SER MOT GAMLE VEIER: Fredag ettermiddag holdt Knut Arild Hareide tale til KrFs landsstyre, og fremhevet der nettopp «den tredje vei». Men i motsetning til tidligere i historien, består «den tredje vei» nå også av MDG, i tillegg til Sp, Venstre og KrF. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SER MOT GAMLE VEIER: Fredag ettermiddag holdt Knut Arild Hareide tale til KrFs landsstyre, og fremhevet der nettopp «den tredje vei». Men i motsetning til tidligere i historien, består «den tredje vei» nå også av MDG, i tillegg til Sp, Venstre og KrF. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Hareide lanserer nytt alternativ for 2017 med MDG: - «Den tredje vei» er styrket

Men fikk kritikk for å være for snill i debatten om søndagsåpne butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Resultatet etter kommunvalget styrket «den tredje veien», sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Fredag ettermiddag holdt han tale til KrFs landsstyre, og fremhevet der nettopp «den tredje vei».

Men i motsetning til tidligere i historien, består Hareides «tredje vei» nå også av MDG, i tillegg til Sp og Venstre.

- Med MDG, Sp, Venstre og KrF ville vel kommunevalgresultatet gitt oss 40 mandater, sier Hareide, og trekker fram et eksempel på hvor vellykket han mener et slikt samarbeid kan være:

- KrF har alltid vært «en tredje vei» i norsk politikk, og sentrumsregjeringen i 1997 er det beste eksempelet på at vi har lykkes med et regjerinsalternativ som er «den tredje vei».

- Er det mer aktuelt nå enn før?
 
- Lokalvalget var med på å styrke sentrum og «Den tredje vei», men hva som skjer i 2017 skal vi ikke konkludere på nå.

Før sommeren viste en rundspørring Dagbladet gjennomførte med tillitsvalgte i KrF at de hadde snudd i regjeringsspørsmålet. Må de velge, så vil de heller sitte i regjering med Arbeiderpartiet, enn med Høyre og Frp.

- Lykkeligst i sentrum KrFs nestleder Dagrun Eriksen støtter Hareides analyse om sentrumsalternativet.

- Vil det være et mer spiselig altnerativ for den brede delen av partiet, enn et samarbeid med Ap eller de blåblå?

- KrF er lykkeligst når hjertet kan banke til både høyre og venstre. Det er ikke tvil om at et større innslag av sentrum ville samlet partiet mer, noe som også var litt av årsaken til at den regjeringkonstellasjonen vi endte opp med etter valget i 2013 hadde for mye slagside ut av sentrum. Den lykkeligste perioden var også under Bondeviks første regjering, sier Eriksen til Dagbladet.

Signalene fra de to i partiledelsen kommer samtidig som partiet er under kraftig skyts fra sine samarbeidspartier Venstre, Høyre og Frp.

For første gang etter at de inngikk samarbeidet i 2013, så har KrF de tre partiene mot seg.

Partiene mener KrF lager mye støy rundt debatten om søndagsåpne butikker, og at det skaper usikkerhet rundt samarbeidet.

- Det ser ut som de bruker søndagsåpne butikker som en brekkstang for å komme ut av samarbeidet, sa sentralstyremedlem Jon Gunnes i Venstre til NRK i går.

- Hvordan opplever du at det nå er tre mot én i denne debatten?

- Det mister ikke jeg nattesøvnen av, svarer Hareide.

- Gått bort fra prinispper I sin tale til landsstyret, slo han også tilbake mot kritikken:

- Regjeringen har gått bort fra sine prinsipper, med mer handling på søndager som sitt eneste mål. Men skulle søndagsåpne butikker komme, så har vi visst om det lenge. Det er ikke en sak som KrF skal bryte et samarbeid på. Det er en viktig sak, og vi har vist vår motstand, men å bryte en avtale basert på et spørsmål som ikke er del av en samarbeidsavtale, så blir det ikke riktig, sa Hareide, før han la til:

- Men det vil være en del av en vurdring vi gjør når vi skal se på samarbeidet for hva vi gjør etter 2017.

I debatten i etterkant av Hareides tale, fikk han kritikk av leder i Sogn og Fjordane KrF, Trude Brosvik, for at han burde ha gått enda lengre:

- Jeg er ikke enig i din konklusjon. Dersom regjeringen går inn for søndagsåpne butikker, så må det få konsekvenser. Og det kan vi ikke legge inn i potten for hva vi gjør etter 2017. Det blir ikke forstått av våre velgere, sa Brosvik til landsstyret.