Hareides skjebnevalg: - Må bryte med Siv

KrF bryter med Frp som regjeringsparti. Det  kan bli utgangen på sjelegranskingen som nå pågår i KrF.

FRI FRA SIV:  KrF-leder Knut Arild Hareide i samtale med finansminister Siv Jensen om arbeidet med Perspektivmeldingen. Ved valget neste år går samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre ut. Stemningen i KrF tyder ikke på at KrF vil gå inn i en lignende avtale for neste periode. KrF vil sikre seg handlefrihet til,  og kanskje gå til Ap i stedet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
FRI FRA SIV:  KrF-leder Knut Arild Hareide i samtale med finansminister Siv Jensen om arbeidet med Perspektivmeldingen. Ved valget neste år går samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre ut. Stemningen i KrF tyder ikke på at KrF vil gå inn i en lignende avtale for neste periode. KrF vil sikre seg handlefrihet til,  og kanskje gå til Ap i stedet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KrFs fylkeslag vil i løpet av høsten komme med råd til partiets landsstyremøte i november. Da har KrF-leder Knut Arild Hareide lovet å gi et signal om KrFs valg av samarbeidspartnere etter valget neste år. Hareides og KrFs valg kan avgjøre om det blir Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som skal styre landet etter valget neste år. kan

Hareide har allerede gitt ett klart signal: KrF ønsker plass i regjering denne gang. Strategien og valg av partnere for å komme dit er nå til debatt i partiet.

Balansegang

Hareide står i en krevende balansegang mellom en fløy som tradisjonelt heller mot borgerlig side i politikken, og en fløy som mener KrF får bedre gjennomslag ved å samarbeide med Ap. Dagbladet har snakket med sentrale kilder i partiet om partiets skjebnevalg. Selv om det er langt fram og meningene om strategien for økt oppslutning og mer makt er delte, peker én konklusjon seg ut:

KrF vil på landsmøtet neste år fristille seg fra Høyre/Frp-samarbeidet og sikre seg handlefrihet.

Om KrF også vil utelukke samarbeid med Høyre/Frp i og si tydelig ja til samarbeid med Ap, er mer åpent. Overfor Dagbladet understreker kildene at dette uansett ikke er et nei til Erna Solberg. KrF har lang erfaring med regjeringssamarbeid med Høyre. Flere fylkesledere i KrF har uttalt at de ønsker Erna Solberg som statsminister også i neste periode. Problemet er Frp.

- Erna må velge

- Valget for KrF står ikke mellom Erna og Jonas. Det står mellom Høyre/Frp og Ap/Sp. Det er det viktig at folk forstår, sier en kilde.

KrF har flere ganger understreket sentrum som en selvstendig enhet i norsk politikk. Sentrum vil ikke være sentrum dersom KrF ensidig binder seg til borgerlig side, blir det understreket.

Aps åtte år lange regjeringssamarbeid med SV stengte for KrF. Når Ap har løst seg fra dette samarbeidet, kan KrF søke samarbeid også til venstre. Dagens samarbeidsavtale med Høyre, Frp og Venstre går ut ved valget, og Hareide kan argumentere for løsriving fra dette selskapet med behovet for handlefrihet.

- Valget i 2017 er helt annerledes enn i 2013. Da var Ap i regjering med SV, og KrF var tilskuer. Vi fikk ikke noe tilbud, minner en kilde om. Nå frir Ap intenst til KrF.

Spørsmålet er om Hareide på KrFs landsmøte til våren går et skritt videre, og lar det bli opp til Erna Solberg å velge: KrF eller Frp. Erna Solberg har sagt at det er uaktuelt å velge bort regjeringspartner Frp. Dermed kan samarbeid med Ap framstå som det eneste alternativet dersom KrF skal få regjeringsmakt i neste periode.

- For krevende

Hareides utfordring er å sikre at et samlet parti står bak valget. KrFUs leder Ida Lindtveit, som også sitter i sentralstyret, har gått ut mot Ap-samarbeid. Dersom KrF sier nei til samarbeid med Frp, vil de trolig også tydeliggjøre at det er like uaktuelt å samarbeide med SV på den andre siden.

- Det viktigste er å koble seg fra Frp og sikre seg handlefrihet, understreker en kilde.

Et alternativ som også nevnes er at KrF, dersom Høyre/Frp-regjeringen fortsetter, kan bruke sin fristilling til å bygge enighet om saker med Ap og Sp i Stortinget. Ved en eventuell regjeringskrise kan KrF være mer rede til å samarbeide med Ap.

