GRILLET: KrF-leder Knut Arild Hareide ble i dag grillet i Sarons Dal, etter at han deltok i Pride-paraden i Oslo i juni. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
GRILLET: KrF-leder Knut Arild Hareide ble i dag grillet i Sarons Dal, etter at han deltok i Pride-paraden i Oslo i juni. Foto: Ådne Husby Sandnes / DagbladetVis mer

Hareide grillet av sine egne: - «Homo» og «jøde» de vanligste skjellsordene. Det er det viktig å stå opp mot

«Amen», svarte publikum. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARONS DAL (Dagbladet): Tirsdag kveld sto KrF-leder Knut Arild Hareide på scenen i tjukkeste bibelbeltet, Saron Dals sommerstevne i Kvinesdal. Hvorfor?

OMSTRIDT PARADE: Her går KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona i Pride-paraden i Oslo. Hos de konservative velgerne til partiet, var det svært kontroversielt. Terje Bendiksby / NTB scanpix
OMSTRIDT PARADE: Her går KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona i Pride-paraden i Oslo. Hos de konservative velgerne til partiet, var det svært kontroversielt. Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han skulle «grilles» av sine egne trofaste velgere etter at han valgte å delta på Pride-paraden i Oslo.

Mange KrF-velgere har meldt seg ut av partiet etter at Hareide trasket gjennom Oslos gater omkranset av regnbueflagg. Vårt Land meldte at 83 personer meldte seg ut av partiet dagen etter paraden. Dagen meldte at 4 av 14 fylkesledere ikke ønsket at han skulle delta.

FØRSTEMANN: Knut Arild Hareide deltok på Pride- paraden i Oslo sentrum. Han er den første KrF-lederen som gjør dette. Video: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Gjør ikke meg stolt

- Du har skapt blest fordi du deltok i de homofiles Pride-parade. Hvorfor gjorde du det? spør pastor Sten Sørensen, som ledet utspørringen fra scenen.

- Jeg var i Orlando med familien rett før terrorangrepet. Da vi kommer hjem, blir mennesker drept. Kun fordi de er homofile og lesbiske. Det gjorde veldig inntrykk. Pride-paraden i år var sterkt preget av tragedien. Da kjente jeg det var riktig å vise min støtte og solidaritet. Ikke for å få politisk støtte, men fordi alle har rett til å ikke bli utsatt for vold og diskriminering, sier Hareide fra scenen, til stor applaus fra publikum.

- Homoparaden er ikke den uttrykksformen som gjør meg så veldig stolt. Det er et stykke til homoparaden fra det jeg er vant med på bedehuset på Bømlo. Men det synes jeg er bra. Ved å gå der, så viste jeg den sterkeste støtten, sier Hareide, som synes det er synd han trenger å gjøre dette i 2016.

- Homofile og lesbiske i Norge opplever hatkriminalitet, og i skolegården er «homo» og «jøde» de vanligste skjellsordene. Det er det viktig å stå opp mot, sier Hareide, og publikum svarer med «amen».

AMEN: De frammøtte svarte med et «amen» da Knut Arild Hareide sa fra scenen at det er viktig å stå opp mot hatkriminalitet. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
AMEN: De frammøtte svarte med et «amen» da Knut Arild Hareide sa fra scenen at det er viktig å stå opp mot hatkriminalitet. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

Før Hareide steg opp på scenen, sa han til Dagbladet at også mange i det homofile miljøet ikke er så stolt av paraden.

- Jeg har opplevd mye støtte og folk som har vært uenige med at jeg gikk i paraden. Det mange løfter fram, er at de opplever at paraden har en uttryksform som de ikke liker. Og det går på seksualiseringen i paraden. Det er en del homofile også som ikke synes den paraden er det stolteste de har. Men ved å nettopp gå der, viste jeg en sterk støtte etter Orlando-tragedien, sa han til Dagbladet.

Svigermora ringte først

- Var det VG, NRK eller mora di som ringte deg først etter at du gikk i paraden? spør Sørensen.

- Det var mora mi, men før det, ringte svigermor. Hun sa at «det står jo så mye rart på nettet». Jeg forstår overraskelsen av at jeg deltok. Paraden er fremmed for meg, men jeg opplevde å delta som rett, sier Hareide.

- For mange er dette vanskelig. Forstår du at mange kristne er skuffet og tror at KrF har skiftet kurs i en så viktig sak? spør Sørensen.

- For meg var det viktig å vise solidaritet. Det var ikke en politisk handling. Det var en solidarisk handling, og jeg angrer ikke, svarer Hareide, som sier at Krfs syn på ekteskapet, kvinne og mann, står fast.

- Men vi er politikere. Det er noe annet å være politisk leder, og en åndelig leder. Vi skal lage politikk for alle, troende og ikke-troende, sier Hareide.

Elvis og bibelen

Kjell-Elvis, eller Kjell Henning Bjørnestad, møtte Hareide rett før partilederen skulle på scenen. Han er lokalpolitiker for Partiet De kristne. Han var ordførerkandidat for partiet i Lyngdal, men kom ikke inn i kommunestyret.

Han vil i utgangspunktet ikke kommentere det han kaller «homostriden», men begir seg litt teologisk ut likevel.

- Jesus fordømmer ikke, men han sa «gå bort, og ikke synd mer». Jesus sier man ikke skal fordømme, men peke dem i riktig retning. Vi skal være med og dra hverandre opp og fram, sier Bjørnestad, som sier at alle mennesker er like mye verdt.

ET ALTERNATIV: Kjell Elvis, eller Kjell Henning Bjørnestad, sier partiet De Kristne er et godt alternativ for dem som ønsker tydeligere retningslinjer enn hos KrF. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
ET ALTERNATIV: Kjell Elvis, eller Kjell Henning Bjørnestad, sier partiet De Kristne er et godt alternativ for dem som ønsker tydeligere retningslinjer enn hos KrF. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

Han sier at mange kristne nå synes det er vanskelig å støtte seg på KrF, og at Partiet De Kristne kan være et godt valg for mange.

- De Kristne står på bibelens ord. Det er en trygg havn for de som ønsker tydligere retningslinjer, som mange har savnet hos KrF, for eksempel i homodebatten, sier Bjørnestad.

- En utfordring for ham

Det ble ingen spørrerunde fra publikum, men flere personer Dagbladet møtte utenfor, var spente i forkant på hvordan Hareide skulle forsvare seg.

- Dette er en utfordring for ham. Det er vanskelig å forsvare overfor mange av hans velgere. Mange spør seg hvordan han vektlegger det som står i bibelen om homofili, at det faktisk står at det er synd, sier John Kleiven (73) fra Lyngdal, som sier at seinest i går, sa en av hans bekjente at han hadde meldt seg ut av KrF, delvis på grunn av homoparden og Hareides deltakelse.

- Snille på Sørlandet

Hareide så seg etter «grillinga», som var av en lavere temperatur, fornøyd med måten han fikk forsvart seg på.

- De tok meg imot på en god måte. Alle her er nok ikke enige med meg, men jeg tror folk opplevde at jeg svarte ærlig, sier Hareide til Dagbladet.

- Jeg må tåle at folk er uenige med meg. Det var noen kritiske spørsmål, men på Sørlandet tar man ikke de kraftigste ordene i bruk, sier Hareide, som resten av uka i Sarons Dal skal konsentrere seg om å være pappa for Sara og Tord Olav.