Guds vrede:  Foredragsholderen mente Gud viste sin vrede mot Norge og Arbeiderpartiet på grunn av forholdet til Israel. Foto: Tore Meek / Scanpix .
Guds vrede: Foredragsholderen mente Gud viste sin vrede mot Norge og Arbeiderpartiet på grunn av forholdet til Israel. Foto: Tore Meek / Scanpix .Vis mer

Hareide: Helt uakseptabelt å koble Guds vrede til Utøya

Hevdet Gud viste sin vrede mot Arbeiderpartiet under KrF-foredrag. Hareide reagerer på lokallaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag i forrige uke arrangerte Sarpsborg KrF et åpent møte der foredragsholderen Per Haakonsen kom med sjokkerende påstander, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Haakonsen er magister i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og har ifølge egen nettside jobbet i både Forsvarsdepartementet, Landbruksdepartementet og i kommunal forvaltning.

Fra talerstolen i bystyresalen i Sarpsborg fortalte han om Guds vrede mot Arbeiderpartiet.

- Ingen mening bak tragedien - Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroversene som har vært i den senere tid, sa han ifølge SA.

Slike uttalelser får KrF-leder Knut Arild Hareide til å reagere.

- Dette er helt uakseptable koblinger. Det at det skal være en mening bak det som skjedde i sommer blir helt meningsløst. Det var ingen mening bak denne tragedien. Det var meningsløst, sier han til Dagbladet.

- Jeg kan godt forstå at slike uttalelser kan såre, men jeg håper mange ser at dette er utenfor det jeg vil kalle en normal tankegang, sier KrF-lederen.

Kielland-ulykken Haakonsen presenterer seg selv som Israel-venn og mener Guds vrede kan ha stått bak flere tragedier i norsk historie. Alexander Kiellan-ulykken, der 123 mennesker omkom, kan ifølge foredragsholderen knyttes til at Norge nektet å selge Israel olje.

- Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel. Uvilkårlig må vi spørre: Kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel, skal han ha sagt.

Inger Marit Sverresen, leder i Sarpsborg KrF, vil ikke ta avstand fra Haakonsen.

- Slik jeg oppfattet budskapet hans, mener han ikke at dette var en straff for ungdommene på Utøya eller familiene deres, men at det var en advarsel til de som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud om at noe enda verre kan komme. Han ønsker altså å advare oss, sier Sverresen til SA.

- Haakonsen er en mann med mye utdannelse og kunnskap, som har studert dette. Når en som ham kommer med slike advarsler, synes jeg ikke man skal lage oppslag om hvor fælt det er, men heller tenke etter og forske litt på om han kanskje har rett, legger hun til.

Hareide varsler oppvask Lokallagslederen tar altså ikke avstand fra uttalelsene som falt under foredraget.

- Men det gjør jeg, sier Hareide.

Partilederen vil nå ta opp saken internt.

- Jeg vil kontakte vårt partilag og budskapet vil være i tråd med det jeg nå har sagt til Dagbladet. Men vi har en organisasjon med over 30 000 medlemmer så jeg tror ikke jeg kan garantere for hva som vil skje i framtida, sier Hareide.

Han understreker at dette er holdninger han ikke kjenner igjen fra det kristne miljøet eller KrF.

- Jeg har ikke opplevd at slike typer koblinger blir trukket blant kristne, heller ikke i KrF og jeg har vært medlem i 20 år, sier Hareide.

- Tror du dette kan skade KrF?

- Nei, dette er så langt borte fra det KrF har stått for i disse seks månedene siden dette skjedde, sier Hareide

 Reagerer: Knut Arild Hareide reagerer sterkt på uttalelsene som falt under et KrF-møte i Sarpsborg. Foto: Jacques Hvistendahl
Reagerer: Knut Arild Hareide reagerer sterkt på uttalelsene som falt under et KrF-møte i Sarpsborg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer