Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hårek har nådd land

Stormen herjer i Trøndelag akkurat nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stormen har i kveld nådd Trøndelag, og utover kvelden jobber den seg oppover mot Helgeland og nå Sør-Salten og Vest-Lofoten. Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel.

Orkan

- Vi sender sjelden ut ekstremvarsel, det var bare ett i hele 2004. Kritierne vi har er at det skal være full storm rett mot kysten eller sterk storm langs kysten, og det inntreffer sjelden, sier statsmeteorolg Bård Fujukstad ved Vervarslinga for Nord-Norge til Dagbladet.no.

Han forteller at det blåser sterkt på Møre og i Trøndelag nå, der har Hårek nådd land, og utover kvelden ventes stormen også lenger nord.

- Den sterkeste vindstyrken målt hittil i dag er på Svinøy fyr. Den var på 68 knop som er orkan. Ute på Smøla har det blåst full storm nå, viden er oppe i 55 knop og oppover mot Frøya har det også vært oppe i full storm, med vind på 50 knop. Vi konstaterer at Hårek er i rute, sier Fujukstad.

2003: Storm på med  orkan i kastene for to år siden. I dag nådde Hårek fram til Norskekysten. Foto: SCANPIX
2003: Storm på med orkan i kastene for to år siden. I dag nådde Hårek fram til Norskekysten. Foto: SCANPIX Vis mer

- Den blir værende har bare noen få timer i kveld og den er på det sterkeste her nå. Men det oppleves nok ikke som ekstremt, sier meteorologen, som forteller at Hårek bli sterkere.

Verst i kveld

For langs kysten er det ikke uvanlig med sterk vind som blåser langs kysten. Det er først når stormen kommer lenger nord at den kan bli farlig for folk. I Nord-Trøndelag og Nordland er det varslet inntil full storm med vind opp til 30 meter per sekund. I tillegg er det varslet ekstremt høy vannstand, kanskje så mye som en meter over vanlig flo. Dette er svært uvanlig.

- Ekstremværet er varslet når stormen kommer oppover i Nord-Trøndelag og Helgeland og dreier over til vest. Det er da blir det verst. Det som skaper problemer er når stormen snur seg og kommer med sterk styrke inn mot land. Vi varsler i natt full storm her fra midtnatt og noen timer utover.

Natt til i morgen vil stormen nå Helgeland. Fortsatt vil stormen være vestlig og den vil kortvarig kunne komme opp i 30 meter per sekund. Tirsdag morgen minker det til vestlig stiv kuling, men da har stormen forflyttet seg til Sør-Salten og Lofoten.

Den sterke vinden gjør at vannstanden vil ligge 60 til 100 centimeter over det som er oppført i tidevannstabellen. Varselet om høy vannstand gjelder fra Rørvik til Narvik.

Advarer

I morgen tidlig er stormen over. Før den tid er det grunn til å ta sine forholdsregler.

- Man trenger ikke å ferdes utendørs. Løse gjenstander kan bli tatt av stormen, forteller Fjukstad.

- Vi regner det som sannsynlig at det oppstår fare for liv og verdier over et betydelig område, sa statsmeteorolog Gjertrud Røiland ved værvarslinga for Nord-Norge til Dagbladet.no tidligere i dag. Hun advarer spesielt mot å gå ut og se på stormen.

17.OO:</B> Satellittbilde over Norge. Stormen beveger seg nord-øst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media