Hareide med spark til Frp etter krisemøte: - Et regjeringsparti som Frp har behov for flertall

Men partitoppene er fortsatt uenige om hva de egentlig diskuterer.

KRISEMØTE: Forhandlingene har som mål å komme fram til en «bredest mulig enighet» om hvordan Norge skal håndtere den store pågangen av asylsøkere på grensa. Fra venstre står Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sps parlamentariske leder Marit Arnstad, Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik, og KrF-leder Knut Arild Hareide (bakhode). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
KRISEMØTE: Forhandlingene har som mål å komme fram til en «bredest mulig enighet» om hvordan Norge skal håndtere den store pågangen av asylsøkere på grensa. Fra venstre står Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sps parlamentariske leder Marit Arnstad, Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik, og KrF-leder Knut Arild Hareide (bakhode). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er sprikende uenige om hva som er innstramminger og ikke, så det er ikke så relevant spørsmål for oss, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet på vei ut av tirsdagens møte om asylkrisa.

De parlamentariske lederne brukte store deler av tirsdagen i møte om asylkrisa. Forhandlingene har som mål å komme fram til en «bredest mulig enighet» om hvordan Norge skal håndtere den store pågangen av asylsøkere på grensa.

Men til tross for fire møter, har partiene fortsatt ikke kommet til enighet. Og de har heller ikke bestemt når de skal møtes igjen.

- Frp må få lov til å melde sitt standpunkt. Men et regjeringsparti som Frp har behov for flertall for sine forslag, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Ett av de mest krevende spørsmålene har vært hva slags grep som skal legges inn i tiltakspakka.

KrF og Venstre har vært tydelige på at innstrammende tiltak må kombineres med integrering. Frp har på den andre siden sagt at det nå er innstrammende tiltak som skal til.

- Vi skal utelukkende diskutere forslag knyttet til innstrammende tiltak, sa Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på vei inn i dagens møte om asylkrisa.

Uenige om tilnærming Uenighet til tross, etter mandagens asylmøte ble det konkludert med at innstrammende tiltak skulle prioriteres i den første tiltakspakka, men at den skulle bli påfulgt av diskusjoner om hvilke integreringstiltak som også må på plass.

Dermed er det grunn til å tro at også KrF og Venstre får viljen sin.

-Det må bli en helhet, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre. Underforstått at det må komme tiltak for å stoppe strømmen av migranter uten beskyttelsesbehov, men også en del nødvendige innstrammingstiltak.

Hareide sier likevel at det ikke er full enighet mellom partiene om at forliket skal omfatte både innstramming og integreringstiltak.

- Det er nok forsatt ulike bilder, sa Hareide.

Forhandlingene skjer i kjølvannet av flere uker med usikkerhet rundt hvordan politikerne kommer til å håndtere asylkrisa. Flere partiledere har uttrykt misnøye med regjeringens manglende evne til å legge til rette for et bredt forlik.

Dette har skjedd
•13. oktober sto statsministeren i Stortinget og oppfordret til «bred enighet» om hvordan Norge skal håndtere asylkrisa.

•30. oktober leverte regjeringen sin tilleggsproposisjon til Stortinget, med forslag til budsjettrammer for flyktningehåndteringen i 2016.

•2. november ble det holdt møte med alle parlamentariske ledere. Det møtet ble tolket som invitasjon til et bredt forlik. Men Frp's stortingsgruppe satte foten ned, og varslet en liste meg egne og mer konkrete tiltak.

•9. november la Frp og Høyre sammen fram en liste på 15 innstrammende tiltak som de søker flertall for i løpet av høsten.

I kjølvannet av dette ble på nytt invitert til et møte torsdag 11. november, hvor alle partiene ble bedt om innspill til tiltak.

Det er altså disse forslagene som det nå skal forhandles om:

Les Høyre og Frps forslag her.
Les KrFs forslag her.
Les Venstres forslag her.
Les Arbeiderpartiets forslag her.
Les SVs forslag her.