KRF: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, sier han er fornøyd med utfallet etter delegatutvalget, men sier ingenting er avgjort ennå. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Hareide fornøyd etter superlørdag: Tar innpå høyresiden

Partilederens alternativ har fått flertall i to fylker. Ett fylke er delt. I Hordaland og Møre og Romsdal er det blått flertall.

Totalt 52 delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte skulle fordels i dag på dagen som har fått navnet superlørdag. Hele fem av KrFs fylkeslag har avholdt sine ekstraordinære fylkesårsmøter.

Dette er status etter at voteringene er ferdige.

  • Hordaland sender 5 rød og 9 blå delegater.
  • Møre og Romsdal sender 6 blå og 5 røde, og en som vil forbli i opposjon, ifølge NRK
  • Trøndelag sender 11 røde og 2 blå delegater
  • Sogn og Fjordane sender 4 rød og 2 blå. En vil bli i opposisjon.
  • Troms sender 3 røde og 3 blå delegater.

- Dette er et resultat jeg er godt fornøyd med, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet rett etter at de første resultatene var klare.

Tok innpå

Med lørdagens valg er 158 av 190 delegater til landsmøte klare.

Totalt så langt leder de blå med ni mandater, 83 mot 74, hvis man legger til grunn at opposisjonsalternativet faller.

Da har nemlig 20 av så de så langt 27 «gule» delegatene varslet at de vil stemme blått, mens seks vil stemme rødt, ifølge NTBs opptelling.

Knut Arild Hareids alternativ tok uansett innpå i dag. Nå avhenger alt av hva de fem siste fylkeslagene – Oslo, Akershus, Vestfold, Nordland og Østfold – faller ned på under deres fylkesårsmøter de neste dagene.

Blått på hjemmebane

Av 87 stemmeberettigede delegater i Hordaland, stemte 32 på Knut Arild Hareides alternativ om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

54 stemte på forslaget fra Kjell Ingolf Ropstad om å primært søke et regjeringssamarbeid med dagens regjering.

Med 9 mot 178 stemmer, har Hordaland flertallet på Hordalands ekstraordinære årsmøte, votert for at KrF skal søke regjeringsmakt.

Delegatfordelingen ble da 9 blå delegater til landsmøtet og 5 røde. Et av de blå delegatene skal stemme på primært å bli i opposisjon.

To røde

I Trøndelag falt voteringen nesten samtidig. De har vedtatt å sende elleve røde og to blå delegater til det ekstraordinære årsmøtet i november.

Sogn og Fjordane sender fire røde delegater, to blå og en som vil bli i oppsisjon, melder NRK.

- Dette var ganske som forventet. Ut fra slik det lå an på forhånd, kunne det fort blitt enda en rød delegat i Hordaland, så det er jeg fornøyd med. Derimot ble det litt rødere enn forventet i Trøndelag, der en kunne forventet at det skulle bli tre blå, så totalt sett er det som forventet, sier Kjell Ingolf Ropstad.

LYKKETALL: Knut Arild Hareide fikk fem delegater fra hjemfylket. Foto: Lars Eivind Bones
LYKKETALL: Knut Arild Hareide fikk fem delegater fra hjemfylket. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer


(Artikkelen fortsetter etter grafikken.)

Beate Husa, gruppeleder for KrF i Hordaland fylkesting, har frontet den blå blokken i Hordaland. Hun er fornøyd med resultatet.

- Det var veldig nær at det kunne blitt et rødt delegat til. Hadde vi fått to færre stemmer, hadde det blitt det, så det er vi fornøyd med, sier hun.

Sender representative delegater

Knut Arild Hareide tok første stikk i Hordaland tidligere i dag, da fylkesårsmøtet bestemte seg for å sende delegater som speiler hele fylkesårsmøtet. Forslaget fikk flertall med 51 mot 36 stemmer.

De sa nei til en løsning med en sikkerhetsventil, der en sekundærdelegasjon der vinneren tok alt, skulle sendes om noen andre fylker ikke valgte representativitet.

To av fem fylkeslag som i dag velger sine delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2.november har da gjort sine valg.

KrF-leder Hariede er på hjemmebane i Hordaland. Med 14 mandater å fordele, er dette et av de største fylkene.

Hareide hadde på forhånd tro på støtte fra Trøndelag og Sogn og Fjordande som sender sju. Møre og Romsdal har 12 delegater, der flertallet ligger an til å bli blått.

- Troms tror jeg kan gå begge veier, sier Hariede.

Ropstad sier han følger spent med på Møre og Romsdal, som er antatt blått, men som også kan få en rød mindretallsgruppering.

Både Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide sier til Dagbladet i dag at ingenting er avgjort før fredag 2. november.

SPENTE: Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad Foto: Lars Eivind Bones
SPENTE: Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad Foto: Lars Eivind Bones Vis mer