KRISEMØTE: Lørdag gikk Knut Arild Hareide på et dramatisk nederlag under Rogaland KrFs fylkesmøte. Søndag kaller han inn til krisemøte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRISEMØTE: Lørdag gikk Knut Arild Hareide på et dramatisk nederlag under Rogaland KrFs fylkesmøte. Søndag kaller han inn til krisemøte. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Hareide kaller inn til krisemøte

Partileder Knut Arild Hareide kaller inn til ekstraordinært møte i KrFs landsstyre mandag ettermiddag.

Sentrale kilder i KrF opplyser at generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, på vegne av partiledelsen, har sendt ut innkallingen søndag kveld, ifølge VG.

Det ekstraordinære møtet i KrFs landsstyre skal holdes mandag ettermiddag, og skal handle om prosedyrer for valg av delegater til partiets landsmøte 2. november, ifølge avisa.

Innkallingen til krisemøtet kommer bare ett døgn etter at partileder Knut Arild Hareide gikk på et dramatisk nederlag under årsmøtet til Rogaland KrF.

Partileder Hareides forslag om å gå inn i en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet falt, med bare 43 av 135 delegater på fylkesårsmøtet.

- Kupp

Etter møtet gikk tidligere statsråd Einar Steensnæs hardt ut mot prosedyren ved valg av delegater. Hele 15 av 16 delegater til landsmøtet, hvor saken skal avgjøres, støtter borgerlig side - mens en av tre i salen støttet Hareides syn.

På forhånd hadde partiledelsen bedt fylkesårsmøtene legge til rette for valg av delegater som representerer hele fylkeslaget, ikke bare flertallet.

Den henstillingen ble ikke fulgt i Rogaland KrF.

- Jeg er veldig skuffet over mangel på demokrati ved valg av delegater, sa han til Dagbladet og fulgte opp:

- Du kan kalle det kupp.

KRF: - Avstanden til Frp er for stor, sier knut Arild Hareide. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Skjebnedag i vente

Det kommende landsmøtet beskrives som en skjebnedag for partiet, og i forkant holdes det ekstraordinære fylkesmøter i hele landet som omhandler KrFs veivalg videre.

Flere anklager Hareide for løftebrudd, ettersom han gikk til valg med et løfte om å støtte en borgerlig regjering med Erna Solberg som statsminister. Samtidig lovet han også at KrF ikke ville gå inn i regjering med Frp.

- Når alternativet er å samarbeide med den moderate delen til venstre, mener jeg det er å foretrekke framfor å samarbeide med det som er ganske langt til høyre, har Hareide uttalt.

I et intervju med Dagbladet lørdag sier Hareide at dersom partiet hadde bidratt til å gi Frp åtte år i regjering, ville muligheten for å bygge et sentrumsalternativ med Ap gått tapt.

- Det er nå Sp og Ap vil være interessert i dette prosjektet. Hvis vi hadde holdt Frp inne i regjering i åtte år, selv om vi i 2017 lovet at vi ikke ønsket en regjering med Frp, tror jeg ikke Ap og Sp ville være villig til å danne en så sterk sentrumsregjering med oss i 2021.

OPPGJØR: Julia Sandstø forteller om en konservativ og religiøs kultur som stakk kjepper i hjulene for henne da hun hadde visjoner om å endre Kristelig Folkeparti innenfra. Nå har hun meldt overgang til Høyre, men mener at om KrF skal overleve må de orientere seg mot det hun mener er en mer moderne profil og velgermasse. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Advarer

Nestleder i partiet, Kjell Ingolf Ropstad, advarer imidlertid KrF mot å felle Erna.

- Vi vet at vi har Erna, Bent Høie og også Jan Tore Sanner på riktig side i saker som handler om bioteknologi. Og det å ha en flertallsregjering med folk som du deler verdisyn med i denne type saker, er noe som skiller fra å være i en mindretallsregjering som er avhengig av SV, sa nestlederen til Dagbladet denne uka.