Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hårgåten uløst

HAUGESUND (Dagbladet): På klærne og i hendene til drapsofferet Birgitte Tengs (17) fant politiet 35- 40 hårstrå. Ingen av hårene kan føres tilbake til den drapstiltalte fetteren. 12 av hårene vet man ikke hvem tilhører. Hårgåten blir trolig aldri løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overingeniør Bente Mevåg ved sporseksjonen ved Rettsmedisinsk institutt bekreftet i retten i går at de står uten svar på gåten.

Det eneste spesialistene kan si sikkert, er at de 12 hårstråene ikke med sikkerhet kan spores tilbake til Birgitte Tengs eller hennes drapstiltalte fetter.

Spørsmålet er om hårene skjuler den egentlige drapsmannen, eller om også disse har sin naturlige forklaring.

- Vi vet ikke, sa Bente Mevåg.

Noe «grums»

Etter å ha avsluttet de første analysene av hårene som ble funnet i Birgittes hender, rapporterte Bente Mevåg til etterforskerne at det var «noe grums» i analyseresultatet.

Det hadde inntruffet noe uforklarlig, noe som også ble bekreftet seinere.

Da enkelte av de samme hårene ble analysert ved Universitetet i Cambridge i England og i laboratoriet til FBI i Washington, fikk man et annet resultatet.

Hårene man trodde tilhørte en gjerningsmann, kunne like gjerne tilhøre Birgitte.

Dermed var ett års etterforskning langt på vei bortkastet.

Hår i undertøy

Ett av 12 hår som er analysert, ble funnet nær skrittet på Birgitte. Det ble grundig testet.

Kriminalteknikere kan fastslå at håret ikke har tilhørt Birgitte, fetteren eller andre som har behandlet liket eller offerets klær.

Flere av hårene ble under analysene i 1995 typebestemt til ikke å tilhøre Birgitte eller fetteren. Disse har man ikke utført nye tester på.

Hårene man ikke har funnet eieren til, er funnet ulike steder på Birgitte.

Noen er funnet i nærheten av skrittet, to hår er funnet på den venstre skulderen, to er funnet i og utenpå Birgittes venstre hånd, og noen hår er funnet på klærne hennes.

<B>ALDRI LØST:</B> Bente Mevågens forklaring i Karmsund herredsrett i går gjorde det klart at hårgåten i Birgitte-saken aldri blir løst. 12 av hårene tilhører ukjente personer.
Hele Norges coronakart