre og Frp om de får stort nok gjennomslag for sine saker.

- Jeg har stor respekt for den avgjørelsen Knut Arild Hareide og KrF nå har tatt, sier partileder Trine Skei Grande.

Finansminister Siv Jensen sier hun også respekterer KrFs beslutning.

Venstre har gjort det klart at de, i motsetning til i 2013, kan gå inn i regjering selv om KrF holder seg utenfor. Men den beslutningen kommer ikke Venstre til å fatte ennå.

- Vi skal nå vurdere situasjonen, forklarer Skei Grande til pressen onsdag kveld.

Lang ventetid

Hun sier også at det uansett ikke er aktuelt for Venstre å gå inn i regjering før Høyre og Frp legger fram sitt statsbudsjett i midten av oktober.

- Det er vanskelig å se for oss at vi skal gå inni regjering før vi har sett hva slags budsjett de legger fram, sa hun før møtet.

Erna Solberg har flere gang vært tydelig på at hennes store prosjekt er å få samlet de fire partiene i én regjering.