Harlem vil ha strakstiltak i voldtektssaker

Justisminister Hanne Harlem ber politiet sette i gang strakstiltak for å bedre etterforskningen av voldtekt. Hun vil ikke vente på en høringsrunde som går ut i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i våres la en arbeidsgruppe oppnevnt av Riksadvokaten fram en rekke forbedringstiltak som ligger ute til høring til september. Men Hanne Harlem vil ikke vente.

- Arbeidsgruppa har vist at kvaliteten på etterforskningen i voldtektssaker har vært for dårlig, sier hun til Aftenposten. Harlem vil at det enkelte politidistrikt gjennomfører enkelte av tiltakene så fort som mulig uten å vente på høringsrunden.

Flere ressurser

Arbeidsgruppa kom fram til at politiet henlegger åtte av ti voldtektssaker. Deres rapport viste at etterforskningen var dårlig organisert, lite planmessig utført og trakk ut i tid. Her er de forslagene Harlem vil ha iverksatt umiddelbart:

Møtet med politiet

I tillegg til disse tiltakene har Harlem gitt en arbeidsgruppe drøye tre måneder på seg til å evaluere om Politihøgskolen gir god nok opplæring i å behandle kvinner som anmelder voldtekt. Hun tar også initiativet til et forskningsprosjekt som skal kartlegge voldtektsofres møte med politiet og påtalemyndighetene.

-Voldtektsofre er i en svært vanskelig situasjon. Det er viktig at avhøret skjer på en god måte, sier Harlem.