Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareides hodepine

I det historisk dramatiske gruppemøtet som nå pågår, kan KrF avgjøre regjeringens skjebne.

DRAMATISK MØTE: KrF-leder Knut Arild Hareide leder et historisk og dramtisk gruppemøte nå. Skal KrF bryte budsjettforhandlingene, eller fortsette, er spørsmålet de å ta stilling til. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAMATISK MØTE: KrF-leder Knut Arild Hareide leder et historisk og dramtisk gruppemøte nå. Skal KrF bryte budsjettforhandlingene, eller fortsette, er spørsmålet de å ta stilling til. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide og den øvrige partiledelsen la ikke skjul på alvoret i situasjonen da de gikk inn til møtet i formiddag.

Beslutningen er langt fra lett. For KrF finnes det gode argumenter for å bryte forhandlingene, som Venstre har gjort. Det finnes også gode argumenter for å fortsette forhandlingene med tanke på en avtale med regjeringspartiene.

Hareide må komme ut med en begrunnelse som samler partiet, og som blir forstått av velgerne.

Her er argumenter for å bryte:

* For KrF har det helt siden partiet gikk inn i samarbeidet med Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp,understreket viktigheten av at sentrumspartiene står sammen. I rundene om statsbudsjettet har Hareide gjentatt dette. Det skal mye til før partiene skiller lag, og særlig i en så stor og viktig sak som statsbudsjettet. Fylkesledere i KrF har også understreket dette.

* KrF vedtok på sitt landsstyremøte i høst at de ønsker en sentrum/Høyre-regjering i neste stortingsperiode. De vil ikke sitte i regjering sammen med Frp. Hvis KrF er det eneste sentrumspartiet som sikrer Frp’s liv som regjeringsparti, kan det svekke troverdigheten til landsstyrets valg, og bli en belastning for KrF.

* KrF er også opptatt av at klimautslippene går betydelig ned, og at Paris-avtalen oppfylles. Hareide har under forhandlingene sagt at partiet ikke er fornøyd med regjeringspartienes tilbud på klima- og miljøområdet.

* KrF er heller ikke fornøyd med gjennomslaget på andre viktige saker for partiet.

* KrF mener i likhet med Venstre at det er prinsippielt forkastelig av en mindretallsregjering å komme til Stortinget med et ultimatum. Det er pakken om bilavgiftene som har skapt situasjonen som nå i ytterste konsekvens kan ende i regjeringskrise.

Her er argumenter for å fortsette budsjettforhandlingene/mot å bryte

*KrF har ikke vært så ensidig opptatt av bilpakken som Venstre, og kan legge vekt på at det som er oppnådd gjennom forhandlingene uansett vil gi statsbudsjettet en historisk tydelig klimaprofil. Partiet kan godta bilpakken, men finne andre klimatiltak som gjør profilen enda bedre.

* Selv om KrF og Venstre har stått sammen i de fleste store sakene i perioden, har de også tidligere kommet til ulike konklusjoner i Stortinget. Hareide har de siste dagene understreket at om Venstre bryter forhandlingene, må KrF gjøre en selvstendig vurdering. KrFs velgere har andre prioriteringer enn Venstres velgere.

* Ved å fortsette forhandlingene kan KrF få enda bedre gjennomslag for hjertesaker enn de så langt ikke har fått på bordet, fordi bilpakken har blokkert for andre løsninger.

* Venstre har ikke utelukket at de kan komme tilbake til forhandlingsbordet dersom regjeringspartiene kommer med nye tilbud på tampen. Finansminister Siv Jensen understreket i går at regjeringen jobber for å få til en budsjettavtale.

* KrF kan vise til samarbeidsavtalen som gjelder for denne stortingsperioden, og argumentere for at KrF, hvis de får tilstrekkelig gjennomslag, er en troverdig og ansvarlig budsjettpartner.

* Dersom forhandlingene bryter helt sammen, må regjeringen og statsminister Erna Solberg stille kabinettspørsmål og prøve å redde regjeringens liv på den måten. Om KrF – og eventuelt også Venstre – da stemmer for budsjettet i en eller annen fasong, vil det borgerlige samarbeidet være varig skadet, og den statsministerkandidaten som er den foretrukne for begge sentrumspartiene, Erna Solberg, vil være en sterkt svekket statsminister inn i valgåret.

* Dersom budsjettkrisa ender med en regjeringskrise og regjeringen må gå på grunn av ultimatumet om bilpakken, må sentrumspartiene ta sin del av ansvaret for det. De må tenke gjennom om de vil bidra til å innsette en Ap-ledet regjering nå.

Fredsmekler- KrF

Da KrF-leder Knut Arild Hareide presenterte partiets alternative statsbudsjett for en måned siden, hadde Venstre allerede raslet med sablene og i ulike ordelag truet med både budsjett- og regjeringskrise.

Hareide fortalte til Dagbladet at KrF var klar for å ta fredsmeklerrollen i budsjettforhandlingene.

- Vi skal gjøre det vi kan for å bli enige alle fire og kommer ikke til å undertegne et budsjett uten Venstre, sa KrF-lederen mandag 31. oktober.

Mange og lange budsjettkrangler senere har Hareide dekning for sin spådom, slik han uttrykte den til Dagbladet for 30 dager siden:

«Basert på Venstres knallharde klimakrav, deriblant en flat CO2avgift, så er det tungt diplomati som skal til dersom alle fire skal bli enige.»

Selvstendig vurdering

I går gjentok Hareide at han fortsatt foretrekker en budsjettløsning som inkluderer Venstre, men la til:

- Dersom Venstre trekker seg, så må vi gjøre en selvstendig vurdering, sa Hareide.

Det er denne avgjørelsen gruppemøtet nå er i ferd med å ta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!