FOR STOR: Avstanden til Frp er for stor, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Video: Nina Hansen Vis mer

Striden i KrF

Hareide: Derfor brøt jeg med Erna

Dersom KrF hadde bidratt til å gi Frp åtte år i regjering, ville muligheten for å bygge et sentrumsalternativ med Ap gått tapt.

Hvis Hareide vinner i eget parti, kan Erna bli felt «nokså fort», ifølge Hareide.

- Det er nå Sp og Ap vil være interessert i dette prosjektet. Hvis vi hadde holdt Frp inne i regjering i åtte år, selv om vi i 2017 lovet at vi ikke ønsket en regjering med Frp, tror jeg ikke Ap og Sp ville være villig til å danne en så sterk sentrumsregjering med oss i 2021, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet

Derfor måtte Knut Arild Hareide bryte med Erna Solberg denne høsten og peke på et regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Ap. Han sier KrF har fått til mye i samarbeid med Erna Solbergs regjering, men at retningen regjeringen med et sterkt Frp tar, er feil.

- Er resonnementet at da vil Ap bygge et nytt rødgrønt alternativ og KrF vil bli bundet til høyresida?

- Det er nå muligheten til å bygge et sterkt sentrum er til stede. Det vet vi ikke om den er om tre år. I tillegg mener jeg dette er tidspunktet hvor sentrumskameratene Sp og KrF bør finne sammen igjen. Jeg liker ikke at skillet i norsk politikk har gått mellom våre to partier som står så nær hverandre.

- Kan skje fort

- Du snakker om å bygge et regjeringsalternativ for 2021. Betyr det at dere ikke vil felle Erna i høst, for eksempel på budsjettet?

- Jeg legger til grunn at KrF, Sp og Ap - hvis jeg får flertall - vil kunne danne et nytt flertall nokså fort, svarer Hareide.

Det pågår nå en intens kamp i KrF og om partiets samarbeidsstrategi. Knut Arild Hareide har rådet partiet å gå til Sp og Ap, mens nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad mener partiet bør gå inn i dagens Høyre/Frp/Venstre-regjering.

LEKKASJER: KrF-leder Knut Arild Hareide skal på sentralstyremøtet forrige uke ha blitt spurt om han fortsetter som leder dersom partiet velger regjering med Høyre, Frp og Venstre, og skal ha svart nei. Foto:
LEKKASJER: KrF-leder Knut Arild Hareide skal på sentralstyremøtet forrige uke ha blitt spurt om han fortsetter som leder dersom partiet velger regjering med Høyre, Frp og Venstre, og skal ha svart nei. Foto: Vis mer

Torsdag varslet NRK at Hareide på sentralstyremøtet i forrige uke gjorde det klart at han ikke fortsetter som leder dersom partiet velger regjering med Frp.

Overfor Dagbladet vil Hareide verken bekrefte eller avkrefte det:

- Jeg har alltid sagt at jeg vil kjempe for KrF samme hva. Nå skal partiet ta valget, og jeg vil ikke bidra til spekulasjoner.

- Hvordan vil slike lekkasjer påvirke prosessen og debatten i KrF?

- Det skal jeg være forsiktig med å tolke. Jeg har sagt at det er retningsvalget vi skal ta, og ikke drøfte andre spørsmål. Så får jeg leve med de spekulasjonene som pågår, sier Hareide.

Fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF beklager lekkasjen om at partileder Knut Arild Hareide går av om han ikke får partiet med seg.

- Jeg skjønner hans vurdering, men håper likevel han tenker seg om en gang til. Når det nå er ute, kan det muligens vippe noen tvilere. Jeg skulle ønske det ikke hadde kommet ut, sier Turøy til NTB morgen er det ekstraordinært årsmøte i Rogaland.

Hareide vil fortsatt ikke kommentere lekkasjen fra sentralstyremøtet.

Må ta valget nå

Å forbli et opposisjonsparti, som nå, er ifølge Hareide ingen løsning.

- Etter valget i 2017 valgte vi det alternativet. Det løser ikke våre problemer for 2021. Vi har en handlefrihet som vi bruker nå. Det blir ikke enklere om to år. Det er nå vi har muligheten til å bygge en sentrumsbasert regjering, sier Hareide.

Han ble kalt tåkefyrste i fjorårets valgkamp, og mener det ikke er ufortjent.

-Vi hadde en utydelighet, og vi hadde et samarbeidsvedtak som var krevende å framføre. Men vedtaket ga oss en handlefrihet, og det er den vi bruker nå.

MÅTTE BLI TYDELIG: Etter valgkampen i 2017 ble KrF-leder Knut Arild Hareide kåret til tåkefyrste. Han erkjenner at han hadde et krevende landsmøtevedtak å kommunisere. Nå er han tydelig, og har rådet partiet til å gå til Sp og Ap. Foto: Nina Hansen
MÅTTE BLI TYDELIG: Etter valgkampen i 2017 ble KrF-leder Knut Arild Hareide kåret til tåkefyrste. Han erkjenner at han hadde et krevende landsmøtevedtak å kommunisere. Nå er han tydelig, og har rådet partiet til å gå til Sp og Ap. Foto: Nina Hansen Vis mer

Etter boka og ikke minst etter sin historiske landsstyretale, der Hareide brøt med Solberg-regjeringen og pekte på et regjeringssamarbeid med Sp og Ap, har KrF-lederen snudd opp ned på norsk politikk. KrFs veivalg dominerer fullstendig den politiske debatten.

