INGEN GARANTIER:
KrF-leder Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen (t.v) og parlamentarisk leder i KrF Hans Olav Syversen (t.h) på pressekonferanse tirsdag før landsmøtet i Trondheim.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN GARANTIER: KrF-leder Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen (t.v) og parlamentarisk leder i KrF Hans Olav Syversen (t.h) på pressekonferanse tirsdag før landsmøtet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Hareide uten garantier for 10 000 syriske kvoteflyktninger

Forventer en mer offensiv flyktningpolitikk fra landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-ledelsen holdt i formiddag en pressekonferanse på Stortinget før partiets landsstyremøte i Trondheim denne helga.

Det skjer før partiene på Stortinget seinere i dag samles til nye samtaler om hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot. Dette har vært et brennhett politisk tema etter at Frp på sitt landsmøte i helga sa nei til å ta imot 10 000 syriske flyktninger. Høyre har ikke fattet et vedtak.

I dagens Klassekampen kommer det fram at et flertall av KrFs fylkesledere er villige til å ofre regjeringssamarbeidet for å tvinge fram et flertall i Stortinget for at Norge skal ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger.

- Min forventning er at det kommer til å bli et offensivt landsmøte, men hva man lander reelt på må vi avvente å se til landsmøte i helga, sier KrF-leder Knut Arild Hareide på pressekonferansen.

KrF har ikke noe vedtak om syriske kvoteflyktninger i dag, men Hareide forventer at landsmøte kommer med politikk på området.

- Denne debatten synes vi er så viktig at det er landsmøtet i KrF som skal ta denne beslutningen. Jeg vil tro resultatet vil bli at vi skal ha en mer offensiv politikk enn det som er tallet i dag, sier Hareide.

Om KrF-landsmøtet stiller et absolutt krav om at Norge må ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger, kan det bety regjeringskrise.

- Krisesituasjon i Syria - Det kommer til å være et helt annet KrF som er samlet på landsmøtet i helga enn det var i 2013, sier Hareide, fordi de nå har gått fra å være et opposisjonsparti til et regjeringssamarbeid.

Et samarbeid som har bært med seg mange konflikter mellom de fire samarbeidspartiene. Til stede på pressekonferansen var også Hans Olav Syversen, parlamentarisk nestleder i KrF og nestleder Dagrunn Eriksen.

- Det blir en resolusjon om de syriske kvoteflyktningene på landsmøtet. Vi vil ta kvoter og bosetting og integrering i to forskjellige blokker, sier Eriksen.

- Når man vet at man skal behandle begge to, ser man ting i sammenheng. Syria-diskusjonen må handle om den krisesituasjonen vi ser i Syria, men som et ansvarlig parti må vi også vise at vi bryr oss om å integrere de flyktningene vi allerede her. Poenget er at vi kan se på selve Syria-situasjonen i den ene resolusjonen, og de andre i en annen resolusjon, sier Eriksen.

Venstres landsmøte gikk i april inn for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger. Fra før er det totale tallet noe over 2000.

Ingen søndagsåpen-resolusjon I et TV-intervju med Dagens Næringsliv i går, sa KrF-leder Knut Arild Hareide at han er villig til å ofre regjeringssamarbeidet med de andre borgerlige partiene dersom de går inn for søndagsåpne butikker.

KrF-ledelsen sa de ikke ville komme med en ny resolusjon på dette punktet under landsmøtet.

- Det er ganske bred enighet i KrF om dette, og vi har mange lokale resolusjoner fra før, sa Eriksen.

KrF-leder Hareide sa imidlertid det ville bli diskusjoner om søndagsåpne butikker på landsmøtet.