LEDER: Knut Arild Hareide (KrF) stiller torsdag i politisk kvarter for å diskutere Bekkevold-saken som har preget partiet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LEDER: Knut Arild Hareide (KrF) stiller torsdag i politisk kvarter for å diskutere Bekkevold-saken som har preget partiet. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Hareide svarer på KrF-krisen: - Har full tillit til Bekkevold

KrF-leder Knut Arild Hareide møter i NRK-programmet Politisk kvarter.

Bekkevold-saken blir ett av de store temaene når KrFs sentralstyre møtes torsdag morgen. Tidligere denne uka kom det fram at Geir Jørgen Bekkevold hadde viet to kvinner. Det liker hans kollega på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, svært dårlig.

Han har i etterkant offentlig refset Bekkevold for vielsen, som ble gjort av Bekkevold som privatperson, og mener at handlingen strider mot KrFs partiprogram som slår fast at ekteskapet er en union mellom mann og kvinne. Over 80 personer har meldt seg ut av partiet i etterkant av vielsen.

- Forstod ikke sprengkraften

I forkant av torsdagens møte sier partileder Knut Arild Hareide at dagen fort vil preges av uroen som har vært i KrF den siste tida.

- Det er trist at så mange har meldt seg ut. Jeg har nok undervurdert denne saken, engasjementet og uroen det har skapt i vårt parti. Jeg forstod at det kunne bli reaksjoner, men ikke sprengkraften som lå i spørsmålet, sier Hareide.

Torsdag morgen stilte han også på politisk kvarter for å diskutere saken.

Uenig med Grøvan

- Det er et spørsmål kirka skal få lov til å avgjøre. Jeg velger å ikke gå inn i teologiske spørsmål. Vi er et kristendemokratisk parti, og velger å skille mellom kirkelige og politiske spørsmål. Kirka skal selv bestemme hvem de skal vie, sier Hareide på spørsmål om han er for eller imot at to kvinner skal vies i kirke.

Partilederen vil heller ikke svare konkret på Bekkevolds valg.

- Det å legge seg opp i hva Bekkevold gjør som prest, det vil ikke jeg gjøre. Han gjorde dette som en prestegjerning, og jeg forstår at det kan oppfattes som et politisk signal, men det var det ikke, sier KrF-lederen.

Han sier likevel at han er uenig i at vielsen burde være ugjort.

- Jeg hadde ingen innvendinger mot det, da jeg fikk høre om at Bekkevold skulle utføre vielsen, sier Hareide til NRK.

Ikke i tråd med partiprogrammet

Krf-lederen legger til at dagens ekteskapslov ikke er i tråd med dagens partiprogram. Likevel ønsker partiet forpliktende samliv, også for homofile.

- Vi har en teologisk bredde innenfor partiet. Men i de politiske standpunktene står vi for noe, uten å gå inn i det teologiske. Når Bekkevold gjør dette som prest, så gjør han det under biskopen, ikke under meg, sier Hareide.

Partilederen er tydelig på at han ikke kommer til å støtte Grøvans ønske om at Bekkevold trekker seg fra partiet. Han understreker at KrF har en bredde innen det teologiske, og at dette fungerer godt blant partiets over 24 000 medlemmer.

- Jeg har full tillit til Geir Jørgen Bekkevold, sier Hareide.