For et par dager siden kastet Erna Solberg silkehanskene og kalte Hareides «venstresving» udemokratisk og ikke i tråd med det KrF sa til velgerne. I et intervju med Dagens Næringsliv gjorde hun det klart at det nå handler om hvem som skal styre landet, hun eller Jonas Gahr Støre.

- Har hatt stående invitasjon til svart bil

- Hun sier at jeg har maktbehov. Det er helt i orden at hun vil forsvare regjeringens politikk og er uenig i det jeg sier om den. Men mente hun hele veien at det var fint vi skulle ha vår prosess, men at svaret burde være gitt på forhånd? Ville hun at vi skulle ha en skinnprosess? At vi skulle se på hennes regjering, med et parti vi hadde lovet å ikke gå i regjering sammen med, som det eneste mulige, det eneste rette? spør Hareide, og minner om at Erna Solbergs regjering ikke har flertall.

- Et flertall av velgerne stemte på partier som ikke ønsker Frp i regjering. Erna må ta ansvar for det valget hun har gjort. Vi pekte på Erna under forutsetning av at hun valgte oss. Hun valgte Frp, og vi ga ikke noen borgerlig garanti for fire år, sier Hareide.

- Et valg mellom Frp og Ap

Han understreker at KrFs valg ikke handler om Erna Solberg, men om hvorvidt KrF skal sitte i regjering med Frp eller med Ap.

-For KrF er det alltid naturlig å se etter sentrumsløsninger. De mest gylne perioden i KrFs historie er Bondevik I-regjeringen og Korvald-regjeringen som styrte da jeg ble født. KrF har vært budsjettpartnere med Ap, det var hovedregelen på 90-tallet.

Siden vi ikke har fått til en løsning med sentrum/høyre, er det for KrF som sentrumspart naturlig å se til Sp og Ap, sier Hareide. Han mener KrF får mest gjennomslag der:

- Hvis vi ser på KrFs økonomiske politikk, er vi ikke det partiet som lover de store skattelettelsene. Med denne regjeringen er bilavgiftene redusert mellom 11 og 13 milliarder. Hadde du spurt meg, ville jeg heller doblet barnetrygden enn å senke bilavgiftene, sier Hareide og lister politikkområder der KrF står Sp og Ap nærmere enn høyresiden:

Økonomisk politikk, sosialpolitikk, bistandspolitikk, klima og miljø, landbruk, distriktspolitikk, alkoholpolitikk, folkehelse, kamp mot økonomisk ulikhet, for et anstendig arbeidsliv og mot at kommersielle presser ut ideell sektor i velferden.

- Det er ikke alt Arbeiderpartiet og KrF er enige om i innvandringspolitikken, men vi deler viljen til integrering. På den andre siden oppfordret Siv Jensen i 2015 kommunene til å si nei til å ta imot flyktninger. Så har Ap vært mer krevende enn Høyre når det gjelder valgfrihet til barnefamiliene. Men den rødgrønne flertallsregjeringen fjernet ikke kontantstøtten, påpeker Hareide.

Regjeringen fikk æren

- I boka beskriver du samarbeidet med Høyre/Frp-regjeringen i forrige periode om å spille en fotballkamp og begynne på 0-2. Det handlet om å begrense skadene og spille seg opp til status quo. Hvor lenge hadde du den følelsen?

SKILLES: Etter valget i fjor høst valgte Venstre-leder Trine Skei Grande å forhandle med Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen og gikk inn i regjeringen. Knut Arild Hareide ønsket ikke en ny samarbeidsavtale for denne stortingsperioden og erklærte KrF som opposisjonsparti. Nå er Hareide klar til å bygge regjering med Sp og Ap, hvis partiet hans vil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixS
SKILLES: Etter valget i fjor høst valgte Venstre-leder Trine Skei Grande å forhandle med Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen og gikk inn i regjeringen. Knut Arild Hareide ønsket ikke en ny samarbeidsavtale for denne stortingsperioden og erklærte KrF som opposisjonsparti. Nå er Hareide klar til å bygge regjering med Sp og Ap, hvis partiet hans vil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixS Vis mer

- Vi har også fått til mye sammen med regjeringen hvor det har vært felles vilje, men 0-2-følelsen kom sterkt høsten 2014 da det kom et veldig usosialt budsjett. Vi gjorde det mer sosialt, men vi fikk ikke satt vårt preg på det.

Høsten 2015 kom flyktningkrisa, og regjeringen valgte å sende regningen til verdens fattige. Vi greide å halvere kuttet, men vi greide ikke mer enn å spille oss opp til 1-2. Det samme har skjedd i distriktspolitikken. Samarbeidsavtalen ga oss store gjennomslag, men regjeringen tjente mest på den, for vi bidro til å begrense høyrepolitikken og fikk den nærmere sentrum. Folk har vært fornøyde med den jobben KrF har gjort, men det er regjeringen som har fått æren for det, sier Hareide.