SKAL BLI PAPPA:  Dette bildet er fra bryllupet til KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria i Lund kirke på Moi i Rogaland. Nå skal de to bli foreldre igjen. Men landsmøtet går Hareide glipp av, mens de venter på babyen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SKAL BLI PAPPA: Dette bildet er fra bryllupet til KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria i Lund kirke på Moi i Rogaland. Nå skal de to bli foreldre igjen. Men landsmøtet går Hareide glipp av, mens de venter på babyen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Hareide må droppe landsmøtetalen: - Å bli far er livets julaften

Mens Hareide venter på å bli far, skal KrFs nestleder mure seg inne i to dager for å øve på landsmøtetalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kona til KrF-leder Knut Arild Hareide hadde termin i forrige uke og i helga er det landsmøte i KrF.

Men så langt har det ikke blitt baby på Hareide og kona Lisa Maria. Dersom barnet ikke hadde kommet ved midnatt i natt, hadde de bestemt at Hareide skulle droppe landsmøtetalen.

- Det å bli far er som livets julaften. Og med all respekt så føler jeg ikke at et landsmøte kan være det samme. Jeg har min oppmerksomhet rundt det å få barn, sa Hareide til Dagbladet i går, mens han spent ventet på om kona ville føde.

- Jeg tror alle forstår at jeg ikke kan stå og holde tale når kona mi er på sykehus. Jeg ønsker å være til stede i det viktigste delene av mitt liv, fortalte Hareide.

Nestlederen må ta over Dermed er det nestleder Dagrunn Eriksen som må holde den viktige landsmøtetalen mot helga. Det blir det største talen hun noensinne har holdt.

- Det er konsekvensen av å ha en moderne mann som partileder, som stiller opp for sin kone og sitt nye barn. Men jeg hadde nok ikke trodd at det faktisk skulle bli sånn, sa Eriksen til Dagbladet i går ettermiddag.

Det var bare noe de spøkte om på et tidlig tidspunkt: At Hareide kanskje burde bli litt bedre på familieplanlegging og ikke få baby midt oppi landsmøtet.

- Alle eksperter sa det ikke ville gå langt over tiden, fordi det er andregangsfødsel, sa Hareide i går.

I går tidlig meldte et mediehus at kona hadde født like etter at Hareide hadde dratt hjemmefra. Da måtte han sende melding og sjekke om det virkelig stemte. Men nei.

- Det er nok kjipt for Hareide at han ikke får holde talen, men det skulle han tenkt på for ni måneder siden, ler nestleder Eriksen.

Hareids datter Sara Margrete (2) skal nå få et søsken i hus. Mens KrFs nestleder må mure seg inne og øve.

- Jeg må nå gjøre talen til min, så får jeg se hvor mye jeg beholder av hans tale. Det er jo det han mister kontroll over med dårlig familieplanlegging. Jeg har ryddet av onsdag og torsdag i beredskap, så da kommer jeg til å mure meg godt inne, fortalte Eriksen Dagbladet.

Mens det stormer Det er duket for et spennende landsmøte i KrF. Det stormer nemlig på grasrota om nok et spørsmål i regjeringssamarbeidet.

Denne gangen er det de 10 000 syriske kvoteflyktningene som er grunnen. Som KrF vil ha til Norge, men Frp ikke vil gå med på.

Spørsmålet er om KrF vil inngå et kompromiss med Frp og regjeringa, eller om de vil gå imot dem gjennom flertall i Stortinget med Ap, SV, Sp og Miljøpartiet de grønne.

- Hvor stort grunnlag er det egentlig for et kompromiss på grasrota i KrF? Spurte Dagbladet Hareide i går.

Det etter Klassekampen meldte at flertallet av fylkeslederne i partiet er ville til å tvinge de 10 000 flyktningene gjennom, selv om det vil bety en regjeringskrise.

- Det skal ikke konkludere for mye på, for det er det landsmøtet som skal ta stilling til. Jeg leser dette som et sterkt engasjement for flere flyktninger, svarte Hareide.

- Er du villig til å risikere regjeringssamarbeidet for flyktningene?

- Jeg tenker at dette ikke er et spørsmål om regjeringssamarbeidet, svarer Hareide.

MÅ TA OVER:  KrFs nestleder Dagrun Eriksen skal nå gjøre landsmøtetalen til sin egen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MÅ TA OVER: KrFs nestleder Dagrun Eriksen skal nå gjøre landsmøtetalen til sin egen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer