Hårfin balanse

I Tyrkia danser de for statsministeren. Selv ser han en annen vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUDEKJOLEN VAR

som ei bløtkake, hvit, brusende, stiv av tyll. Det tradisjonelle vestlige symbolet på uskyld og romantikk, i en stor rosenhage i Istanbul. Men det var noe uvant med bruden. Istedenfor et tynt slør i håret hadde hun et tettsittende hodetørkle. Eller turban, som tyrkerne kaller det forbudte muslimske plagget. De binder det på en spesiell måte, med håret i en høy topp på bakhodet, så ikke et strå synes. Min følgesvenn - en radikal dissident - journalist og forfatter - rynket brynene. Et muslimsk bryllup, i hagen til Hidiv Kasri-slottet, der egyptiske prinser pleide å forlyste seg?

VI BLE NYSGJERRIGE,

og gikk nærmere. Brudefølget satt på begge sider av rosebedene. Mennene på den ene siden, kvinnene på den andre. De vestligste kvinnene, i miniskjørt og med utslått hår, satt ytterst på kvinnesiden. Det var ualminnelig stille. Ingen danset til den tradisjonelle bryllupsmusikken. I denne festen, som feiret unionen mellom en mann og en kvinne, satt kjønnene atskilt.

I DESEMBER

får Tyrkia beskjed om de får begynne forhandlinger med EU. En rekke reformer er igangsatt, med tanke på det europeiske fellesskapet. Ironisk nok av en muslimsk statsminister - som skal bringe den sekulære staten fram til de rikes bord i Brussel. Tyrkia er en krigernasjon, sier min venn, det preger selvbildet. Ytringsfriheten er fortsatt svak. Nå prøver Tyrkia å markedsføre seg som en smeltedigel, der toleransen for religioner og kulturer er stor. Likevel er det ingen ytringsfrihet for klær.

DEN TRADISJONELLE

fessen ble forbudt av Mustafa Kemal på 30-tallet. Tyrkia skulle være en vestlig, sekulær stat. I dag er det kvinnene i hodetørkle som møter forbud, blant annet på universitetet. Det står mellom turban eller utdannelse. Staten mener hodeplagget er politisk, ikke religiøst.

Det ble skandale da Tyrkias president tidligere i vår unnlot å invitere den muslimske statsministerens kone i offisiell middag, fordi hun bærer turban. Den påfølgende debatten delte opinionen i to. Hayrünnisa Gül, utenriksministerens kone, kontaktet Den europeiske menneskerettsdomstolen fordi hun ikke fikk bære turban på universitetet. Etter press trakk hun saken for et par uker siden.

KONFLIKTEN BLE

synlig for meg da statsminister Recep Tayyip Erdogan åpnet en aviskonferanse i Istanbul nylig. At konferansen i det hele tatt ble arrangert der, etter årelang internasjonal kritikk av ytringsfrihetens kår, ble regnet som en seier på veien mot EU. Seremonien åpnet med et magedansensemble, med lite klær og mye glitter. Da slo statsministeren blikket ned. Han ville ikke bli fotografert mens han så på lettkledde kvinner, kunstnere og tradisjonsbærere aldri så mye.