PÅ VEI TIL MØTE: Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad kjørte sammen til Noresund mandag kveld. I bilen diskuterte de fotball, ikke så mye politikk, hevder de to. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ VEI TIL MØTE: Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad kjørte sammen til Noresund mandag kveld. I bilen diskuterte de fotball, ikke så mye politikk, hevder de to. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Hareide før skjebnekveld: - Jeg har fortsatt tro på seier

Rogaland vendte Hareide ryggen. Nå krever både han og nestleder Ropstad en mer demokratisk prosess i fylkeslagene.

NORESUND (Dagbladet): Tre nye fylkeslag velger mandag utsendinger til KrF-landsmøtet.

- Jeg har fortsatt tro på seier, sier en blid Knut Arild Hareide like før møtet i Buskerud KrF begynner mandag kveld.

Her vil KrF-erne trolig følge partiledelsens ønske om å om å speile meningsmangfoldet i fylkeslaget på en bedre måte enn Rogaland KrF maktet.

En tredjedel av Rogaland KrF støttet i helgen Hareides foreslåtte veivalg, men likevel sendte fylkeslaget 15 blå delegater til landsmøtet 2. november - og bare én rød delegat.

Femmer

Hareide sier prosessen med veivalg er blitt tøffere enn først antatt. Likevel triller han partiets gjennomføring til en femmer på terningen når han møter pressen like før møtestart. Dette til tross for at partiveteran, æresmedlem i KrF og deltaker på årsmøtet, Einar Steensnæs, kalte det hele et kupp.

KrF-lederen legger heller ikke skjul på at han er skuffet over utfallet fra møtet i Rogaland KrF i helgen:

- Jeg hadde naturlig nok ønsket at flere delegater i Rogaland skulle støtte mitt syn. Men det viktige nå er at fylkeslagene i KrF sørger for å lytte til alle meninger om denne viktige saken, sier Hareide.

Ropstad-støtte til Hareide

Partiledelsen i KrF er dypt splittet i spørsmål om partiets veivalg framover. Men Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad er samlet i sin kritikk over Rogalands valgprosess.

Når Buskerud KrF møtes i Noresund i kveld, er det med klar beskjed fra Hareide og Ropstad om å sørge for en mer inkluderende prosess enn Rogaland KrF la til rette for i helgen.

- Vi ønsker at fylkeslagene sender en delegasjon som speiler meningsmangfoldet i partiet, sier Kjell Ingolf Ropstad like før møtestart.

Intet vedtak

Undet et ekstraordinært landsstyremøte mandag ble det ikke fattet vedtak om retningslinjer for valg av delegater til landsmøtet på KrFs ekstraordinære landsstyremøte, sier styremedlem Hans Fredrik Grøvan til NTB.

- Jeg oppfattet at dette var et informasjonsmøte hvor det ble drøftet hvordan man kunne legge opp fylkesårsmøtene på en måte som gjør at man får mest mulig representativitet blant de delegatene som blir valgt inn mot landsmøtet, ifølge Grøvan.

- Men det ble ikke fattet noe vedtak, legger han til.

Selv om Hareide og Ropstad står på hver sin side av en stadig mer opprivende partikonflikt, bedyrer de begge at forholdet mellom dem er godt.

- Vi hadde en god prat i bilen hit til Buskerud. Både Brann og Start vant i går, så vi hadde mye å snakke om, sier Hareide og ler.