Jonas Gahr Støre sier nei til kontanstøtten

Hareide etter at Støre avlyste kontantstøtten: - Likte bedre 2014-versjonen av Støre

Knut Arild Hareide har aldri hørt Jonas Gahr Støre så tydelig før.

 PÅ FRIERFERD: Jonas Gahr Støre møter Knut Arild Hareide i forbindelse med et arrangement i regi av Sarons Dal sommeren 2015.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
 PÅ FRIERFERD: Jonas Gahr Støre møter Knut Arild Hareide i forbindelse med et arrangement i regi av Sarons Dal sommeren 2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg likte bedre den Støre jeg hørte for to år siden, enn den Støre som har tenkt høyt, men ikke fått støtte av partiet. Jeg skulle ønske han sto for den høyttenkningen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Han viser til at Ap-leder Jonas Gahr Støre i tirsdagens trontaledebatt i Stortinget i realiteten avlyste kontantstøtten.

- Ap har et program hvor vi mener kontantsøtte ikke er er riktig prioritering av fellesskapets midler, sa Støre, og la til:

- Kontantstøtte mener vi er en dårlig ordning som kommer til å tilhøre fortiden.

Ville tenke nytt

Dermed har Jonas Gahr Støre endret standpunkt i spørsmålet om kontantstøtte, etter at han som fersk partileder i 2014 tok til orde for å beholde kontantstøtten for de minste barna:

- Hvis vi skal være et parti med tiden, så må vi lytte til familiene og forstå det de står i. Og da er det ikke sikkert at det vi har ment i tidligere tiår, er helt riktig for kommende tiår, sa Støre til NRK den gangen.

Utspillet skapte reaksjoner i Ap. Kontantstøtten, som ble innført under den første Bondevik-regjeringen, var ikke en hvilken som helst sak å tenke høyt om. Kampen mot kontantstøtte har vært en kjernesak for Ap i årene etter, og vært ansett som uttrykk for umoderne familiepolitikk.

- Kan forsvinne

Men under trontaledebatten i dag gjorde Jonas Gahr Støre det altså klart at Ap fortsatt er mot kontantstøtten. Partiets programkomité har ikke behandlet familiepolitikk ennå, men Støre slår allerede fast at det ikke kommer noen snuoperasjon i synet på kontantstøtten.

Hareide er skuffet over at Støre tydeligvis ikke har fått gjennomslag i eget parti, og registrerer at KrF står igjen som den eneste garantisten for kontantstøtten.

- Hvis ikke KrF kommer i en maktposisjon etter 2017, så vil lett kontantstøtten være borte. Frp og Venstre har gått i mot den, og i Høyre ser de på en helt annen løsning, sier Hareide, som i debatten også slo fast at KrF går mot behovsprøving av barnetrygden og vil beholde de universelle ordningene.

KrF-lederen signaliserte også at KrF vil utvide pappakvoten til 14 uker, slik det var under den rødgrønne regjeringen.

- Mer positivt før

Støres avlysning av kontantstøtten kommer etter en lengre periode med frierier til KrF. I mai i år spurte Dagbladet en rekke sentrale Ap-topper om hvilket regjeringsalternativ de ser på som mest aktuelt i 2017, og alle svarte Ap, Sp og KrF i regjering, med mulig støtte fra SV og MDG.

En rundspørring Dagbladet gjennomførte i august, viste også at et flertall av Kristelig Folkepartis tillitsvalgte og folkevalgte foretrekker regjeringsdeltakelse med Ap og Sp framfor Høyre, Frp og Venstre.

Men det er liten tvil om at det også er en rekke saker som kan føre til at de eventuelle hvetebrødsdagene raskt utvikle seg til ekteskapsproblemer dersom Ap og KrF finner sammen etter 2017, og kontantstøtten er en av disse saken.

- Du har sagt at signalene fra Støre har vært positive og gjort det enklere å se for seg et potensielt samarbeid med Ap etter 2017, har dette nå endret seg?

- Det stemmer at han aldri har vært så tydelig før. Vi må se på helheten, men det var mer positive signaler han sendte for to år siden, svarer Hareide.

Pedersen fornøyd

Tidligere nestleder i Ap og medlem av kommunalkomiteen, Helga Pedersen, er derimot fornøyd med avklaringen.

- Ap har jo også i budsjettet for 2016 vært tydelig på at vi ønsker å avvikle kontantstøtten. Vi vil bruke pengene til barnehageplasser, som de fleste foreldrene ønsker. Kontantstøtten bryter med arbeidslinja og den hindrer integrering. Fire av 10 kvinner som mottar kontantstøtte har innvandrerbakgrunn. Vi trenger dem i arbeid, og barna deres trenger å gå i barnehage, sier Pedersen.

Hun understreker samtidig at småbarnsforeldre som ikke finner barnehageplass, må få kontantstøtte.

Pedersen konstaterer at kontantstøtten har mistet oppslutning i flere leire.

- Vi ser bevegelse også på den andre siden av streken. Både Høyre og Venstre beveger seg vekk fra kontantstøtten, og jeg tror den plager mange i Frp også, sier Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer