Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide om Listhaug-dramaet: - En sak jeg finner spesielt krenkende

KrF kan avgjøre Sylvi Listhaugs ministerskjebne, og Knut Arild Hareide sier de vil vurder «alle sider av saken» før de fatter sin avgjørelse.

MÅ VURDERE: Knut Arild Hareide og KrF må nå vurdere om de vil stille seg bak Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Foto: Mari Sand Malm / Dagbladet
MÅ VURDERE: Knut Arild Hareide og KrF må nå vurdere om de vil stille seg bak Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Foto: Mari Sand Malm / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en lang dag i Stortinget, der det ble vedtatt et såkalt daddelvedtak mot Sylvi Listhaug, og det ble kjent at Arbeiderpartiet kommer til å stille seg bak Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, rundet en rekke av landets toppolitikere av dagen i Debatten på NRK.

- Vurdere alle sider

På vei ut av studioet på Marienlyst sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet at det er liten tvil om at tilliten til Listhaug har blitt svekket den siste tida, og i dag.

- Vi har i dag vært med å fremme sterk kritikk mot statsråden, og det står vi fullt for. Så er det klart at et mistillitsforslag er et stort og alvorlig spørsmål. Det er noe vi må vurdere alle sider ved, sier Hareide.

- Hvilke sider?

- Alle som kjenner norsk politikk vil se at et mistillitsforslag har mange sider. Vi må vurdere det, sier Hareide.

KrF-lederen sier at partiets stortingsgruppe var samlet onsdag, før de ble kjent med mistillitsforslaget, og at de ikke har vært samlet siden.

- Jeg vil ikke begynne å spekulere i hva slags argumentasjon vi vil gå inn på, det må vi gjøre når vi samler stortingsgruppa, sier Hareide.

- En mistillit mot Listhaug kan felle regjeringen. Er det noe dere tenker på?

- Vi vurderer alle sider når vi gjør denne vurderingen.

- Spesielt krenkende sak

Under valgkampen i fjor sa Sylvi Listhaug at Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen», noe som gjorde Hareide meget irritert. Men han mener likevel det ikke er noe sammenliknet med den siste ukas tumulter.

- Om jeg sleiker imamer på ryggen, det synes jeg betyr fint lite opp mot denne saken. Det har en alvorlighetsgrad og et budskap fra en justisminister, som gjør at dette er en sak som jeg finner spesielt krenkende, sier Hareide.

Han forstår de krasse reaksjonene fra Arbeiderpartiet.

- Jeg ledet 22. juli-komiteen på Stortinget. Jeg fikk møte AUF-erne, og det som har imponert meg er hvordan de har opplevd det verste en kan oppleve i et liv, og likevel har de aldri brukt dette politisk retorisk. Verken mot mitt eller andre parti, sier Hareide.

- De har opptrådt med en ryddighet og en skikkelighet i debatter, og når en da blir angrepet for nettopp å sette terroristenes interesser foran nasjonens sikkerhet, og når det ikke er dekning for den argumentasjonen fra en ansvarlig justisminister, så forstår jeg naturlig nok at det må skape veldig, veldig sterke reaksjoner i Arbeiderpartiet.

IKKE GODT NOK: Knut Arild Hareide mener Sylvi Listhaug ikke var tydelig nok i sin beklagelse av innholdet i den omstridte facebook-posten som ble diskutert i Stortinget i dag. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Uforbeholden unnskyldning

På tross av alt mener Hareide at Listhaug lyktes i å be om unnskyldning, i det fjerde forsøket.

- Jeg vil ta imot den unnskyldningen. Den siste unnskyldningen synes jeg er uforbeholden, sier Hareide.

KrF-lederen peker likevel på at forskjellen på Listhaugs unnskyldning, og den kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner kom med på regjeringens vegne. Den ble av opposisjonen vurdert som ektefølt og god.

- Det var klasseforskjell på de to statsrådene som var til stede i dag. Opplevelsen av at den ene mente det den sa, og debatten bare understreket forskjellen i budskapet fra Sanner og budskapet fra Listhaug, sier Hareide.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

Justisminister Listhaug ba torsdag om unnskyldning overfor Stortinget for den omstridte Facebook-posten hun publiserte forrige fredag, men det var altså ikke godt nok for Arbeiderpartiet etter at Frp-statsråden hadde vært på talerstolen hele fire ganger.

Daddelforslaget som ble vedtatt i Stortinget torsdag kveld, slår fast at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge».

Kritikken er den sterkeste Stortinget kan uttrykke uten å i realiteten avsette Listhaug ved å uttrykke mistillit.

Heller ikke Senterpartiet har konkludert med om de vil støtte Rødts mistillitsforslag. De to partiene sitter dermed med justisministerens skjebne i sine hender.

Stemmer begge for, må Listhaug gå. Og kanskje regjeringen.

- Det er ikke uvanlig at regjeringen da stiller seg bak sin minister, og går sammen med den. Men det er ikke noe parlamentarisk krav, sa valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet torsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling