HÅPER FORTSATT PÅ SEIER: Knut Arild Hareide sier avstanden til Ap og Sp er kortere enn til Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HÅPER FORTSATT PÅ SEIER: Knut Arild Hareide sier avstanden til Ap og Sp er kortere enn til Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Hareide roser Jonas og Ap: - De er ikke lenger partiet som vil avkristne Norge

KrF-lederen er på skjebnemøte i Buskerud KrF. Her avviser Hareide at han har sagt stygge saker om Frp.

NORESUND (Dagbladet): Tre nye fylkeslag velger mandag utsendinger til KrF-landsmøtet. Blant dem er Buskerud KrF, hvor både Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad er tilstede for å tale sin sak.

Hareide åpner kvelden med å rose venstresida, og sier Senterpartiet er partiet som står KrF nærmest.

- Sp har kanskje en litt for velutviklet evne til å svartmale, men i viktige verdispørsmål så er Senterpartiet vår viktigste allierte. Sp støtter KrF i kampen for søndagen. Sp støtter KrF ved å si nei til tvillingabort, og Sp har vært med på KrFs restriktive alkoholpolitikk, sier Hareide.

Langet ut mot Frp

Han legger til at kontrasten fra Senterpartiet til Frp er stor. KrF-lederen kommer samtidig med en lang rekke saker hvor KrF og Frp er diametralt uenige.

- Jeg har ikke sagt et vondt ord om Frp, men ja, det er ulike verdisyn og ulike standpunkt. Frp sier ja til aktiv dødshjelp. Frp ønsker en svært liberal alkoholpolitikk. Søndagen er det Frp som ønsker at skal bli en shoppingdag. Vi har sagt nei til det moderne slaveriet, så er Frp partiet som ønsker å gå lengst og oppheve sexkjøpsloven. Da vi la ned en plan for å få ned aborttalene så var det de rødgrønne partiene som støttet KrF, ikke Venstre, Høyre og Frp, sier Hareide.

I helgen sa Siv Jensen at KrF «rakket ned» på Frp, men hun kunne ikke vise til konkrete eksempler. Dét var noe Hareide hadde registrert.

- Når Siv Jensen sier jeg rakker ned på Frp, så snakker jeg bare om politiske forskjeller, sier Hareide fra talerstolen.

- Ap ikke mot kristendommen

Han tok også opp motviljen til Ap som han vet finnes i deler av partiet.

- Ap har vært en hovedmotstander for KrF tidligere. Men er Ap virkelig vår hovedmotstander i dag? Generelt har vi tenkt på Ap som et avkristningsparti, men i 2018 er ikke det et riktig, sier Hareide.

En rekke kritikere av Hareides foreslåtte veivalg viser til avstanden mellom SV og KrF. Hareide gjentar i kveld at han ikke vil sitte i regjering med SV, men han roser likevel partiet.

- I spørsmål om barnefattigdom, klima og miljø, så er SV vår aller beste venn. Det må vi ikke glemme, sier han.

Ropstad sterkt uenig med sjefen

Også Hedmark KrF og Finnmark KrF holder ekstraordinære fylkesårsmøter mandag. I Buskerud er det klart at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er dypt uenig i Hareides beskrivelse av venstresida.

- Ap og SV har vært vår største motstander i kampen for religionens plass i Norge, sier han fra talerstolen like etter Hareide har takket for seg.

Han viser til en rekke gjennomslag KrF har fått sammen med dagens regjering:

- Vi har økt kontantstøtta. Vi stoppet tidlig ultralyd. Vi har økt skattefradraget for de frivillige organisasjonene. Vi har styrket kommuneøkonomi.