Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjell Ingolf Ropstad: - Trist at Emil André Erstad melder seg ut

Hareide-mann bryter med KrF

- KrF er blitt smalere og et annet parti enn jeg meldte meg inn i, sier Emil André Erstad.

UT AV KRF: Tidligere KrFU-leder og tidligere rådgiver for Knut Arild Hareide melder seg ut av partiet. Erstad som i fjor høst kom med boka «Hareides fall», sier han og KrF har tatt ulike retninger, og at han nå tar konsekvensen av det. - KrF har blitt et smalere parti, sier han. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
UT AV KRF: Tidligere KrFU-leder og tidligere rådgiver for Knut Arild Hareide melder seg ut av partiet. Erstad som i fjor høst kom med boka «Hareides fall», sier han og KrF har tatt ulike retninger, og at han nå tar konsekvensen av det. - KrF har blitt et smalere parti, sier han. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

bEmil André Erstad sier til Dagbladet at det er KrFs valg om å gå inn i regjering med Frp og særlig partiledelsens håndtering av saker i høst, som har fått han til å melde seg ut.

- Jeg har tenkt på det lenge og vurdert fram og tilbake. Når man har vært med så lenge i et parti, er det en vanskelig beslutning å melde seg ut. Men KrF er blitt et smalere parti enn det kunne blitt med Knut Arild Hareides linje. Vi så det i fjor sommer under bompengestriden, der KrF i regjering var med på å bla opp milliarder for å tilfredsstille Frp, mens man kuttet i sosiale ordninger.

Homoterapi og asylsøkere

- Så er det saken om homoterapi og Gunnar Stålsetts kamp for papirløse asylsøkere. Ledelsen gikk mot å utrede de skadelige konsekvensene av homoterapi, men godtok at ureturnerbare asylsøkere ikke får jobbe.

- For meg ble det nok et bevis på at min drøm om KrF er borte, sannsynligvis for godt. KrF og jeg har gått i ulike retninger, og det tar jeg konsekvensen av, sier Erstad.

Uenig i retningsvalget

- KrFs landsmøte vedtok å gå inn i regjering på blå side, Hareides retning tapte. Godtar du ikke det valget partiet tok?

STRÅLENDE JOBB: Knut Arild Hareide sier Emil André Erstad har gjort en strålende jobb. Han sier han ikke er uenig i de sakene Erstad trekker fram, men oppfordrer KrF'ere til å bli i partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
STRÅLENDE JOBB: Knut Arild Hareide sier Emil André Erstad har gjort en strålende jobb. Han sier han ikke er uenig i de sakene Erstad trekker fram, men oppfordrer KrF'ere til å bli i partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Svaret på det er at jeg ikke er enig i at begge alternativene var like gode. Prosessen etter at KrF gikk inn i regjering og enda mer det som har skjedd i høst, gjør at jeg melder meg ut. Det er selvfølgelig veldig vemodig. Derfor har det tatt tid, sier Erstad.

Hareide: - Bli og kjemp!

- Jeg beklager at Emil André Erstad melder seg ut av KrF. Alle vi som har hatt gleden å jobbe med Emil, vet at han er en usedvanlig kapasitet KrF så absolutt hadde trengt. Jeg vil takke han for den strålende jobben han gjorde for meg og KrF, skriver Knut Arild Hareide i en sms.

- Så er jeg ikke uenig med Emil i de enkeltsakene han trekker opp. Men jeg vil oppfordre alle KrF'ere til å bli og internt kjempe for sitt ståsted. Emil informerte meg om sitt valg i dag, og det må jeg må respektere, skriver Hareide.

TRIST: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad beklager at Emil André Erstad melder seg ut og håper han kommer tilbake. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
TRIST: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad beklager at Emil André Erstad melder seg ut og håper han kommer tilbake. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Ropstad: -Trist

- Det er trist at Erstad har valgt å melde seg ut av KrF. Jeg har satt stor pris på samarbeidet med han gjennom mange år, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i en sms til Dagbladet.

- Jeg vet han jobbet veldig hardt for at KrF skulle gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og at skuffelsen var stor da partiet ikke ønsket dette.

- Jeg håper likevel Emil kommer tilbake på laget vårt. Vi har begge kjempet for at KrF skal være det kristendemokratiske sentrumspartiet som løfter familier og barn, verdiskaping i hele landet, klima og internasjonal rettferdighet og menneskeverdet.

- Preger politikken

- Nå er vi i regjering og får prege politikken betydelig, samtidig som det å sitte i en regjering betyr å ta ansvar, og vi er fire partier som må bli enige.

Det er krevende, men det gir også resultater. Som økning i barnetrygd og engangstønad, som rekordmange kvoteflyktninger på 3000, som innføring av fritidskort, som bedre landbruksoppgjør og flere lærere i skolen, skriver Ropstad.

