BLÅTT: Erna Solberg er glad for KrFs skjebnevalg, men vil ikke love abortgjennomslag for Krf. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Hareide nekter å bli statsråd for Erna Solberg

Nestlederne er klare til å ta over partiledelsen. Ropstad har fått i oppdrag å lede sonderingsarbeidet med regjeringen.

GARDERMOEN (Dagbladet): - Jeg ser det ikke som naturlig at jeg kan bli statsråd i en borgerlig regjering, sier Knut Arild Hareide.

Tidligere i kveld mistet han både partiet og partilederjobben. KrF går mot høyresida - Hareide går av.

- Jeg er jo skuffet over resultatet, men respekterer beslutningen partiet har tatt. Jeg har vært i kontakt med Erna Solberg og informert henne om situasjonen, sier Hareide når han møter pressen under sentralstyremøtet i etterkant av landsmøtet i dag.

Krever ny plattform

Hareide informerer like over klokka 20 i kveld at Kjell Ingolf Ropstad skal lede sonderingsarbeidet for KrF. Han sier også at KrFs sentralstyre i kveld er enige om å kreve en helt ny regjeringsplattform dersom partiet skal inn i regjering.

- Jeg har ikke tenkt å få noen bitre tanker. Vi må leve med dette resultatet, legger Hareide til.

Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad er beredt til å ta over for Hareide.

- Vi har sagt at vi er klare til lede partiet, bekrefter Ropstad.

Ikke Erna for enhver pris

Litt senere sier KrFs 2. nestleder at det ikke er regjering for enhver pris for KrF. Men forhandlingen om alternativt budsjett må begynne umiddelbart, ifølge Ropstad.

- Vi kommer til å være kravstore i forhandlingene. Det er ikke regjering for enhver pris, sier Ropstad.

- Dersom vi kommer videre fra sondering til forhandlinger, skal alle i KrF føle at de har et fotavtrykk i plattformen som kommer ut av arbeidet, sier Olaug Bollestad.

- Hva mange statsråder vil dere kreve?

- De spørsmålene må vi drøye å svare på, sier Ropstad.

SV: - Økt ulikhet

SV-leder Audun Lysbakken uttrykker skuffelse over KrFs veivalg.

- Dette er en tapt mulighet for å sikre at færre barn må vokse opp i fattige familier, for mindre økonomiske forskjeller og for en offensiv klimapolitikk som faktisk monner. Nå får vi en regjering som blir mer usosial i den økonomiske politikken.

- Med en flertallsregjering vil høyresidens politikk for økt ulikhet i makt og rikdom oftere få gjennomslag, Fremskrittspartiet og Høyre har i dag økt sin makt i det norske samfunnet, sier Audun Lysbakken.

Usosiale kutt

SV-lederen påpeker at det med både KrF og Venstre i regjering ikke lenger er mulig for miljøpartiene å finne sammen på tvers av blokkgrensene.

- Også dette styrker makten til H og Frp, og svekker muligheten for å nå Norges klimamål.

- I fem år har regjeringen gjennomført usosiale kutt som har gått ut over uføre, pensjonister, personer med nedsatt funksjonsevne og mange andre. I fem år har regjeringen vært handlingslammet i møte med klimaendringene. SV er det tydeligste opposisjonen til det nye flertallet, og vi vil nå jobbe med å legge grunnlag for et annet flertall i valgene i 2019 og 2021, sier Audun Lysbakken.

SKUFFET: Knut Arild Hareide innrømmer at han er skuffet etter veivalgnederlaget. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Rødt: - Gissel for Frp

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at regjeringens parlamentariske grunnlag nå er skjørere enn noensinne.

- Et knapt flertall i KrF har nå gjort partiet til et gissel for Frp. Det er dypt beklagelig. Vi lover en knallhard opposisjon til regjeringen også framover, og det ligger allerede en kø av saker som vil bli vanskelige for KrF i Stortinget, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt-lederen forteller at partiet hans stålsetter seg til de politiske kampene som kommer.

- Det blir vanskeligere å få gjennomslag i Stortinget med en flertallsregjering på høyresida. Men med drahjelp utenfra skal vi gjøre alt vi kan for å snu flertallet i viktige saker framover, slik vi så i kampen om reservasjonsretten.

- Det samme skjedde med forslaget om gullkantet etterlønn for stortingsrepresentanter. Rødt vil lede an i opposisjonen inne på Stortinget og skape en bevegelse mot forskjells-Norge utenfor Stortinget, sier Moxnes.

- Lage et helvete

Rødt-lederen sier at det er nå kampen begynner.

- Dette kan bli en kortvarig glede for høyresida. Det tror jeg KrF også ser. For et flertall i Norges befolkning vil faktisk ha mindre forskjeller og mer fellesskap. Et flertall vil ha de kommersielle ut av velferden, fjerne høyresidas skattekutt til de rikeste og løse klimakrisa med politiske tiltak.

- Frp og Venstre har allerede avlyst store endringer i abortloven i media. Det forventer vi at blir overholdt, hvis ikke lager vi et helvete. Høyresida i KrF kommer til å sitte igjen med et forklaringsproblem når deres kronargument for å gå til høyre torpederes. Det ser vi fram til, sier Bjørnar Moxnes.