FIKK NOK AV SANDBERG: KrF-leder Knut Arild Hareide fikk nok av Frp-nestleder Per Sandberg etter feiden tidligere denne uka. Nå avslører Sandberg at beklagelsen Hareide fikk, var av mediestrategiske årsaker. Foto: Foto: Sveinung U. Ystad / Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FIKK NOK AV SANDBERG: KrF-leder Knut Arild Hareide fikk nok av Frp-nestleder Per Sandberg etter feiden tidligere denne uka. Nå avslører Sandberg at beklagelsen Hareide fikk, var av mediestrategiske årsaker. Foto: Foto: Sveinung U. Ystad / Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Hareide slår tilbake mot nye Sandberg-uttalelser

- Tyder på at han egentlig ikke ønsket å beklage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag var det duket for et av de skarpeste oppgjørene i norsk politikk på en stund. Og mye tyder på at det ennå ikke er over, i det minste ikke for enkelte av de involverte.

Til Aftenposten i dag utdyper Frp-nestleder Per Sandberg hva han egentlig mente med utspillet i Klassekampen torsdag. Det famøse angrepet på KrF, der Sandberg ga KrF direkte ansvar for norske IS-krigere og drap på kvinner og barn, førte til en lang rekke beklagelser av ulik valør - mer om det siden.

Overfor Aftenposten røper Sandberg hva som ligger bak Frp-leder Siv Jensens uforbeholdne beklagelse fredag:

- Hun har valgt å beklage fordi mediene springer etter meg eller oss i flokk, sier Sandberg.

Det får Hareide til å reagere.

- Det tyder på at Sandberg egentlig ikke ønsket å beklage uttalelsene sin om at KrF er ansvarlig for terror og massakrer på kvinner og barn - og at KrF til og med ønsker det, skriver Hareide i en tekstmelding til Dagbladet.

- Hareide har fått sine beklagelser. Jeg registerer at han ikke er fornøyd, skriver Sandberg i en sms til Dagbladet i dag.

En serie beklagelser Feiden mellom Frp-nestleder Sandberg og regjeringens samarbeidsparti KrF er bare den siste i en etter hvert langt rekke Sandberg-utfall mot ett eller begge av regjeringens samarbeidspartier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen skapte det imidlertid betydelig mer bråk enn tidligere, og ble etterfulgt av den ene beklagelsen etter den andre, ikke alle like vellykket.

Etter at Per Sandberg hadde startet torsdagen med å beskylde alt og alle i norsk politikk, med unntak av Frp, for et feilslått eksperiment med fargerikt og multikulturelt felleskap, lot han seg hisse opp da KrF-nestleder Dagrun Eriksen ymtet frampå om at Frp spilte «innvandrer-kortet» på grunn av den lave oppslutningen på meningsmålingene.  

- KrF har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar for at vi rekrutterer titalls unge mennesker som er født og oppvokst i Norge og reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner. Driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det KrF som har ønsket og resultatet ser vi i dag, sa Sandberg.

Dermed var det klart for politisk kanossagang for Sandberg, som forsøkte å beklage. Partileder og finansminister Siv Jensen beklaget, og statsminister Erna Solberg (H) beklaget.

Ignorer Sandberg, lytter til Siv Men da Sandberg seinere på kvelden skulle fremføre beklagelsen direkte til Hareide i NRKs «Dagsnytt atten», gikk det fullstendig galt.

- Min tålmodighet er i ferd med å ta slutt. Nå er det nok! tordnet Hareide mot Sandberg mot slutten av debatten mellom de to.

KrF-lederen gjorde det klart at Sandbergs beklagelse ikke var lett å ta i mot siden «Sandberg står fast på den politiske substansen» i utspillet.

Dermed måtte Siv Jensen igjen trå til for å redde sin nestleder, og fredag framførte hun altså sin andre beklagelse, som ble akseptert av Hareide.

Overfor Dagbladet i dag slår altså Hareide fast at Sandbergs ønske om å beklage angrepet på KrF neppe var særlig ektefølt, men KrF-lederen velger å vende det døve øret til.

- KrF har fått en uforbeholden beklagelse fra Frp's partileder Siv Jensen på nestlederens uttalelse. Jensen har sagt at det er uakseptabelt. Det er jeg glad for, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.