Sentralstyremedlem og fylkesleder i Finnmark KrF, Svein Iversen, sier han vil være forsiktig med å flagge standpunkt til samarbeidsspørsmålet før fylkespartiet har drøftet saken. Men han sier: - Jeg ser ikke for meg at alternativet som støtteparti for Høyre/Frp-regjeringen fortsetter. Det er en for krevende posisjon, sier Iversen.

TIdligere nestleder og statssekretær Odd Anders With skrev nylig i Vårt Land at samarbeidet med Frp i regjering har skapt store problemer for KrF, «både hva identitet og oppslutning angår. Høyre bør tydelig utfordres til å droppe Frp. Noe annet bør gi grønt lys for sondering av andre relasjoner. Ap er avgjort nærmere sentrum enn Frp, og samarbeidskulturen der har vært i positiv utvikling».

Kilder viser også til at samarbeidet med Høyre og Frp ikke har gitt KrF økt oppslutning, tvert imot.

Politisk avstand

I morgen samles KrFs landsstyre. Trolig blir krav til Høyre/Frps siste statsbudsjett før valget et tema. Hareide understreker med jevne mellomrom at KrF har fått mye gjennom sammen med Høyre, Frp og Venstre. Men forholdet mellom KrF og Frp har vært stormfullt, med sammenstøtet mellom Knut Arild Hareide og Per Sandberg som et høydepunkt. I de siste ukene har det vært trefninger mellom KrF-topper og Frp-topper flere ganger, om bistand, kvoteflyktninger, aktiv dødshjelp og kontantstøtte.

- Disse debattene bidrar til å synliggjøre forskjellene mellom partiene. Når Carl I. Hagen sier ryk og reis til KrF, er det mange i KrF som synes det er kjempebra, sier en KrF-kilde.

KrF mot Frp:

*Asylbarna

Ifølge asylavtalen som Høyre og Frp inngikk med Venstre og KrF i 2013, skal hensynet til barns beste tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet, noe som vakte sterke reaksjoner i både KrF og Venstre. De kom til slutt til et kompromiss om at noen saker skulle kunne bli behandlet på nytt.

*Hareide vs Sandberg

I februar 2015 ga Per Sandberg KrF skylda for rekrutteringen av fremmedkrigere som drar i krigshandlinger og deltar i massakrer på kvinner og barn.

- Min tålmodighet er i ferd med å ta slutt. Nå er det nok! tordnet KrF-leder Knut Arild Hareide mot Sandberg i en påfølgende debatt i «Dagsnytt 18».

*Bistand:

I november ble det kjent at regjeringen hadde bremset opp utbetalingene til langsiktig bistand for i stedet å bruke pengene på asylkrisa i Norge. Budsjettrevideringen fikk KrF-leder Knut Arild Hareide til å se rødt:

- Vi inngikk en avtale med regjeringen i fjor. Uten at vi blir informert, skyter de den ned, sa Hareide til Dagens Næringsliv. Han følte seg lurt.

*Asylkrangel

Det siste året har KrF og Hareide vært i en pågående krangel om asylsøkere med Frp og Sylvi Listhaug. Til Dagbladet i fjor sommer sa Hareide at Frps flyktningpolitikk har null troverdighet, og i vinter stilte KrF seg svært kritisk til en rekke av Listhaugs forslag til innstramminger. I august åpnet Hareide debatten igjen, da han tok til orde for at det lave antallet asylsøkere den siste tiden burde gi rom for å ta i mot flere kvoteflyktninger. Utspillet ble raskt slått ned av Listhaug, som mente det ville være «å sende feil signal».

*Flysetekrangel

- Jeg kan ikke holde munn lenger, sa KrFs Hans Olav Syversen til Dagbladet i juni. Da hadde Frp akkurat gitt lokallag i KrF og Venstre skylda for at Frps stortingsgruppe tok til orde for omkamp om den omdiskuterte flyseteavgiften. Konfliktnivået var allerede høyt mellom KrF og Venstre, men til slutt rant det også over for KrF.

*Aktiv dødshjelp

I et debattinnlegg i Vårt Land i slutten av august utløste Knut Arild Hareide et verdioppgjør med Frp om aktiv dødshjelp. Han ba Frp fjerne standpunktet om aktiv dødshjelp fra prinsipprogrammet. Frp’s helsetalskvinne Kari Kjønnaas Kjos slo da hardt tilbake og anklaget Hareide for å forsøke og «instruere» Siv Jensen.:

- Denne saken handler ikke om Siv, men om et parti som har rett til å jobbe med sitt program, svarte hun.

*Kontantstøtte:

Frps programkomité vil fjerne kontantstøtten i neste stortingsperiode. Dette provoserer KrF.

- Det er trist at barnefamiliene mister et parti som alliert i valgfriheten for familier til å organisere sitt privatliv, sa nestleder Dagrun Eriksen til Aftenposten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer