KNALLDEBUT: Knut Arild Hareide (Krf) debuterte i kveld i sin første partilederdebatt, her sammen med Liv Signe Navarsete (Sp) og Siv Jensen (Frp). Han imponerte Dagbladets politiske redaktør, og får terningkast fem i vurderingen av de ulike partilederne, som kommer på trykk i Dagbladet i morgen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
KNALLDEBUT: Knut Arild Hareide (Krf) debuterte i kveld i sin første partilederdebatt, her sammen med Liv Signe Navarsete (Sp) og Siv Jensen (Frp). Han imponerte Dagbladets politiske redaktør, og får terningkast fem i vurderingen av de ulike partilederne, som kommer på trykk i Dagbladet i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Hareide hylles for humoristisk debatt-debut

- Han var selvironisk, bød på seg selv og hadde gode onelinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld debuterte Knut Arild Hareide (Krf) i sin første partilederdebatt, og besto med glans, mener Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen.

- Hareide gjorde en knalldebut. Han var åpenbart veldig godt forberedt, og hadde gode onelinere, humor og samtidig et veldig godt politisk innhold, sier Simonsen.

• Send inn dine spørsmål til Hareide i nettmøtet i dag!

- I tillegg var han faktisk den eneste i panelet som turte å utfordre Jens direkte, og det virket det som at Jens likte godt. De to hadde en veldig god tone seg imellom, sier Simonsen.

- Selvironisk og humoristisk I debatten med de andre partilederne, som ble sendt direkte både på NRK og TV2, påpekte blant annet Hareide at han er opptatt av at innvandringsdebatten skal være basert på fakta og kunnskap.

- 60 prosent av innvandrerne i Norge er faktisk kristne, selv om dette kanskje ikke synes på Krfs målinger, sa han og høstet varm latter fra resten av panelet.

Simonsen mener dette sitatet illustrerer hvor viktig det er å by på seg selv.

- Det var morsomt, nettopp det å være selvironisk er jo noe alle liker. Du så jo at alle lo veldig med ham også, sier hun.

- Sendte «innkassovarsel» til statsministeren Hareide sier selv til Dagbladet at han mener humor er en god måte å symbolisere politikk på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg hadde jeg også et reelt poeng. 60 prosent av innvandrerne er kristne, og jeg skulle gjerne ønske at flere av dem stemte på Krf, sier han når Dagbladet møter ham inne på Stortinget etter debatten.

Krf-lederen føler selv at han kom inn i debatten for alvor med diskusjonen om eldreomsorg og den såkalte verdighetsgarantien, en forlengelse av eldreforliket mellom Krf, Ventre og regjeringspartiene.

Også her så han sitt snitt til å bruke litt humor.

- Jeg sendte et brev til statsministeren i går. Det kan bli sett på som et inkassovarsel til statsministeren. Venstre, KrF og regjeringspartiene inngikk en avtale der vi skulle sikre rettighetene for de eldre, sa KrF-leder Knut Arild Hareide, som mener regjeringen har brutt avtalen.

Terningskast fem Dagbladet har vurdert innsatsen til alle partilederne i morgendagens avis, og kan i kveld avsløre at Krf-lederen sikret seg terningkast fem. Resten av terningkastene kommer på trykk i avisa i morgen.

- Han satte tonen, var sjarmerende, slagferdig og velformulert. I tillegg var han sterk på Krfs kjernesaker, sier avdelingsleder i Dagbladets samfunnsavdeling, Martine Aurdal.

- Han innfridde på mange måter forventingene til at han er en litt friskere og mer karismatisk fyr enn sin forgjenger. Han grep jo åpenbart sjansen. Krf sliter på meningsmålingene, og han skjønte nok at det var nå eller aldri. Han benyttet den sjansen han hadde og gjorde det på en veldig proff og sjarmerende måte, som jeg tror nådde gjennom til velgerne, supplerer Marie Simonsen.

Hun er ikke overrasket over Hareides humoristiske inntreden i partilederdebatten.

- Sånn jeg opplever ham, har han det jo absolutt i seg. Det har han blant annet vist i situasjonen med Harald Eia. Det tok han jo med godt humør, sier hun.

Slo tilbake mot Eia Eia fikk mye oppmerksomhet for sin frekke parodi av daværende miljøvernminister Hareide i 2005. Eia framstilte Hareide som en ekstremt vever og sart person. I en av de ville sketsjene fra NRK-serien «Tre brødre som ikke er brødre», faller Hareide over ende av lufttrykket når Atle Antonsen vifter med en gipsplate.

Dette førte til at Eia ble beskyldt for mobbing, og kalt en IQ-bølle på forsida av Dagbladet. Hareide selv betraktet imidlertid ikke parodien som mobbing.

- Det er noe entydig og gement over begrepet mobbing. Men en fjern slektning er det nok. La oss kalle det spøk. Spøk inneholder både dytt i ryggen og et vennlig løft opp igjen, sa han til Dagbladet den gang.

I april slo han tilbake, og framførte sin parodi av Eia som «Oslolosen» i TV 2-programmet «Torsdag kveld fra Nydalen».

Foran kveldens debatt-debut var Hareide «overraskende lite nervøs, men litt spent», forteller han til Dagbladet.

- Det var en hyggelig start. Hvis det fortsetter sånn, gleder jeg meg til debattene framover, sier han.

GLAD FOR Å VÆRE I GANG: statsminister Jens Stoltenberg var godt fornøyd med kveldens debatt. Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, la blant annet merke til den gode tonen mellom ham og Hareide. 

Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
GLAD FOR Å VÆRE I GANG: statsminister Jens Stoltenberg var godt fornøyd med kveldens debatt. Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, la blant annet merke til den gode tonen mellom ham og Hareide. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer