delegat: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, er forberedt på tap, men nekter å gi opp. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Østfold KrF sender tre blå, tre gule og to røde til landsmøtet

Hareide forberedt på tap etter ny smell i Østfold

Etter gårsdagens blåmandag ble det en ny nedtur for Knut Arild Hareide i Østfold tirsdag. Fredagen kan bli lang for KrF-lederen.

De siste åtte av de 190 delegatene som fredag avgjør KrFs veivalg, fordelte seg på følgende måte etter kveldens votering hos Frelsesarmeen på Jeløya i Moss: Tre vil inn i dagens regjering og to vil følge Hareide til forhandlinger med Ap og Sp.

De siste tre ønsker primært å fortsette i opposisjon. Av de tre gule vil to stemme blått subsidiært og den siste stemme rødt. Dermed blir fordelingen 5-3 i blå favør dersom delegatene må velge mellom to regjeringsalternativer på landsmøtet.

Av de 93 som avga stemme under fylkesårsmøtet, ville 36 inn i dagens regjering og 28 følge Hareides råd om forhandlinger med Ap og Sp. De resterende 29 stemte i tråd med anbefalingene fra parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og vil altså forbli i dagens opposisjonsrolle.

- Jeg er fornøyd med tre delegater i Østfold etter fylkesårsmøtet idag. Selv om det nå ser ut til at det er større sannsynlighet for at jeg taper, har jeg ikke gitt opp. Nå får vi avvente landsmøtets endelige beslutning på fredag, sier Hareide til Dagbladet.

BAK SKJEMA: KrF-leder Knut Arild Hareide er forberedt på nederlag under fredagens landsmøte. Foto: Nina Hansen
BAK SKJEMA: KrF-leder Knut Arild Hareide er forberedt på nederlag under fredagens landsmøte. Foto: Nina Hansen Vis mer

På forhånd var KrF-leder Knut Arild Hareide forberedt på et nytt nederlag i det tradisjonelt borgerlig anlagte fylkespartiet. Dagen før ble delegatfangsten magrere enn ventet i Akershus, Oslo og Vestfold.

- Jeg ser at jeg må være forberedt på at jeg ikke vinner fram på landsmøtet, men jeg vet også at det er mulig, sa Hareide til pressen da han forlot fylkesårsmøtet i Østfold etter sin innledning tirsdag kveld.

I motvind

Delegatvalget til landsmøtet er etter møtet i Østfold komplett. Fordelingen av de 190 er som følger: 82 røde som støtter Hareide og 78 blå som støtter nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Resten av landsmøtet har sagt at de primært vil fortsette i opposisjon, men et overveldende flertall av disse har varslet at de vil stemme blått subsidiært.

Dermed ligger det an til klar blå seier på landsmøtet, med mindre et benkeforslag fra fem partitopper skulle ende med at partiet likevel fortsetter i opposisjon.

Da kan ordene fra datteren Sara på fem være til trøst for Hareide:

- Sara sa: Pappa, det viktigste er ikke å vinne, men å delta. Men jeg vet ikke om det er helt sånn vi føler det, sa den hardt pressede partilederen i sin tale til partivennene i Østfold.

Ba om lojalitet

I forkant av det siste fylkesårsmøtet i KrF seilet diskusjonen opp om fredagens votering bør være åpen eller skriftlig. Landsstyret har i utgangspunktet anbefalt skriftlig votering, men flere partiprofiler har krevd åpenhet om stemmegivningen - ikke minst av frykt for et kupp fra rød side.

Så dyp er uroen at fylkesleder Brynjar Høidebraaten i Østfold KrF så seg nødt til å komme med en formaning foran delegatvalget:

- Jeg vil anmode alle delegater som blir valgt i kveld, om å være lojale mot den fargen de blir valgt som representant for, sa han.

ÅPENHET: KrF-veteran Line Henriette Holten advarer mot skriftlig votering under landsmøtet. Foto: Nina Hansen
ÅPENHET: KrF-veteran Line Henriette Holten advarer mot skriftlig votering under landsmøtet. Foto: Nina Hansen Vis mer

En av dem som på forhånd advarte mot skriftlig votering, er mangeårig stortingsrepresentant og nyslått æresmedlem i Østfold KrF, Line Henriette Holten.

- Det må være en god forsoningsprosess i etterkant av et landsmøte som blir delt i to eller tre deler. Og første skritt til forsoning er åpenhet. Da kan vi ikke ha en lukket, skriftlig stemmegivning, sier Holten til Dagbladet.

Taus om egen framtid

Spørsmål om voteringsrekkefølge og om avstemningen skal være skriftlig eller ikke vil bli diskutert når landsstyret i KrF møtes på Gardermoen torsdag klokka 16.

- Vi har en praksis fra landsmøtene i 2017, 2015 og 2013 som sier at hvis fem delegater ber om skriftlig votering, så skal dette innfris. Det har vi ikke lagt inn i regelverket denne gang, fordi et samlet landsstyre anbefalte skriftlig votering, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut fra fylkesårsmøtet i Østfold tirsdag.

Han avviste alle spørsmål om egen framtid som partileder - dersom landsmøtet ikke slutter opp om rådet han har gitt partiet.

- Det er mange som har spekulert på dette, men jeg har fokusert på retningsvalget hele veien, sa han.

Dagbladet kjenner til at Hareide overfor sentralstyret i partiet tidligere har gitt uttrykk for at det ikke ville være naturlig for ham å fortsette som leder dersom han taper avstemningen på landsmøtet. Tirsdag skriver Aftenposten at han i en slik situasjon kommer til å varsle sin avgang fra talerstolen, men neppe gå av umiddelbart.