FERDIG: Knut Arild Hareide led et knusende nederlag på KrFs landsmøte i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FERDIG: Knut Arild Hareide led et knusende nederlag på KrFs landsmøte i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Hareide i tårer. Drømmen brast, og nå er han ferdig som partileder

Flertallet på KrF-landsmøtet vil ha partiet i regjering med Erna Solberg med 98 mot 90 stemmer. Tårer og enorm skuffelse preger halvparten av partiet. Høyresida i KrF, og Erna Solberg, jubler.

GARDERMOEN (Dagbladet): Klokka 17.15 var det klart: Knut Arild Hareide satset høyt, men tapte alt.

Han har reist land og strand rundt for å argumentere for sitt syn, KrF bør gå til venstre for å fornye seg. Nå går han av som partileder og sender partiet i regjering med Frp og Erna Solberg.

Hareide roste partiet da nederlaget var et faktum, men var tydelig preget av at resultatet medførte at han er ferdig som partileder.

- KrF er mitt parti uansett. Jeg er så glad for at så mange har løftet det fram i dag. Det gir meg stor tro på at det kan vi vise fram over. Kunne jeg gjort noe annerledes? Det tror jeg jeg skal la kommentatorene få spekulere i. Jeg er ikke skrudd sammen slik at jeg vil tenke på det, sa Hareide.

SISTE: Mange KrF-ere står åpenlyst og gråter på landsmøtet nå. Flere klemmer hverandre og gir trøst etter en votering som sender partiet inn i regjering med Erna Solberg og Siv Jensen.

- Men KrFs sjel avhenger ikke av hvem partiet samarbeider med, uttalte han etter at nederlaget var klart.

Resultatet ble tatt imot uten applaus. Bare et enslig jubelrop fra bakerst i salen, som raskt ble slått ned på fra dirigentbordet som utidig.

Veien videre

Hareide fortsatte sin takketale:

- Nå har KrF valgt en retning. Noen av dere er glade, jeg forstår at mange er skuffet. For dere som har vunnet, vis raushet. Så må vi som har tapt, vise respekt for resultatet.

- Nå har KrF talt, og KrF skal søke regjeringssamarbeid med Solberg-regjeringen. Til dere som er skuffet vil jeg si at KrFs sjel ikke ligger i hvem vi samarbeider med, men den ligger i det vi står for som politisk parti. Vi er et parti som trår til når livet er sårbart. Vår politikk ligger fast, sier en preget Hareide like etter nederlaget er et faktum, sa den avtroppende partilederen.

Tårer og tilgivelse

Han fikk ros fra de to seierherrene: Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. De takket og ga Hareide omsorg i det som er hans siste sekunder som KrFs reelle leder. Trolig går han likevel ikke av før i desember.

- Vi må tilgi hverandre. Jeg har behov for å be om unnskyldning, og andre har behov for å be om unnskyldning, sier Bollestad.

- Kjære Knut Arild. Du er Norges modigste politiker. Vi er utrolig stolt av deg. Du er vår partileder, sier Ropstad fra scenen, vel vitende om at Hareide snart ikke er KrFs partileder i det hele tatt.

I første avstemningsrunde fikk Knut Arild Hareide og hans støttespillere flest stemmer. 84 vil i regjering med de rødgrønne. 76 stemte for å følge Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad i forhandlinger med Solberg-regjeringen. 30 støttet Hans Fredrik Grøvans forslag om at KrF skal forbli i opposisjon.

Seinere i kveld skal sentralstyret og stortingsgruppa ta den endelige avgjørelsen etter at landsmøtet nå har sagt sitt.

NEDERLAG: Knut Arild Hareide talte til KrFs landsmøte etter at det ble klart at det ble blå seier. Dermed tapte partilederen, og vil derfor gå av. Video: NTB Scanpix Vis mer