- Gjenkjennelig KrF

Også parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan mener det er leit at Erstad melder seg ut.

GJENKJENNELIG: Parlamentarisk leder Hans Fredik Grøvan mener KrF ikke er blitt smalere, og håper og tror at KrF framover skal framstå med takhøyde og gjenkjennlighet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GJENKJENNELIG: Parlamentarisk leder Hans Fredik Grøvan mener KrF ikke er blitt smalere, og håper og tror at KrF framover skal framstå med takhøyde og gjenkjennlighet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Emil har gjort en viktig jobb for partiet gjennom mange år i ulike posisjoner. Samtidig er han en del av dem som tydeligst har gitt utrykk for sin skuffelse over retningsvalget for ett år siden i boka si. Partiet har valgt et samarbeid han ikke er enig i. Det respekterer jeg. Jeg håper og tror også framover at vi skal få et KrF med takhøyde og gjenkjennelighet, skriver Grøvan i en sms til Dagbladet.

Erstad sendte utmeldingen til KrFs partikontor per e-post i går kveld. I et innlegg sendt til Vårt Land utdyper han grunnen til at han nå forlater partiet han meldte seg inn i 2008.

- KrF er full av gode folk som vil gode ting. Kjell Ingolf Ropstad eller Olaug Bollestad er ikke unntak fra dette, tvert om. Jeg kjenner begge som hyggelige, hardtarbeidende politikere med vilje og ideer til å skape en bedre verden.

FØRSTE ÅR: Kjell Ingolf Ropstads første år som partileder for Kristelig Folkeparti har ikke bare vært en dans på roser. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Har gått ulike retninger

Jeg innser også at jeg selv er annerledes enn da jeg meldte meg inn i KrF. vi har beveget oss i to ulike retninger, partiet mitt og jeg. Da vil jeg heller bruke tiden og ressursene mine andre steder. Som å jobbe for menneskerettigheter og demokrati i Den norske Helsingforskomité, der jeg nå er kommunikasjonssjef.

- Der får jeg kjempe for mange av: en mer rettferdig verden, mer demokrati og større respekt for menneskerettighetene ute i verden, skriver Erstad.

Han sier til Dagbladet at han ikke har meldt seg inn i noe annet parti.

KrF-topper går ut

Erstad er langt fra den første KrF-profilen som melder seg ut av KrF etter partiets valg om å gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

DRIVKRAFT: Mangeårig KrF-topp Odd Anders With meldte seg ut av KrF og tok initiativet til nettverket Drivkraft for ett år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DRIVKRAFT: Mangeårig KrF-topp Odd Anders With meldte seg ut av KrF og tok initiativet til nettverket Drivkraft for ett år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Tidligere nestleder og tidligere statssekretær Odd Anders With meldte seg ut da det var klart at KrF ville gå inn i regjering. For kort tid siden meldte Inge Takle Mæstad seg ut etter 35 års medlemskap og ulike verv i Rogaland KrF og sentralt. Han var rådgiver for Valgerd Svarstad Haugland da hun var barne- og familieminister i Bondevik I-regjeringen og With var statssekretær.

Også tidligere nestleder i Agder KrF, Irene Solli, og tidligere sentralstyremedlem Hilde Egeberg, har forlatt partiet. En ung KrF-profil i Trondheim og Trøndelag KrF, Marie Hildrum, har også meldt seg ut.

Byttet jobb

I tillegg har flere sentrale medarbeidere i KrF sagt opp jobbene sine, som Hilde Frafjord Johnson, Dag Ivar Belch-Olsen og Dag Fedøy, som henholdsvis var generalsekretær, sekretariatsleder og kommunikasjonsrådgiver på Stortinget. De tre støttet sammen med Emil André Erstad Hareides valg om å søke samarbeid til venstre.

Nylig ble det kjent at Mona Høvseth har sluttet som kommunikasjonssjef i KrF.

Bitter

I boka Hareides fall som Emil André Erstad ga ut i høst, skriver Hareides nærmeste rådgiver at alle drømmene hans gikk i knas 2. november i 2018. Det var da det ble klart at KrFs ekstraordinære landsmøte med 98 mot 90 stemmer gikk inn for å innlede regjeringsforhandlinger med Høyre, Venstre og Frp.

Hareide ferdig som leder

Hareide var fire delegater unna et likt stemmetall. Dersom han hadde vunnet fram, ville Jonas Gahr Støre blitt statsminister. Så dramatisk og avgjørende var situasjonen.

- Rett etter tapet gikk jeg rundt og fortalte venner at jeg ikke var bitter, skriver Erstad i boka. Men snart skjønte han at det nettopp var bitterhet han følte på, skriver Erstad i boka.