Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide har fått flere SMS-er som krever krisemøte etter Ropstads møte med Høyre

KrF-lederen sier partiet nå skal vurdere et ekstraordinært landsstyremøte.

SAMLENDE: Knut Arild Hareide forsøkte etter beste evne vise at hans forhold til Ropstad er godt fremdeles. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAMLENDE: Knut Arild Hareide forsøkte etter beste evne vise at hans forhold til Ropstad er godt fremdeles. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var godt kjent med at Ropstad skulle ha det møtet med Høyre. Jeg syns det var flott at han informerte meg. Men så har vi vært uenige om det abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg.

Det sier KrF-leder Knut Arild Hareide mens han forlater partiets gruppemøte mandag.

Kan bli landsstyremøte

Flere medlemmer i KrFs landsstyre ønsker et ekstraordinært landsstyremøte etter mandagens oppslag om maktspillet i partiet.

SKJEBNEDAGEN: Knut Arild Hareide stilte ultimatum på KrFs landsmøte. Video: NTB Scanpix / Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

VG omtalte i dag et hittil ukjent møte mellom Erna Solberg, og hennes to nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie, samt de to nestlederne i KrF, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad på Statsministerens kontor den 10. oktober.

Hareide sier altså at han kjente til møtet, men at han ikke likte at det ble forhandlet om reell politikk. KrF-lederen sier han har fått flere forespørsler om et ekstraordinært landsstyremøte som følge av Ropstads møte med Høyre.

- Vi har ofte landsstyremøte når noen ber om det. Dette er en type sak hvor det kan være behov det. Jeg har fått sms i dag fra sentralstyremedlemmer som ønsker et landsstyremøte, sier Hareide.

- Det skal vi nå vurdere, legger han til.

Som Dagbladet tidligere har avslørt, var Ropstad i flere møter med Høyres pressesjef i forkant av utspillet om abort - der han utfordret Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på hva de var villig til å diskutere.

Uenigheter

Ropstad skal ha vært i tvil før møtet med Høyre om hva han skulle gjøre, og ga til og med uttrykk for overfor Hareides nærmeste rådgiver at han innerst inne håpet at Hareide skulle vinne.

Etter møtet begynte han å snakke om en« historisk mulighet til å få gjennomslag for endringer i abortloven» på en rekke fylkesårsmøter i partiet.

Knut Arild Hareide avviser i dag at dagens oppslag om Ropstads kontakt med Høyre har svekket hans tillit til nestlederen.

- Det at Ropstad har hatt et møte med Høyre, det må han ha lov til. Men så er ikke jeg enig i alle hans utspill i prosessen, sier partilederen, og sier han fortsatt har tillit til Ropstad og «bare har gode ting å si om ham, både som politiker og som menneske».

Prosessen

KrF-lederen uttrykker likevel en viss skuffelse over at det i praksis ble ført regjeringsforhandlinger mellom Ropstad og Høyre. KrF-toppene var i utgangspunktet enig om at veivalget skulle være en intern prosess. Slik ble det ikke da Ropstad forhandlet om abort med Høyre.

På spørsmål om dette svekker grunnlaget for veivalget partiet tok 2. november -da Erna ble valgt til fordel for Jonas - svarer Hareide slik.

- Det at Ropstad har hatt et møte med Høyre, det må han ha lov til.

Hareide forsvinner raskt fra gangene i komitéhuset på Stortinget. Det siste KrF-lederen sier før heisdøra lukkes framfor ham er at han fortsatt stiller seg bak forhandlingene Ropstad skal ha med de tre borgerlige partiene om en ny regjeringsplattform.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!