BUEt UT: Deler av salen begynte å bue da tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide snakket kritisk om Donald Trump. Video: Norge IDAG Vis mer Vis mer

Hareide buet ut etter Trump-kommentar på kristenstevne

Pipekonsert fulgte da Knut Arild Hareide kritiserte Donald Trump under det kristenkonservative storstevnet Oslo symposium.

- Jeg må tåle at det pipes når jeg kommer med et tydelig budskap. Men tilhørerne på Oslo Symposium må også tåle at jeg sier sannheten om president Trump, sier Hareide til Dagbladet.

BUET UT: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
BUET UT: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Det var Vårt Land som først omtalte at Hareide ble møtt med tilrop og piping fra deler av salen da han ba kristne ta avstand fra Trump under den årlige kristenkonservative mønstringen som arrangørene selv kaller «kristenfolkets mobilisering».

- Jeg må advare kristne og andre og gi sin stemme til en populistisk statsleder som Trump, sa Hareide og høstet iltre tilrop fra salen.

Oppgjør

I talen oppfordret Hareide tilhørerne til å stå opp imot populismen som han mener Trump representerer, så vel som mye av budskapet fra den amerikanske presidenten.

- Vi må ta avstand fra Trump som jevnt og trutt – og bevisst bryter budet om å lyve. Vi må ta avstand fra Trump som latterliggjør funksjonshemmede og snakker nedlatende om kvinner. Vi må ta avstand fra dem som vil bygge murer – istedenfor å bygge broer. Vi må bygge tillit og ikke mistillit, sa Hareide og fortsatte:

- Det forplikter å stå for de kristne verdiene. Da må vi stå opp for det som er rett. Og ikke falle for lett populistisk retorikk. Gjør vi ikke det – svikter vi de verdiene vi har lovet å være trofast mot.

Stormønstring

En rekke kjente navn er blant de 40 talerne fra inn- og utland som er invitert til det to dager lange arrangementet i Oslo kongressenter.

Påtroppende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og fungerende partileder Olaug Bollestad står på talerlista, i likhet med Frp-leder Siv Jensen og hennes partifelle Christian Tybring-Gjedde. Også Rødts ordførerkandidat i Stavanger, den tidligere Klassekampen-journalisten Mimir Kristjansson talte fredag.

Hareide har selv deltatt på Oslo symposium flere ganger tidligere. På spørsmål om han føler seg hjemme der, svarer han som følger:

- Jeg har både blitt møtt med jubel og antydninger til pipekonsert tidligere og har alltid satt pris på å få invitasjon til å tale. Men jeg vil uansett ikke tilpasse mitt verdibudskap til dem jeg taler for, sier han.