Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Harmdirrende atmosfære og iskalde blikk: - Som en kniv i ryggen på Jensen

Det første møtet mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen på tre år førte til iskalde blikk og en presset atmosfære. 

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble retten satt i det som vil bli årets lengste og mest profilerte rettssak i Norge.

En dømt narkobaron og en berømmet politileder møtte i går i Oslo tingrett til saken det er satt av et snaut halvår til.

Retten skal komme fram til om den tidligere politilederen Eirik Jensen (59) var delaktig i Gjermund Cappelens (50) storstilte narkosmugling til Norge, eller om Cappelen var Jensens hemmelige politiinformant.

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

Ord mot ord

Det er ord mot ord for mennene som har kjent hverandre siden 1993. I går møttes de for første gang siden Jensen fikk en hvit konvolutt med penger av Cappelen i Grønlandsleiret i Oslo 19. desember 2013.

Eirik Jensen ankom Oslo tingrett like før 08.50 mandag morgen i svart olabukse, en brun lærjakke og med brune støvler. Han hadde forsvarerne John Christian Elden og Arild Holden på høyre side da han hilste på Cappelens forsvarerteam Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling.

DAG 1: Dagbladets kommentator Martine Aurdal om første dag av rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

To minutter etterpå ankom Gjermund Cappelen salen. Jensen kastet flere blikk på Cappelen, som hilste på Jensens forsvarerteam.

De to hilste ikke på hverandre, men flere ganger satte en av de to tiltalte blikket i den andre uten å få respons. De er plassert lengst mulig fra hverandre på tiltalebenken i sal 250 i Oslo tingrett. Eirik Jensen nærmest publikum og pressen, Gjermund Cappelen nærmest dommerne.

Jensen virket nervøs og ukomfortabel i møte med mannen som snakket ham inn i den alvorlige korrupsjon- og narkotiltalen. Jensen er tiltalt for å medvirket til innførsel 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt et beløp på minst 2,1 millioner kroner. Cappelen smilte og lo da han fikk spørsmål fra pressen like før retten ble satt.

- Det viser hvilke to forskjellige verdner de er i. Slik Cappelen opptrådte i dag viser at saken ikke spiller noen rolle for ham, mens saken for Jensen betyr liv eller død, sier Elden.

- Kniv i ryggen

- Jeg tror at Cappelen selv beskrev det ganske godt når han sa at han følte at han hadde stukket en kniv i ryggen på Jensen. Den kniven merker Jensen når den er helt uriktig plassert. For Cappelen er denne saken helt uproblematisk. Hans eneste formål med denne saken er å snakke ned antall års fengsel, uten noe som helst risiko, sier Elden.

Elden sier at Jensen vil forklare seg om alt som har relevans for saken, blant annet hvorfor han har sendt SMS-er til Cappelen og hvilke metoder han brukte i sitt politiarbeid.

- Men dette betyr ikke at han vil blåse sine kilder, sier Elden.

- Dirrende atmosfære

Også Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, sier at hans klient ikke satte pris på å treffe Jensen igjen.

- Han synes ikke det var noe hyggelig. Det var en nokså dirrende atmosfære hvor begge tenkte «skal vi hilse på hverandre?». Det ble det ikke noe av og jeg tror det er like greit, sier de Vibe til Dagbladet.

- Har dere snakket om det å hilse?

- Ja, vi har så vidt berørt spørsmålet om hilsing, men han syns ikke det var riktig å hilse på Jensen. Så får vi se om han kanskje kan forandre syn på det eller om Jensen forandrer syn på det og vil hilse.

Jensen virket svært avvisende til å hilse på hasjbaronen som snakket ham inn i rettsalen.

- Hvorfor tok ikke Jensen og Cappelen hverandre i hånda?

- Det har ikke jeg sett ofte i retten. Det er ikke vanlig eller uvanlig, sier Elden.

- Tøffe tak

Hasjbaronen erkjente straffeskyld på alle punktene i tiltalen, mens Eirik Jensen nektet straffeskyld etter alle tiltalens punkter. Jensen erkjente de faktiske forholdene knyttet til flere våpen, men erkjente ikke straffskyld for dette heller.

- Det er godt for Eirik å være i gang, men det er tøffe tak. Det er tøft for ham og alle rundt ham, sa Jensens samboer Ragna Lise Vikre til Dagbladet i en pause i retten i går.

Selv opplevde Jensen å bli utsatt for skjellsord og trusler da han forlot retten i går. Like før 14.30 gikk han ut av hovedinngangen i Oslo tinghus etter første dag i rettssaken.

Der ble Jensen møtt med et tilrop fra en mann utenfor rettslokalet.

«Jævla svin» kom det fra mannen da Jensen gikk forbi med sin samboer.

Samtidig ble en tidligere straffedømt mann bortvist fra sikkerhetskontrollen like utenfor rettssalen.

- Politiet har fortalt at de bortviste en person fra sikkerhetskontrollen. Formelt fordi han er straffedømt de siste fem åra. Dette skal være en av de som har utsatt Jensen for en del trusler, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media