Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide slaktes av sine egne: - Dette åpner opp for en ny partileder

Partitopper, ungdomspartiet og grasrota er kritisk til retningen Hareide nå staker ut for KrF. Enkelte tror det nå er dags for en ny partileder.

DIREKTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Arild Hareide har bestemt seg: KrF-lederen rådet i dag partiet sitt til å vurdere et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, uten SV. Altså vender han ryggen til Erna, og råder partiet sitt til å åpne for å felle Solberg-regjeringen.

- Mitt råd til dere er at nå er det tid for å undersøke muligheten for hvilke muligheter for gjennomslag det er mulig å få med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF, uten SV, sa Hareide til landsstyret.

Se Hareides historiske ord i videoen øverst i saken!

I KrF er mange negative til Hareides vurdering, også høyt oppe i partiet. Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for KrF, mener Hareides analyse er mangelfull.

- Jeg deler ikke partilederens syn på at KrF bør gå i regjering med Ap. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti som hører hjemme på ikke-sosialistisk side. Vi har oppnådd mange og viktige seire i samarbeidet med dagens regjering de siste fem årene, sier han til Dagbladet.

Mener Hareide bommer

Grøvan sier det vil være et historisk linjeskift dersom KrF velger å lytte til sin partileder og hoppe til køys med Ap.

- Rådet fra Hareide overser viktige skillelinjer mellom Ap og KrF på sentrale områder, sier han.

Da Hareide talte til landsstyret i dag, var han opptatt av å få fram sakene hvor Ap og KrF står sammen. Han listet også opp en lang rekke saker hvor KrF og Frp er diamentrale motsetninger - dermed blir avstanden til Ap kortere.

Refs fra KrFU

Martine Tønnessen, leder for KrFU, mener partilederen bedriver en selektiv historiefortelling:

- Jeg er uenig i Knut Arilds analyse av den politiske situasjonen. Han var selektiv i sin historiefortelling og utelater viktige seire KrF har fått med dagens regjering, for ikke å snakke om det ideoligske fellesskapet. Alle gjennomslag Knut Arild nevner som de viktigste gjennomslagene for KrF, har vi fått i regjering med Høyre. Å foreslå en Ap-SP- KrF regjering er å hoppe bukk over en ting: SV, sier Tønnesen til Dagbladet.

KRITISK: Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for KrF, er uenig med Hareides analyse og konklusjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for KrF, er uenig med Hareides analyse og konklusjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Liker ikke dette

Også på grasrota er det skepsis til at KrF skal sitte i regjering med Ap.

- Jeg er ikke overrasket, men likevel så er jeg skuffet nå, sier Rolf Tore Hellesøy, leder i Austevoll KrF når Dagbladet ringer.

- Knut Arild Hareide får i hvert fall ikke med seg Rogaland, slik jeg kjenner KrF i Rogaland, sier Jonas Andersen Sayed, fylkesleder i Rogaland KrFU.

Han gir uttrykk for at Hareides tale til landsstyret i går ettermiddag var overraskende.

- Knut Arild holdt en tale som var svært selektiv i sin historiefortelling. Han nevner som tre av KrFs viktigste gjennomslag opp gjennom tidene: Røykeloven, nei til krigen i Irak og kontantstøtten. Uten å nevne at alle tre sakene har vi fått gjennom sammen med Høyre. Eller at Ap går til valg på å avskaffe kontantstøtten mens vi sammen med Høyre har hevet denne fra 5000 kr til 7500 kr, sier Sayed.

Åpner for ny leder

Kenneth Pedersen, leder i Eigersund KrF, trekker kritikken enda lengre. Han mener det kan være duket for et lederskifte i KrF. Dette fortalte han også Klassekampen.

- Jeg liker ikke dette. Jeg vil ikke vi skal gå den veien Hareide ønsker. Jeg synes vi skal gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre. Hvis landsstyret følger Hareides vei, åpner nok det opp for en ny leder i partiet, sier han.

Pedersen legger ikke skjul på at nestleder Kjell Ingolf Ropstad er hans foretrukne lederkandidat.

- Ropstad er den jeg ønsker. Hareide er en bra mann, med gode verdier, men det betyr ikke at han alltid er den beste til å lede partiet vårt. Jeg har frykta for KrFs framtid i lang tid, og jeg tror ikke Hareide har appellen som leder til å nå ut til kristenfolket, sier Pedersen.

Selektiv historiefortelling

- Knut Arild Hareide får i hvert fall ikke med seg Rogaland, slik jeg kjenner KrF i Rogaland, sier Jonas Andersen Sayed, fylkesleder i Rogaland KrFU.

