PÅ VEI UT?: KrF-leder Knut Arild Hareide kan være ferdig i politikken hvis han ikke får landsmøtet med seg på fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ VEI UT?: KrF-leder Knut Arild Hareide kan være ferdig i politikken hvis han ikke får landsmøtet med seg på fredag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Lederstrid i vente:

Hareides desperate kamp

Den røde fløyen i KrF har ikke gitt opp håpet, selv om det ser mørkt ut for Knut Arild Hareide. Nå jobbes det med å kartlegge tvilerne fram mot fredagens avgjørende landsmøte

Tidlig denne uka ble det klart hvilken vei det gikk. På tre årsmøter på rappen ble det stang ut for Hareides regjeringsalternativ. På motsatt side gjorde nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som vil inn i den sittende regjeringen, det bedre enn forventet. Mandag ble det klart at Ropstad allerede har flertallet han trenger for å vinne gjennom – i alle fall på papiret.

Men Knut Arild Hareides tilhengere kaster ikke inn håndkleet ennå.

KRONPRINSEN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad (tv) kan bli mannen som tar KrF inn i Solberg-regjeringen.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KRONPRINSEN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad (tv) kan bli mannen som tar KrF inn i Solberg-regjeringen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Slaget er ikke tapt, men vi innser at vi stiller på slagmarken med en litt mindre hær enn motstanderen, sier Tore Christiansen i Nordland KrF, personen Dagbladet blir tipset om på spørsmål om den røde siden har en «regnemester».

Christiansen setter sin lit til at de neste dagene og debatten og dynamikken på landsmøtet kan føre til at noen ombestemmer seg.

- Veldig mange reiser med et mandat de egentlig har pålagt seg selv, vil jeg si. Så godt som alle fylkesledere har understreket at ingen reiser med bundne mandater, minner han om.

Kartlegger usikre delegater

Mest åpent er det med de såkalte lyseblå delegatene som primært ønsker å fortsette i opposisjon, men som har sagt de vil stemme for å sondere med Solberg-regjeringen om deres alternativ ikke får flertall.

- Det gjøres en jobb der ute for å kartlegge de som ennå ikke har bestemt seg. Det er snakk om noen blå, men først og fremst gule delegater, sier en sentralt plassert kilde på rød side til Dagbladet.

- Det er mange som fortsatt er i tenkeboksen, så dette blir ikke avgjort før stemmene telles opp på fredag, sier vedkommende.

Offentlig har Hareide sagt at han «blir med videre», selv om han skulle tape kampen i eget parti. Men overfor sentralstyret i KrF har han uttrykt at det ikke er naturlig at han fortsetter i en slik situasjon.

Det er spekulert i om han fredag vil legge press på delegatene ved åpent å si at han trekker seg om han ikke blir hørt.

Dagbladets kilde mener det er vanskelig å si på forhånd hvordan det vil slå ut om Hareide på landsmøtet varsler at han vil gå av, dersom han ikke vinner fram med sitt syn.

- Det kan slå begge veier, men mange i KrF er jo glade i partilederen sin, sier kilden.

- Skal mye til

En ringerunde til KrFs lyseblå delegater tirsdag, viser at Hareide-fløyen har en tøff jobb foran seg om de skal lokke delegatene over på sin side.

- Det skal mye til. Jeg er rimelig trygg på det standpunktet jeg har landet på, sier Anne Varhaug Nordkil, delegat fra Nordland.

Om Hareide skulle true med å gå av, endrer ikke noe for de Dagbladet har snakket med.

- Nei, dessverre ikke. Jeg synes det er fryktelig leit om han ikke kan fortsette. Jeg kunne gjerne hatt ham som leder uansett. Men akkurat å gå mot venstre, der er jeg ikke enig med ham. Det er også andre dyktige folk i partiet, så vi er ikke avhengige av én person, sånn sett, sier Nordkil.

Hun får støtte av Steinar Skartland, også en såkalt lyseblå delegat.

- Jeg har ikke planer om å skifte standpunkt. Jeg mener det blir feil å kaste en sittende regjering, uten å vite hva man går til, sier han.

- Jeg tenker at partiet er større enn lederen, sier Jonas Skrettingland i Rogaland.

- Skjer ikke

I Hareides krets er det få som tror at han kommer til å stille et slikt ultimatum.

- Det kommer han ikke til å gjøre, tror tidligere Vårt Land-redaktør, nå kommentator i Morgenbladet, Åshild Mathisen:

- Det vil framstå som om han truer partiet på plass. I og med at det har lekket ut at han ikke vil fortsette som leder dersom partiet vil gå inn i dagens regjering, er det kortet allerede spilt ut. Men alvoret kan jo sige inn over landsmøtet. Jeg synes finansbyråd i Bergen, Dag Inge Ulstein sa det presist: «Vil dere frede Sylvi Listhaug og kaste Knut Arild Hareide?»

Hareide har også sagt de siste dagene at han vil råde partiet til å følge landsmøtevedtaket. Da vil han etter avstemningen måtte gi en vurdering av resultatet, og varsle hvordan han vil forholde seg.

- Jeg tror han er rolig på at han kan tape. Men han er redd for å bli beskyldt for å ha ødelagt partiet. Hvis han taper retningsvalget, koster det ham partilederjobben. Hvis han vinner, kan han bli anklaget for en dårlig prosess som har splittet partiet. Det er en utrolig komplisert og kaotisk situasjon, sier Mathisen.

Lederdebatt

Dersom KrFs landsmøte velger regjeringsforhandlinger med Erna Solbergs regjering, må partiet velge ny partileder. Da er det nestleder Kjell Ingolf Ropstad som peker seg ut.

Sentrale kilder på partileder Knut Arild Hareides side ser det som helt utenkelig at han etter å ha tapt retningsvalget skulle starte forhandlinger med tanke på å gå inn i regjering med Frp.

I interne møter i KrF har flere personer i kretsen rundt Ropstad i en lang stund nå snakket om veien videre for partiet om Ropstads linje vinner fram.

Debatten om hvorvidt partiet skal gå inn i dagens regjering, forbli i opposisjon, eller søke å danne en mindretallsregjering med Senterpartiet og Ap, blir dermed en lederdebatt.

Skulle Knut Arild Hareide gå av, står som Dagbladet tidligere har skrevet Kjell Ingolf Ropstad er klar til å overta som KrF-lede.