SANNHETENS ØYEBLIKK: De blå vant med 98 stemmer over 90 stemmer for rødt alternativ. To stemte blankt. Det innebærer at partileder Knut Arild Hareide går av. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SANNHETENS ØYEBLIKK: De blå vant med 98 stemmer over 90 stemmer for rødt alternativ. To stemte blankt. Det innebærer at partileder Knut Arild Hareide går av. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Hareide venter med å gå av som KrF-leder

Går ikke av i dag, selv om KrF valgte Erna Solberg framfor sin egen partileder.

GARDERMOEN (Dagbladet): - Denne prosessen er jeg utrolig stolt over, sier Knut Arild Hareide på vei inn til sentralstyremøte i KrF.

- Men jeg er skuffa. Jeg hadde håpet å få partiet med meg i dag, legger han til og virker tydelig preget av stundens alvor.

Få minutter tidligere har partiet hans valgt å frede Erna Solberg framfor å satse på ham. Knut Arild Hareide er i praksis ferdig som KrF-leder.

Men han blir sittende til en ny regjeringserklæring er på plass.

- Det er ikke naturlig at jeg er med inn i de regjeringsforhandlingene, og da forventer jeg et resultat. Og når den regjeringserklæringen er klar, er det naturlig at jeg trer tilbake.

- Har du begått et politisk selvmord?

- Nei, jeg har utfordret partiet og bedt partiet fatte et valg. Og det er blitt gjort, sier Hareide kort.

Krever gjennomslag tross lite armslag

Han mener hele partiet nå skal gi føringer inn mot arbeidet, og sier han blir sittende på Stortinget i tida framover.

- Det er mer enn nok å ta fatt i dette landet, og jeg kommer til å fronte KrFs politikk på Stortinget, sier han.

Hareide mener partiet har et svært godt forhandlingsgrunnlag, selv om KrF som helhet nå ikke har noen annen vei å gå enn inn mot Erna Solberg.

- Står du klar til å ta partiet til venstre om samtalene med Solberg mislykkes?

- Vi har et særdeles godt forhandlingsutgangspunkt for de diskusjonene som kommer nå. Regjeringspartiene vet veldig godt at her må det gis store konsesjoner til KrF. Vi vil forandre det politiske Norge fra en mindretallsregjering til en flertallsregjering. Det har stor betydning. Jeg tror nok at Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen er forberedt på å møte KrF på en konstruktiv og god måte, sier Hareide.

Rogaland avgjorde alt

Resultatet i voteringen var jevnt. De blå vant med 98 stemmer over 90 stemmer for rødt alternativ. To stemte blankt.

Dersom Rogaland KrF hadde sendt en representativ delegasjon til landsmøtet, ville utfallet blitt 94 mot 94. Isteden valgte Rogaland å sende 16 blå og bare én rød delegat til landsmøtet, til tross for at en tredjedel av fylkesårsmøtet støttet rød regjering.

- Jeg har ikke tenkt å tenke på hva og hvis. I all hovedsak har det vært en veldig god prosess i KrF. Jeg har tenkt å gå videre, jeg har ikke tenkt å ha noen bitre tanker om hva som kunne ha vært annerledes. Jeg er stolt over partiet og landsmøtet, som viste en evne til å stå sammen.

På spørsmål om Hareides støttespillere kan akseptere Rogaland-resultatet, som valgte vinneren-tar-alt, svarer han:

- Jeg tror vi er enige om at dette har vært i all hovedsak en svært god prosess. Vi må leve med det resultatet. Alle som har vært aktører i dette har gjort så godt man kunne.