SELEKTIV HISTORIEFORTELLING: Jonas Andersen Sayed i Rogaland KrFU. Foto: Privat
SELEKTIV HISTORIEFORTELLING: Jonas Andersen Sayed i Rogaland KrFU. Foto: Privat Vis mer

- Knut Arild holdt en tale som var svært selektiv i sin historiefortelling. Han nevner som tre av KrFs viktigste gjennomslag opp gjennom tidene: Røykeloven, nei til krigen i Irak og kontantstøtten. Uten å nevne at alle tre sakene har vi fått gjennom sammen med Høyre. Eller at Ap går til valg på å avskaffe kontantstøtten mens vi sammen med Høyre har hevet denne fra 5000 kr til 7500 kr, sier Sayed.

- Lite troverdig

David P. Aasgard, KrFU-leder i Knut Arild Hareides hjemfylke Hordaland, har liten tro på at partilederen får det som han vil.

- Å peke på en regjering bestående av sentrum og Arbeiderpartiet, der Hareide også utelukker et samarbeid med SV, er like lite sannsynlig som da KrF vedtok en regjering med sentrum og Høyre. Det foreslåtte alternativet har ikke parlamentarisk grunnlag bak seg og er ikke troverdig

- IKKE TROVERDIG: David Aasgard tror ikke på en regjering med Ap og Sp. Foto: Privat
- IKKE TROVERDIG: David Aasgard tror ikke på en regjering med Ap og Sp. Foto: Privat Vis mer

Annika Indergaard, leder Kristiansund KrF i Møre og Romsdal, tror også det vil bli diskusjon om Hareides lederposisjon nå.

- Slik jeg ser det, er KrF et høyreparti. Det er sterke krefter i Ap som ikke vil gå i retning KrF, og husk at KrF ikke er sosialister. Jeg tror det vil bli stemmer som kommer til å rope på en ny partileder nå, blant annet fordi Hareide har drøyd dette veldig, og fordi han har vinglet. Vi er glad i Hareide, han er en bra mann, men det kan fort komme en debatt om lederposisjonen hans nå, sier hun til Dagbladet.

- Skuffet

Også i Østfold og i Kristiansand er man skeptisk til Hareides foreslåtte veivalg.

- Jeg likte første del av talen, men er skuffet over konklusjonen. Jeg frykter hva jeg kommer hjem til i Østfold og hvordan vi skal klare å motivere folk, sier leder i Øst KrF, Brynjar Høidebraaten, til Dagbladet.

Leder i Kristiansand KrF Viggo Lütcherath, likte også første del av talen, hvor Hareide snakket om de kristne verdiene og KrFs politiske prosjekt.

- Men jeg likte ikke konklusjonen om samarbeid. Jeg mener vi får best gjennomslag ved å samarbeide med høyresiden. Hareide kritiserer Frp, men nevner ikke SV. Så talen har slagside. Hareides tale inspirerte politisk, men nå vil vi jobbe for at partiet ikke følger hans konklusjon, sier Lütcherath.

- Slutten på KrF eller Knut Arild

Redaktøren for den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, tror også Hareides tale i dag kan markere begynnelsen på slutten for partilederen.

- Jeg er redd dette var slutten enten for KrF som stortingsparti eller for Hareide som partileder, skriver han på Twitter.

Åshild Mathisen, tidligere redaktør i Vårt Land, har en annen oppfatning:

- Hareide siterte Lilletun som løftet fellestrekkene mellom arbeiderbevegelse og kristenfolk. Partilederens tydelige råd vil provosere det smale grunnfjellet KrF sitter igjen med. Men ambisjonen er et bredere folkeparti. Den dype krisen i partiet kan faktisk gi ham viljen sin, tvitrer hun.

Lykke på venstresida

Både i Ap og i Sp er man positive til Hareides vurdering i dag. Mens Trygve Slagsvold Vedum lover å snakke med KrF i spørsmålet om å danne regjering, sier Jonas Gahr Støre følgende:

- Et politisk samarbeid må ta utgangspunkt i det som forener oss. KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken. Begge partier har et sterk sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse.

Både Jan Tore Sanner, Siv Jensen og Abid Raja beklager overfor Dagbladet Knut Arild Hareides veivalg i dag.

- Jeg har hatt og har ekstremt god relasjon til Grøvan siste fem åra. Også med Ropstad i finanskomiteen. Jeg håper begge disse to, og andre i KrF også, vil internt løfte fram de betydelige gjennomslag KrF og vi i Venstre har fått til. For de kom ikke godt nok frem i Hareides tale idag, sier Abid Raja til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!