Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hårløst «Manhattan-monster» identifisert

Skapte debatt da den skylte i land i New York i forrige uke.

OPPSVULMET:  Dette dyret skylte i land i New York i forrige uke. Biolog og zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo mener det er liten tvil om at dyret er en vaskebjørn. Foto: ABC
OPPSVULMET: Dette dyret skylte i land i New York i forrige uke. Biolog og zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo mener det er liten tvil om at dyret er en vaskebjørn. Foto: ABC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hårløs, oppsvulmet, gul og rød. Etter at «Manhattan-monsteret» ble skylt i land ved East River under Brooklyn Bridge i New York i forrige uke, har det blitt diskutert om det døde dyret kan være en gris eller en hund.

Men nå har «monsteret» blitt identifisert.

Amerikanske, danske og norske zoologer er nå enige: Dyret må være en vaskebjørn.

Oppblåst og hårløs - Det her er helt sikkert et pattedyr som har falt i sjøen og råtnet. Derfor er den oppblåst, og vi ser at musklene er i ferd med å brytes ned. Skinnet står spent som over en tromme, og fordi hårsekkene er noe av det første som går i oppløsning ved forråtnelse har håret falt av, sier biolog og zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Han har studert bildene av det stranda vesenet, og sier til Dagbladet at det ikke er noen tvil om hva slags dyreart det er snakk om. 

ULIKE TENNER:  Biolog og zoolog Petter Bøckman sier til Dagbladet at kjeven på dyret er for lang til  at det skulle vært et mårdyr, og at vesenet er har for liten skall til å være en bjørn. Foto: ABC
ULIKE TENNER: Biolog og zoolog Petter Bøckman sier til Dagbladet at kjeven på dyret er for lang til at det skulle vært et mårdyr, og at vesenet er har for liten skall til å være en bjørn. Foto: ABC Vis mer

- Dette var en vaskebjørn, og det ser vi på tennene, som har forskjellig størrelse. I underkjeven har den hjørnetenner og små jeksler bakover. Kjeven er for lang til  at det skulle vært et mårdyr, og skallen er for liten til at det kan være en bjørn, sier Bøckman.

I halvbjørnfamilien Tennene på et dyr den viktigste kroppsdelen dersom en zoolog ønsker å indentifisere en art, opplyser han. Dessuten har vesenet fem tær - og ikke fire - slik som hunder har.

- Ut fra bildet ser vi at den er i halvbjørnfamilien, som omfatter vaskebjørner, viklebjørner og nesebjørner. I Nord-Amerika er vaskebjørnen et vanlig dyr.

Han anslår at vaskebjørnen må ha ligget i vannet i rundt en uke.

- Den har råtnet inni og ikke utenpå. Skinnet er bevart, og den må ha ligget i kaldt vann. Men stikker du hull på den der vil en råtten lukt ose ut, advarer Bøckman, som opplyser om at dette ikke er første gang en dyreskrått skaper oppstyr.

SER PÅ TENNENE: Biolog og zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo sier til Dagbladet at vesenet er en vaskebørn. Foto: Wikipedia.org
SER PÅ TENNENE: Biolog og zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo sier til Dagbladet at vesenet er en vaskebørn. Foto: Wikipedia.org Vis mer

I 2009 skrev Nettavisen om et dødt dovendyr, som tiltrakk seg stor oppmerksomhet på nettet, etter at bilder hvor dyret lå i en menneskelignende stilling florerte.

Året før skylte en annen død vaskebjørn inn på stranda i New York. Mens noen da trodde dyret var en uoppdaget dyreart, mistenkte andre at kadaveret stammet fra et eksperiment fra det statlige forskningssenteret for dyresykdommer, som ligger rett ved funnstedet, ifølge P4.

Bred enighet En gruppe zoologer ved Wiber State University i USA mener også at dyret er en vaskebjørn, ifølge avisa Expressen. Hans Baagøe ved Zoologisk museum i København er også enig.

- Rovtanna i underkjeven er ikke like skarp som på andre rovdyr. Og det er ett av kjennetegnene vaskebjørnene har, sier han til Ekstrabladet.

Også i 2008 ble en vaskebjørn funnet på stranda i Montauk i delstaten New York.

LITEN KRABAT:  Det stranda vesenet er ifølge ekspertene en vaskebjørn, som tilhører halvbjørnfamilien. Denne lille krabaten spiser krabber nær Panama City. Foto: Elmer Martinez / AFP Photo / NTB Scanpix
LITEN KRABAT: Det stranda vesenet er ifølge ekspertene en vaskebjørn, som tilhører halvbjørnfamilien. Denne lille krabaten spiser krabber nær Panama City. Foto: Elmer Martinez / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media