GÅR AV: Hareide går av som partileder KrF etter regjeringsforhandlingene med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Hareide ferdig som KrF-leder:
- Uaktuelt for meg å gå inn i regjeringen

Hareide-epoken er over i Kristelig Folkeparti. I kveld trakk han seg som leder når partiet går inn i regjering med Frp.

HER ER DE ENIGE: Pressekonferansen etter regjeringsforhandlingene. Video: Per Ervland / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Knut Arild Hareide ventet til Kjell Ingolf Ropstad hadde snakket ferdig på pressekonferansen på den andre siden av motorveien, før han gikk ut og møtte pressen.

For første gang siden 2011 var han ikke partileder. Regjeringsplattformen Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad hadde framforhandlet på Granavolden stemte han i mot på landsstyremøtet, helt i tråd med kampen han kjempet i fjor høst.

- Jeg gikk til valg på å ikke regjere sammen med Fremskrittspartiet, derfor var det ikke veldig overraskende at jeg stemte mot avtalen, sa Hareide til pressekorpset. Med blomster i hendene.

STØTTESPILLER: Knut Arild Hareide gir en klem til generalsekretær Hilde Frafjord Johnson. Foto: Nina Hansen
STØTTESPILLER: Knut Arild Hareide gir en klem til generalsekretær Hilde Frafjord Johnson. Foto: Nina Hansen Vis mer

Hareide stemte likevel sammen med resten av stortingsgruppen for å følge rådet til landsstyret. Han endte altså til slutt opp med å stemme for at partiets vilje skulle gjennomføres, og at han skal gå av som leder.

Uaktuelt å bli statsråd

Samtidig avklarte han endelig at det er uaktuelt for ham å bli med som statsråd i regjeringen. Som en samlende kraft i partiet som er kløyvet på midten.

KrF har det siste året vært det siste sentrumspartiet i norsk politikk, men har nå valgt tydelig borgerlig side. Mot den avgåtte lederens iherdige råd.

Men det var ingen taper som møtte pressekorpset.

- Jeg mener mitt råd om veivalg vil stå seg, sa Hareide. Kanskje som en advarsel til partiet som har seier på barnetrygd og tvillingabort som sine faner inn i regjeringslokalene.

Usikker framtid

Hareide ønsket ikke å presisere hva som var vanskeligst med at partiet hans går inn i regjering med Fremskrittspartiet.

Men på Dagbladets spørsmål om Per-Willy Amundsens utspill i TV 2 forrige uke om redusert barnetrygd for barnerike familier på grunn av at somaliere får mange barn, svarte han følgende:

- Jeg trengte ikke å høre Per-Willy Amundsens utspill for å mene det, men det er en god illustrasjon.

Knut Arild Hareide overlater til konstituert leder Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad om han skal fortsette som parlamentarisk leder på Stortinget.

Dagbladet spurte også om Hareide kan drive valgkamp for at KrF skal fortsette å regjere med Fremskrittspartiet, men Hareide ønsket i kveld ikke å svare direkte på det.

- Raus og rakrygget

Generalsekretær Hilde Frafjord Johnson har stått både på og ved Knut Arild Hareides side i kampen for å få KrF til å gå til venstre i norsk politikk.

I kveld beskriver hun mennesket Knut Arild Hareide slik:

- Veldig raus. Rakrygget. Knut Arild har stått med rak rygg, og har høy integritet. Han har slåss for det han har trodd på, sier Johnson til Dagbladet.

Om avstemmingen på landsstyremøtet, som igjen delte partiet på midten, har hun følgende å si:

- Det var spenning til siste slutt.

Det endte 19-17. I favør Ropstad.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen Vis mer