ORIENTERER: Knut Arild Hareide orienterer pressen om omstridt hemmelighold før landsmøtet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

KrF-striden

Hareide med kontroversiell seier i kveld. Kan få en siste sjanse til å danne regjering med Støre

Samtidig tapte Hareide slaget om voteringsrekkefølgen: Grøvans gule middelvei løftes opp på lik linje med det røde og det blå alternativet.

GARDERMOEN (Dagbladet): Det var ventet at KrFs landsstyre i kveld ville diskutere voteringsrekkefølgen og spørsmålet om hemmelig votering under landsmøtet i morgen.

Partileder Knut Arild Hareide bekrefter etter møteslutt at han har fått viljen sin: Det blir hemmelig votering under landsmøtet i morgen. Men det blir også votert over alle tre alternativene samtidig. Altså løftes forslaget om å bli i opposisjon opp på lik linje med forslag om regjering med Jonas eller Erna.

- Landsstyret har foreslått, med overveldende flertall, at landsmøtet i morgen skal få votere over alle tre alternativene først. De to alternativene som får flest stemmer, går videre til en avgjørende votering. Voteringene skal foregå skriftlig, sier Hareide til pressen like før klokka 20 i kveld.

Flere, deriblant KrF-topp Hans Fredrik Grøvan, har protestert på nettopp dette.

- Klart det er lov å ombestemme seg, men da må du kunne stå for det, forklarte Grøvan før møtestart i dag.

Frykter snuoperasjon

Frykten er at venstresida i partiet skal lykkes med å snu delegater som blir regnet som blå, siden disse delegatene eventuelt ikke kan stilles offentlig til rette.

Grøvan, og flere med ham, har varslet at man vil kjempe for åpen votering.

Per torsdag kveld ligger høyresida i KrF an til å vinne den dramatiske maktkampen. 99 av 190 mandater ser ut til å gå mot høyre. 90 mandater har flagget rød sympati. Dermed er det bare noen få snuoperasjoner som skal til for å vippe flertallet i en helt annen retning.

Tre alternativer

Samtidig er det klart at Hareide også har tapt en kamp i landsstyret i kveld: Landsstyret i KrF foreslår at landsmøtet i morgen stemmer over alle tre alternativene som ligger på bordet - samtidig.

Altså skal også middelveien, det gule alternativet fra Hans Fredrik Grøvan, voteres over på lik måte som den røde og den blå veien. De to alternativene som får flest stemmer «går videre» til en siste, og avgjørende, votering.

Dette er en stor seier for Hans Fredrik Grøvan, som argumenterte for nettopp dette før møtet startet.

- Det er tre ulike alternativer som ligger på bordet, men de to regjeringsalternativene er slått sammen i en pott. Det settes opp mot vårt forslag og prosessen tar dermed ikke på alvor at KrF nå har tre ulike alternativer for retningen videre, sa Grøvan til Dagbladet.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Han har likevel ikke voldsomt tro på at det blir annet enn rødt mot blått i den siste voteringen.

- Jeg har ikke noen grunn til å tro noe annet enn det. Men dette sikrer en likebehandling, forteller Grøvan, som likevel var skuffet over at valgene i morgen blir skriftlige.

- Ja, jeg skulle helst sett at det ble åpne voteringer, men dette var et samlet kompromiss som nesten alle i landsstyret kunne stille seg bak, sier Grøvan.

Slik blir landsmøtet - trolig

Landsstyret i KrF foreslår dermed at morgendagens landsmøte foregår slik:

  • Votering over tre alternativer: Gå i regjering med Støre. Gå i regjering med Solberg. Bli i opposisjon.
  • De to alternativene som får flest stemmer i runde én, går videre til en ny, og avgjørende, runde.
  • Voteringene blir gjort skriftlig og dermed i hemmelighold.

Landsmøtet i KrF kan velge å se bort fra landsstyrets anbefaling i kveld, men det er lite trolig.