FÅR KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide får kraftig kritikk for å ha takket ja til å tale på første møtet i nytt nettverk startet av den røde fløyen i KrF. Foto: Lars Eivind Bones
FÅR KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide får kraftig kritikk for å ha takket ja til å tale på første møtet i nytt nettverk startet av den røde fløyen i KrF. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Hareide på rødt nettverks første møte: - Svært uryddig

Knut Arild Hareide har takket ja til å delta på en egen konferanse i regi av den røde fløyen i partiet. Det vekker reaksjoner.

Arrangør av konferansen er et nytt kristendemokratisk nettverk kalt Drivkraft.

En av dem som reagerer på KrF-leder Hareides deltakelse er redaktør i den kristne avisa Dagen Vebjørn Selbekk.

- Det er mildt sagt svært uryddig av Knut Arild Hareide å si ja til å delta på et fraksjonsmøte for rød side mens han fortsatt er leder i KrF og mens hans partifeller forhandler om regjering oppe på Hadeland, sier på Twitter i dag.

Selbekk sier til Dagbladet at han oppfatter dette som et forsøk på rød omkamp.

- En kan pakke det inn i fine ord, men det handler om at de som tapte retningsvalget ikke gir opp, mener han.

- Det som gjør dette spesielt uryddig er tidspunktet. Han er fortsatt partileder i KrF, og hans kolleger sitter i vanskelige forhandlinger. Så spiller han opp og gir sin velsignelse til dette, sier Selbekk og kaller det «uryddig, nesten illojalt».

- Rart av Selbekk

Dagbladet er kjent med at flere på blå side reagerer på initiativet og Hareides deltakelse. Det blir spesielt framhevet at initiativtakerne er de samme som har snakket om å danne et nytt parti

Knut Arild Hareide avviser kritikken.

- Jeg synes det er rart at Selbekk kommer med dette, sier han:

- Dette er ikke et initiativ fra KrF, men enkeltpersoner i og utenfor partiet har vist et verdiengasjement- og initiativ. Det er naturlig å støtte opp om de som har et verdigrunnlag i nærheten av KrF, sier KrF-lederen.

Han sier han stiller på en rekke ulike arrangment, uten at det betyr at han stiller seg 100 prosent bak deres budskap.

- Det er ikke rart at en leder i KrF takker ja til ulike arrangement og snakker om vår politikk, uten at det må oppfattes som fraksjonsvirksomhet, sier Hareide.

- Jeg har alltid hatt en åpen holdning til å tale og uttrykke mitt engasjement. Det har jeg gjort helt til nå, sier Hareide.

Ifølge KrF-lederen er han også invitert til å tale på Oslo Symposium, og kommer til å stille der.

- Jeg legger merke til at Selbekk velger å kritisere meg når jeg stiller opp på noe som er mot hans agende, ikke når det er arrangører han er enig i. Han har ikke kritisert at jeg deltar i Oslo Symposium, men han valgte å gå hardt ut da jeg gikk i Prides, sier Hariede

Planlagt siden november

Tidligere KrF-nestleder Odd Anders With er blant initiativtakerne til konferansen som finner sted i Oslo 9. februar. Han sier planleggingen av konferansen startet allerede rett etter det ekstraordinære landsmøtet 2. november, der den blå fløyen vant fram.

Flere nettverk i partiet, som støttet Hareides linje, har gått sammen om denne konferansen. Vi vil ta vare på engasjementet som Hareide skapte med sin landsstyretale, sier With til Dagbladet.

With avviser overfor Dagbladet at dette er et opplegg for partisplittelse.

-Det har vi ingen planer om, sier han.

Ved siden av Hareide selv er tidligere Vårt Land-redaktør og KrF-rådgiver Åshild Mathisen blant de inviterte. Hun skal intervjues av journalist Aslak Bonde med utgangspunkt i temaet «Verdifellesskap sentrum-venstre, analyse og realisme».

Knut Arild Hareide sier han ikke var kjent med helheten i programmet da han takket ja.

- Jeg var ikke kjent med helheten i programmet, eller Drivkraft som var deres arbeidstittel, på samme måte som jeg ikke kjenner alle de andre deltakerne på Oslo Symposium. Men for meg er det viktig å stille opp, sier han.

- Men støtter du dette initiativet?

- Jeg kjenner ikke hele deres agenda. Det er helt nytt, og kanskje er det for tidlig å si hva det vil bli. Men å løfte et kristendemokratisk initiativ det er spennende. Jeg er opptatt av at vi skal ha gode verdidebatter.

- Så har jeg lagt merke til at inspirasjonen blant annet er den verdidebatten jeg var med på å sette i gang, og jeg synes det var flott at de som har latt seg inspirerer både i KrF og utenfor har tatt dette initiativet. Men jeg reagerer på at det skal være snakk om fraksjonsvirksomhet, sier Hareide.