Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide om Listhaug-maleri: - Usmakelig

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer sterkt på veggmaleriet av Sylvi Listhaug som har dukket opp i Bergen i natt.

DUKKET OPP: I natt dukket dette veggmaleriet av Sylvi Listhaug opp i Bergen. Flere reagerer på malerier. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
DUKKET OPP: I natt dukket dette veggmaleriet av Sylvi Listhaug opp i Bergen. Flere reagerer på malerier. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et veggmaleri som skal forestille Sylvi Listhaug festet til et kors, dukket i natt opp i Bergen.

Maleriet har ført til frisk debatt, og en av dem som reagerer, er KrF-leder Knut Arild Hareide.

REAGERER: KrF-leder Knut Arild Hareide omtaler kunstuttrykket i veggmaleriet av Sylvi Listhaug som «usmakelig». Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
REAGERER: KrF-leder Knut Arild Hareide omtaler kunstuttrykket i veggmaleriet av Sylvi Listhaug som «usmakelig». Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- For egen del finner jeg dette kunstuttrykket usmakelig. Og jeg forstår selvsagt svært godt hvis vår tidligere justisminister reagerer på dette, sier han til Bergens Tidende.

Listhaug svarte med bil

Han mener også bildet har såret mange og at det forsterkes med at det kommer når påskehøytida går mot slutten.

Listhaug selv virker å ta det hele med knusende ro. På Facebook har den tidligere justisministeren lagt ut en bilde av en Cadillac fra hennes påskeferie i USA.

- Dette kunstverket på fire hjul liker jeg. Kjørte drømmebilen Cadillac Escalade denne gangen i USA. håper alle har hatt en fin påske! Det har jeg, skriver Listhaug til bildet.

Det er foreløpig ikke bestemt om veggmaleriet blir værende på bygården i Bergen. Inntil videre blir det stående.

Det er på hjørnet av Fosswinckels gate 20 at veggmaleriet plutselig har dukket opp. Dette er et sameie, og det er opp til beboerne å avgjøre framtida til bildet.

Står inntil videre

Ifølge styremedlem Sunniva Gjeraker Hellene er saken tatt opp til diskusjon blant beboerne, men på grunn av påskeferien er det ikke tatt endelig stilling til hva man skal gjøre.

- Vi har diskutert det, og har blitt enige om å la det få stå inntil videre, sier Hellene til Dagbladet. Hun tror maleriet har dukket opp en gang i løpet av natt til mandag.

Hun sier på vegne av borettslaget at de ikke ønsker å kommentere det politiske budskapet bak bildet.

Kunstnerens beskjed

Bildet er signert av gatekunstneren AFK artworks. På Instagram har gatekunstneren titulert bildet «Making a martyr».

Listhaug er tilsynelatende malt som Jesus med en tornekrone på hodet. Ved beina hennes er det stilt opp mikrofoner ved siden av en rekke roser.

Verket har kunstneren kalt «Making a martyr - distracted by polarization». I en e-post til Dagbladet avslører kunstneren AFK tankene bak maleriet.

- Mens vi krangler oss imellom, mister vi de hendelsene som har ført oss hit ut av syne, skriver vedkommende, som har valgt å ha skjult identitet.

DETALJERT: Kunstneren har malt Listhaug med en tornekrone på hodet. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
DETALJERT: Kunstneren har malt Listhaug med en tornekrone på hodet. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

- Hvor kunne vi ha vært, om vi diskuterte årsakene som ligger bak tvungen migrasjon i stedet for å dehumanisere innvandrere for å lindre vår egen samvittighet? spør kunstneren, og avslutter:

- Hat kan ikke bekjempes med hat!

«Min kamp»

Slagord som «mass surveillance», «free Palestine», «hunger» og «Jemen» er malt i bakgrunnen. I tillegg står det teksten «min kamp» på figurens mage.

Politiet i Bergen har i dag undersøkt veggmaleriet på hjørnet mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate i Bergen.

- Det er opprettet en undersøkelsessak opp mot huseieren. Den vil bli videre fulgt opp. Det avgjørende er om det er gitt tillatelse eller ikke. Det er opp til huseier å fjerne det, om det er det de ønsker, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Hans Erik Thue til Dagbladet.

SIGNATUR: Maleriet er signert den bergenske gatekunstneren AFK, som ikke har stått fram med navn. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
SIGNATUR: Maleriet er signert den bergenske gatekunstneren AFK, som ikke har stått fram med navn. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!