SKJEBNEMØTE: Buskerud KrF er et av tre fylkeslag som møtes mandag kveld. Både Hareide og nestleder Ropstad talte på møtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKJEBNEMØTE: Buskerud KrF er et av tre fylkeslag som møtes mandag kveld. Både Hareide og nestleder Ropstad talte på møtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Hareide er forberedt på å miste både velgere og KrF-medlemmer

KrF-lederen mener det er flest nye velgere å hente ved å gå til venstre: - Det er ingen tvil om at avstanden mellom KrF og SV er mindre enn avstanden mellom KrF og Frp, sier han.

NORESUND (Dagbladet): Tre nye fylkeslag velger mandag utsendinger til KrF-landsmøtet. Blant dem er Buskerud KrF, hvor både Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad er til stede for å tale sin sak mandag kveld.

Hareide sier til Dagbladet at han er forberedt på å miste både medlemmer og velgere i prosessen han har ledet partiet inn i.

- Avskalling i partiet kommer det nok til å bli uansett. Jeg er forberedt på å miste velgere og KrF-medlemmer uansett hvilken retning landsmøtet peker. Det viktigste er at vi i tida framover kjemper for KrF uansett, sier han til Dagbladet mens det ringes inn til debatt i Buskerud KrF.

Fylkenes ansvar å unngå full KrF-krangel

Hareide har nettopp talt til fylkeslaget. Han har bedt dem stemme for å gå i regjering med Senterpartiet og Ap og fikk applaus og røde blomster som takk.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har argumentert for det motsatte, til minst like varm applaus som partilederen. Ropstad fikk blå blomster på vei ut døra. Også medlemmene i Buskerud KrF er delt og Hareide er klar på at partiet går en vanskelig tid i møte.

- Hvordan skal dere unngå full borgerkrig i KrF etter landsmøtet?

- Det er viktig at fylkeslagene må ta ansvar for å sende en representativ delegasjon til landsmøtet. Mange fylkesledere understreket det under landsstyremøtet i dag, sier Hareide med klar adresse Rogaland KrF.

Maktbalansen i KrF

Hareide ankom Noresund mandag like etter at KrF-ledelsen holdt et ekstraordinært landsstyremøte.

Møtet kom som direkte konsekvens av fylkesårsmøtet i Rogaland KrF i helga. Her støttet en tredjedel Hareides foreslåtte veivalg mot venstre, men likevel sendte Rogaland KrF 15 blå delegater til landsmøtet 2. november - og bare én rød delegat.

- Rogaland KrF vil kunne endre maktbalansen i diskusjonene som foregår i KrF nå. Jeg hadde selvsagt ønsket at flere delegater fra Rogaland støtter mitt syn. Vi hadde et landsstyremøte i dag for å styrke bevisstheten rundt fylkeslagenes ansvar for å sørge for en representativ delegasjon på landsmøtet. Det handler også om borgerfreden i KrF etter landsmøtet. Alle skal føle seg hørt, sier Hareide.

Hareide er klar på at han mener et regjeringssamarbeid med Ap og Sp vil kunne skaffe mange nye velgere til veie.

- Det er ikke nødvendigvis slik at vi må velge mellom å vinne nye velgere eller beholde alle vi har i dag, men én av grunnene til retningsvalget jeg foreslår er velgerpotensialet som ligger der, sier han.

Nærmere SV enn Frp

Hareide viet en hel del tid under sin tale til Buskerud Frp på å snakke om de andre partiene på Stortinget. Mens Hareide på ny ramset opp en rekke saker som KrF og Frp er dypt uenig om, roset han SV.

- I spørsmål om barnefattigdom, klima og miljø, så er SV vår aller beste venn. Det må vi ikke glemme, sier Hareide.

Partilederen understreker overfor Dagbladet at han ikke ønsker å gå i regjering med SV.

- Men det er ingen tvil om at avstanden mellom KrF og SV er mindre enn avstanden mellom KrF og Frp, sier han.