- Takk: Knut Arild Hareide takkes av generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson i går. Da han trakk seg på et lukket landsstyremøte i går, takket han også partiet for tålmodighet når oppslutningen sviktet. Foto: Nina Hansen
- Takk: Knut Arild Hareide takkes av generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson i går. Da han trakk seg på et lukket landsstyremøte i går, takket han også partiet for tålmodighet når oppslutningen sviktet. Foto: Nina HansenVis mer

- Har ikke vært en gulltid på oppslutning

Hareide tar rivalen i forsvar etter sjokkuttalelse

Da Knut Arild Hareide gikk av etter et dramatisk landsstyremøte torsdag, takket han partiet for å ha vist tålmodighet til tross for sviktende oppslutning.

ETTER SLAGET: Knut Arild Hareide møtte pressen etter at han gikk av som partileder. Video: Kristoffer Løkås Vis mer Vis mer

- Det ér dagen derpå, innrømmer Knut Arild Hareide fredag, dagen etter at han trakk seg som partileder på KrFs landsstyremøtet på Gardermoen.

Det skjedde etter at partiet hadde tatt sin endelige beslutning om å gå inn i Erna Solbergs regjering.

- Jeg har stått for et annet syn og vært tydelig på det. Så må jeg respektere det valget som er gjort, og det gjør jeg, sier Hareide.

Likevel kjempet han til siste slutt. I den første, rådgivende avstemningen i landsstyret torsdag, stemte han mot regjeringsplattformen som var forhandlet fram. Da voteringen endte med knapt flertall for, 17 mot 19, stemte han ja i den avgjørende voteringen i stortingsgruppa.

- Jeg skal gjøre hva jeg kan for å bringe vårt parti sammen, men jeg hadde ønsket et annet utfall. Jeg tror mange forstå at jeg landet på å stemme nei, sier han.

Sterke følelser

KrF-politikerne satt sammen i sju timer torsdag da de skulle gjøre sitt valg. For å hindre lekkasjer var alle telefoner samlet inn og politikerne isolert fra utenomverdenen.

Det skal ha vært sterke følelser i sving.

Selv om debatten etter det Dagbladet får opplyst «var saklig» møtte Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad kritikk for ikke å ha innfridd på det som angivelig skulle være en "historisk mulighet" for å endre abortloven. De beskyldes for politisk spill og for å ha framsatt løfter som en visste aldri kom til å bli noe av.

Rød ble blå

En av dem som kom til motsatt konklusjon som Hareide, var hans røde våpendrager under kampen om partiets retningsvalg fram mot landsmøtet 2. november, Tore Storehaug. Hadde Storehaug stått på sitt opprinnelige standpunkt, ville det ikke lenger vært flertall for å gå i Solberg-regjeringen.

- Tore Storehaug er en dyktig politiker. Jeg respekterer fullt ut den konklusjonen han falt ned på. Vi må kunne gjøre denne typen vurderinger uten at det påvirker den gode relasjonen vi har. Han har gjort et valg ut fra det han mener er partiets beste. Det er no hard feelings, sier Hareide.

Han vil ikke si noe om hva som skjedde på det interne møtet - utover at det aldri er kjedelig i KrF, og heller ikke torsdag.

Han deler imidlertid ordene han brukte da han rett før det ble kjent at landet hadde en ny regjering, takket av:

- Ingen gulltid

- Jeg sa at jeg har et forslag til landsstyret. Det forslaget lyder at en tar til etterretning at Hareide trer tilbake som partileder, og at en konstituerer Olaug Bollestad.

- Så takket jeg partiet. Jeg takket hver enkelt. Om de har vært enige eller uenige, har jeg opplevd støtte og respekt gjennom mine åtte år som partileder.

- Jeg sa også at jeg har ledet partiet i en periode med store politiske gjennomslag, men at det har ikke vært en gulltid på oppslutning. Det må jeg ta ansvar for. Jeg takket partiet for at det har vist meg tålmodighet, også med et skuffende valg. Og tålmodighet med at vi skulle fått større oppslutning, og avslutter:

- Så sa jeg at jeg mener det er riktig at paritet nå ledes av en av dem som har vært med å peke ut den retningen som nå blir førende.

Tøff start

Om KrF vil gjøre det bedre etter retningsvalget gjenstår å se. De første timene har vært preget av nyheter om KrF-profiler som melder seg ut, eller trekker seg fra verv.

Kjell Ingolf Ropstad, KrFs sjefforhandler og mannen som antas å bli KrFs neste partileder, har fått en tøff start, med sterk kritikk for utspillet om at en bør kunne bære fram to barn om en kan bære fram ett. På Politisk kvarter fredag, innrømmet han at det var krøkkete sagt.

UTSPILL: Et utspill om tvillingaborter under torsdagens partilederdebatt skapte furore på internett. Video: NRK Vis mer

Tas i forsvar

Knut Arild Hareide tar ham i forsvar.

- I KrF har vi et syn på at tvillinger hører sammen. Mange utenfor KrF reagerer på at Norge har den praksisen vi har. Vi har alle som har vært politikere sagt noe dumt. Det tror jeg vi alle kan kjenne oss igjen i, sier Hareide, og fortsetter.

- Det var klokt av Kjell Ingolf å korrigere, men han har på eget initiativ sikret langt bedre permisjonsregler for tvillingforeldre, gjennom den helhetstenkningen viser han at han har et engasjement for tvillingforeldres situasjon, sier Hareide som også ber medlemmene om å bli.

- Jeg kan selv kjenne på skuffelsen av retningsvalget og konsekvensene av det, men dette er ikke for evigheten. KrF og vår politikk vil være viktig. Jeg tror mange vil se at vi får viktige gjennomslag og vi trenger styrken fra et samla parti for å få satt det ut i live. Jeg håper flest mulig kommer til å bli, sier han.