Harmoni skal vedtas

Kinas Kommunistiske Parti holdt sin første kongress i hemmelighet i Shanghai i 1921. Nå er det faner og flagg, men fortsatt dulgte agendaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet:) Når Kinas Kommunistiske Parti idag åpner sin 17. partikongress skjer det bokstavelig talt med en åpenhet som er relativt ny på disse kanter. Mer enn 1000 tilreisende pressefolk ventes til Folkets store hall på Den himmelske freds plass der partiets leder, president Hu Jintao, skal avgi sin statusrapport for de mer enn 2000 delegatene på partikongressen.

I dagene forut for den femårlige kongressen har Sentralkomiteens 354 medlemmer holdt plenumsmøter her i Beijing for å stake ut politikken for nye fem år. Politbyrået og dets såkalte Stående komité har jobbet intenst i kulissene med å konsolidere maktblokker og flytte sjakkbrikker. Det skal nemlig plukkes ut en «kronprins» som skal overta partiledelsen – og dermed ledelsen av Kina – etter Hu Jintao når han går av om fem år.

DE VEL 2000 delegatene skal strø sand på en politikk som allerede er ferdig utformet i kulissene. De oppfordres til å holde taler og innlegg rundt den politiske rapporten som partiets toppledelse legger fram, men tradisjonen tro venter man mest støtteerklæringer. Uenighet, debatt eller kritikk vil være høyst uvanlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer