Hårfin seier til Romney i natt

Den republikanske storfavoritten nær ved å tape på hjemmebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Mitt Romney er lenge blitt regnet som storfavoritt i den republikanske nominasjonskampen, og i Arizona vant han i natt solid, men i Michigan fikk han tøft.

Først etter lang tid med opptelling kunne ledende TV-kanaler som CNN, ABC og NBC erklære at Romney hadde vunnet. Da 89 prosent var talt opp, ledet Romney med 41 prosent mot Rick Santorum med 38 prosent. Ron Paul og Newt Gingrich havnet langt bak med henholdsvis 12 og 7 prosents oppslutning.

Romnyes kone, Ann, gikk som, hun pleier, på talerstolen for å introdusere Romney på ektemannen på valgvaken da resultatet var klart. Hun rakk å takke et vidt spekter av av Romney-støttespillere, deriblant eiendomsmogul Donald Trump og artisten Kid Rock.

- Vi vant ikke stort, men vi vant tilstrekkelig. Det er alt som betyr noe, sier Romney til voldsomme trampeklapp.

- Jeg elsker dere Fortsatt er valgkampen svært åpen. Romney har mest penger til å drive valgkamp og et velsmurt valgkampmaskineri, men svært konservative Santorum har gjort det tøft for Romney etter overraskende seiere i delstatene Missouri, Colorado og Minnesota. Det ga Santorum nytt momentum, og han har ledet på flere meningsmålinger.

Santorums tilhengere jublet tappert på valgvaken i Grand Rapids i Michigan da han gikk på talerstolen.

-For en måned siden visste de ikke hvem vi var. Det gjør de nå. Jeg er så takknemlig overfor innbyggerne i Michigan. Vi kom inn i bakhagen til en av mine konkurrenter, og folket i Michigan så inn i hjertet på kandidaten. Alt jeg kan sier at jeg elsker dere også, sier Santorum etter at han hadde ringt til Romney og gratulert ham med seieren.

Santorum har slitt de siste dagene. Etter en svak opptreden i en viktig direktesendt debatt på CNN i forrige uke, har han også havnet i hardt vær for mange av sine kontroversielle uttalelser.

Blant annet er han blitt sterkt kritisert for uttalelser han kom med for flere år siden om at Satan har blikket sitt rettet mot USA, sin sterke motstand mot prevensjon og nye uttalelser om at en tale tidligere president John F. Kennedy holdt om skillet mellom kirke og stat nesten fikk ham til å spy.

- Tenner ikke på håret For Romney ville det vært en katastrofe om han hadde tapt Michigan.

Både han og kona Ann er født og oppvokst der. Faren hans, George Romney, var guvernør der, og selv vant han soleklart der i nominasjonskampen mot John McCain for fire år siden. Likevel ble årets valgkveld langt mer spennende enn de fleste hadde trodd for bare kort tid siden.

Resultatet viser at mange republikanere fortsatt ikke lar seg begeistre av den steinrike mormoneren Romney, som mange anklager for å befinne seg fjernt fra vanlige folks hverdag. Den tidligere guvernøren i liberale Massachusetts blir også kritisert for å ha skiftet standpunkt i mange politiske spørsmål, og mange konservative velgere stoler ikke på at han er så konservativ som han gir uttrykk for.

- Jeg er den jeg er. Jeg er ikke en som setter fyr på håret mitt for å vinne over konservative velgere som er skeptiske, sa Romney på en pressekonferanse tidligere på dagen.

Konas luksusbiler Michigan er dessuten en viktig stat i selve presidentkampen fordi det er hard kamp der mellom republikanere og demokrater. At Romney ikke klarer å vinne mer overbevisende blir sett på som en svakhet av mange synsere.

Det er flere årsaker til at Romney har slitt på hjemmebane. Han tok i 2008 tydelig til orde for at bilindustrien, som er så viktig i Michigan, burde gå konkurs og ikke gis en redningspakke slik Obama ga. I dag blir redningspakken vurdert som en suksess, og da Romney i år skulle forsøke å overbevise Michigans velgere om at han virkelig er glad i bilindustrien, gikk det galt.

- Og kona mi kjører et par Cadillacer, sa Romney da han skulle ramse opp hvordan hele familien kjører Detroit-produserte biler.

Ved å skryte av konas luksusbiler oppnådde han sannsynligvis heller å forsterke inntrykket av at han og familien er styrtrike og befinner seg langt unna arbeidsledighet og problemer som rammer mange vanlige amerikanere.

Santorums liberale tilhengere Santorum er den mest konservative av kandidatene og har markert seg som en høylytt motstander mot homofiles rettigheter, mot selvbestemt abort og mot prevensjon.

Derfor er det overraskende at den største delen av velgere som kaller seg liberale og moderate, valgte å stemme på Santorum, ifølge bakgrunnstallene. I Michigan er nemlig republikanernes primærvalg åpne slik at alle velgere kan stemme.

Flere kommentatorer mener at mye av den liberale støtten til Santourm skyldes at mange demokratiske velgere forsøker å sabotere for republikanerne ettersom de antar at Romney vil være en tøffere motstander for president Barack Obama, og at det er en fordel for Obama om den republikanske nominasjonen strekker seg ut i tid.

Solid i Arizona Romney klarte, som de siste meningsmålingene har antydet, å vinne Arizona overbevisende. Umiddelbart etter at valglokalene stengte erklærte flere medier, blant andre CNN, at Romney hadde vunnet delstaten hvor vinneren får alle de 29 delegatene som blir sendt til republikanernes landsmøte i august. Her blir partiets presidentkandidat formelt utnevnt.

I valgdagsmålinga til CNN fikk Romney 44 prosent, Rick Santorum fikk 27 prosent, Newt Gingrich fikk 16 prosent og Ron Paul fikk 11 prosent.

Nattens valgresultater sørger for at det fortsatt er spenning i nominasjonskampen før supertirsdag 6. mars. Da skal ti stater holde republikanske primærvalg.

FORTSATT MED: Svært konservative Rick Santorum tapte for Mitt Romney både i Arizona og Michigan i natt. Foto: REUTERS/John Gress
FORTSATT MED: Svært konservative Rick Santorum tapte for Mitt Romney både i Arizona og Michigan i natt. Foto: REUTERS/John Gress Vis mer