DIREKTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hareide vil ha historisk linjeskift i KrF: Vraker Erna, åpner for Jonas

Hareide med klar tale til landsstyret: Refser Frp, freder ikke Erna, roser Sp og åpner for samarbeid med Ap.

KrF-leder Knut Arild Hareide redegjør i dag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Utfallet kan medføre en dreining mot venstre eller et forsøk på å vekke politisk sentrum opp fra de døde.

Og dommen er nå klar: Hareide råder partiet sitt til å vurdere et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, uten SV. Det vil medføre et historisk linjeskifte for KrF.

- KrF har fått gjennomslag som følge av samarbeid både med regjeringen og med de andre partiene på Stortinget. Det er helt naturlig for et sentrumsparti å samarbeide begge veier, slik vi har gjort i flere tiår, legger han til.

Dagens tale har fått spesielt mye oppmerksomhet etter Hareides nye bok som er blitt beskrevet som en «200 sider lang flørt med venstresiden».

- Mitt råd til dere er at nå er det tid for å undersøke muligheten for hvilke muligheter for gjennomslag det er mulig å få med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF, uten SV, sier Hareide.

Partilederen understreker at dette ikke er noe ultimatum: Hareide vil være med uansett hvilken vei partiet tar.

- Vår stolthet ligger i hva partiet står for, ikke hvem vi samarbeider med.

Roser Sp, advarer Erna

Hareide viser til at Senterpartiet og Høyre er de to partiene KrF-velgere foretrekker, men beklager seg over at de to partiene ikke vil samarbeide med hverandre.

- Senterpartiet er et parti vi alltid har stått svært nære. Sp har støttet KrF i mange viktige saker.

Hareide sier også at avstanden til Frp fortsatt er for stor, og minner om at Erna Solberg før valget i fjor måtte velge mellom KrF og Frp. Hareide ramser så opp en lang rekke saker hvor KrF og Frp er diamentrale motsetninger og advarer statsminister Erna Solberg:

- Det er ikke riktig at vi har lovet Erna fire år ved makta. Vi sa vi ikke skulle felle Erna rett etter valget. Erna har valgt: Hun har valgt Frp, og det må vi respektere, sier Hareide.

- Erna fikk ingen blankofullmakt fra oss, fire år fram i tid, understreker Hareide.

Et nytt politisk prosjekt

Knut Arild Hareide beskriver også KrFs nye politiske prosjekt med tre punkter under overskriften «å slå ring om det som virkelig betyr noe».

- For det første, KrFs politiske prosjekt er å slå ring om det som virkelig betyr noe som gir forankring i våre kristne røtter. For det andre vi vil bry oss om det som virkelig betyr noe i folks hverdag, som tid til barna, tid til elevene i skolen og de eldre. For det tredje vil vi ta tak i de store utfordringene i vår tid som fattigdomsproblemer og klimaproblemer. Vi skal være enda tydelige på at vi ikke er oss selv nok, sier Hareide.

Hareide forteller også at Kjell Ingolf Ropstad skal lede partiets arbeid med en barnereform. KrF-lederen ytrer bekymring for de synkende fødselstallene i Norge.

- Vi vil styrke barnetrygda. Foreldrepengeordningen vil vi styrke og gjøre mer rettferdig. Det er ikke rettferdig at noen får over en halv million, mens noen får 64 000, sier han. De vil også gi gratis barnehager fra og med tredje barn i en familie.

KrF lanserer videre en likeverdsreform, under arbeid av Olaug Bollestad.

- Vi vil gå til kamp for menneskeverd og mot sorteringssamfunnet, sier Hareide og legger til:

- Det er også skremmende å se hvor mange ungdomspartier som går inn for aktivt dødshjelp.

Flere ganger viser Hareide også til det han mener er en problematisk integreringspolitikk.

- De som kommer hit må også kjenne vårt etiske morsmål. Det betyr at norsk lov skal gjelde alle. Den som blir inkludert og får bidra, tar også mer ansvar, legger han siden til.

Kristendommens plass

Han understreker at KrF ønsker et samfunn med mer tillit og anstendighet. Han slår også fast at kristendom er den viktigste delen av vår kulturarv.

- I en tid der egeninteressene dominerer mer og mer internasjonalt, så sier KrF «mer samarbeid», ikke mindre. Vi skal være tydelige på at vi ikke er oss selv nok, følger han opp.

Hareide ønsker ikke å sitte i regjering med Frp, og selv om partiet ligger på vippen i norsk politikk, er trenden på meningsmålingene negative: På Dagbladets måling i går klokker partiet inn på tre prosent oppslutning. Det ville gitt én representant på Stortinget.

Hint i boka?

I boka «Det som betyr noe: Et KrF for vår tid» skryter Hareide av Ap og Jonas Gahr Støre. Boka ble lansert tirsdag denne uka. Her skriver han også skriver at Frp-samarbeid har «smertet mange trofaste KrF-ere», beklager seg over Høyres utvikling.

Men dette er kontroversielt internt i partiet: Tidligere i uka advarte Viggo Lütcherat, leder i Kristiansand KrF, partileder Knut Arild Hareide mot å ta KrF til venstre:

- Da vil velgerne på Sørlandet svare med å svikte KrF. Og det er på Sørlandet og Vestlandet at KrF har reell innflytelse på lokalpolitikken. Det bør veie tungt for landsstyret, uttalte Viggo Lütcherath.

Intern debatt

Jonas Andersen Sayed, leder i Rogaland KrFU, deltok på fylkesstyremøtet i Rogaland KrF i går kveld.

- Oppsummeringen fra møtet er at Rogaland KrF ønsker seg sentrum-høyre, med Erna som den naturlige statsminister, sier fylkeslederen i Rogaland KrFU.