Harnes frikjent for cannabisdyrking

Politiet mente eks-torpedo Lars Harnes var en av hovedmennene bak cannabisplantasjen verdt flere millioner. Nå er han frikjent. - Han fikk resultatet mens han var ute og kjørte motorsykkel, sier advokat Øyvind Bratlien.

FRIKJENT: Lars Harnes var en av fire tiltalt i saken hvor politiet fant en cannabisplantasje i Fet. Foto: Privat / Politiet
FRIKJENT: Lars Harnes var en av fire tiltalt i saken hvor politiet fant en cannabisplantasje i Fet. Foto: Privat / Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frikjennelsen kommer fram i en fersk dom fra Nedre Romerike tingrett. Ei kvinne og tre menn, blant dem eks-torpedo og tidligere Bandidos-leder Lars Harnes (50), måtte tidligere i juni møte retten, tiltalt for dyrking av 21,8 kilo cannabis. En mengde politiet mener tilsvarer en gateverdi på nærmere fire millioner kroner.

I dag kom dommen for de fire tiltalte.

- Harnes fikk resultatet mens han var ute og kjørte motorsykkel. Vi har derfor ikke fått gått gjennom dommen, men han er strålende fornøyd med frifinnelsen, sier 50-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien.

Fant 277 planter

Det var alt annet enn julestemning som preget situasjonen, da politiet i desember i 2015 banket på døra til eneboligen i Fet. Ingen svarte, men politiet tok seg likevel inn.

Bak husets fire vegger fant de langt mer enn forventet. Velutstyrt med tekniske løsninger for varme, vanning og lys, var boligen rigget med ett formål: dyrking av cannabis. På stedet ble det blant annet beslaglagt 277 planter.

- Holder ikke mål

Harnes avviste konsekvent å forklare seg om plantasjen både i avhør og underveis i rettssaken. Påtalemyndigheten prøvde på sin side å knytte den tidligere MC-gjenglederen til cannabisdyrkingen ut ifra blant annet innkjøp av ventilasjonsutstyr og to observasjoner gjort av spanere ved boligen hvor dyrkingen fant sted.

Advokat Bratlien har hele tida sagt at bevisene ikke holder til en domfellelse for hans klient. Aktor Camilla Granstrøm la imidlertid ned påstand om to år og fem måneders fengsel for den tidligere Bandidos-lederen.

- Med det strenge beviskravet som er i straffesaker, så holder ikke dette mål. Derfor må Harnes frifinnes, sa Bratlien til Dagbladet under rettssaken. En påstand han i dag fikk rett i.

FORSVARER: Lars Harnes' forsvarer, advokat Øyvind Bratlien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSVARER: Lars Harnes' forsvarer, advokat Øyvind Bratlien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

To dømt

I likhet med Harnes ble den tiltalte kvinnen i saken også frikjent. Dette i tråd med påstanden lagt ned av aktor Granstrøm i tingretten. Hennes advokat, Reidar Steinsvik, ønsker ikke å kommentere resultatet noe ytterligere.

De to tiltalte mennene i 40-åra ble på sin side domfelt. Den ene av dem, som sto som leietaker av boligen hvor plantasjen ble funnet, dømmes til sju måneder og tre dagers fengsel, hvorav seks av dem betinget. Hans advokat, Alexander Greaker, sier til Dagbladet at klienten er fornøyd med å bli frifunnet for forsettlig tilvirkning av cannabisplantasjen, men vil likevel anke deler av dommen.

- Han ønsker å anke spørsmålet om det foreligger uaktsom tilvirkning til cannabisplantasjen inn for lagmannsretten, sier Greaker.

- Fornøyd med å bli hørt

Den siste tiltalte mannen la aktor ned påstand om to år og tre måneders fengsel for. Han erkjente straffskyld da han møtte i retten, og er nå dømt til 420 timers samfunnsstraff.

Hans advokat, Toini Caroline Saxegaard Lødemel, sier hun er fornøyd med resultatet.

- Jeg har mottatt dommen, men har ikke fått diskutert resultatet med min klient ennå. Vi er imidlertid fornøyde med at vår påstand om samfunnsstraff er blitt hørt, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer