Harnes' samboer pågrepet for ranet

I går fulgte kvinnen (33) rettsmøtet der hennes ranssiktede samboer, Lars Harnes, ble fengslet for Aker Brygge-ranet. Fire timer seinere ble hun pågrepet for medvirkning til samme ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen vil i dag bli framstilt for varetektsfengsling, trolig i samme lokale som hun var til stede i som tilskuer i går.

-  Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, opplyste kvinnens forsvarer, advokat Anja K. Hellander, i går kveld.

Kvinnen ble pågrepet ved 18-tida i går, mindre enn fire timer etter at hun så Harnes bli ført ut av retten og tilbake til isolasjon på cella.

Omstendighetene rundt pågripelsen var i går kveld uklare. Men den skjedde ikke i kvinnens og Harnes' felles hjem nord for Oslo, som ble ransaket av politi mandag.

Kvinnen skal ha blitt pågrepet sammen med en 27 år gammel mann med tilknytning til mc-klubben Bandidos, der Lars Harnes er medlem og har vært leder.

Den 33 år gamle kvinnen var den eneste publikummer som møtte til fengslingsmøtet.

Smilte til hverandre

Men alle sitteplassene var opptatt, og kvinnen måtte forlate lokalet før Harnes ble ført inn. Hun ventet imidlertid på gangen, og da kjennelsen ble annonsert etter en halvtimes pause, var hun på plass på første rad.

Da Harnes ble ført inn, iført T-skjorte med påskriften «No Work Team», så de på hverandre og smilte. Flere ganger mens kjennelsen ble lest opp, kommuniserte de to ved mimikk. De forsøkte ikke å skjule kontakten for noen.

Idet Harnes ble ført ut, blunket han oppmuntrende til kjæresten og sa: «Ha det bra!»

Våpen mot nakken

I retten i går kom det fram at det var Lars Harnes og nynazisten som var inne i banklokalet.

Daniel de Linde rettet en ladd og usikret maskinpistol av typen Stengun mot nakken på den ene vekteren, og tvang ham til å åpne minibanken. Harnes holdt den andre vekteren i sjakk med en 22-kaliber pistol.

Men bare sekunder etter at nynazisten de Linde fjernet geværpipen fra nakken på vekteren og løp ut med fem mill kroner i bagen sammen med Harnes, lå han sjøl på bakken, pågrepet av væpnet politi.

Under gårsdagens fengslingsmøte la politiadvokat Geir Evanger ikke skjul på at politiet oppfattet trusselen mot den ene av de to vekterne på innsida av banklokalet som svært brutal.

-  Stengun-geværet var ladd og usikret. Det var bare å trekke av én gang, så ville konsekvensene blitt fatale. Vekteren ble for øvrig påført plaststrips på hender og føtter og sto på kne foran minibanken, mens han åpnet minibanken med geværet rettet mot nakken.

Ventet i fluktbilen

Tredjemann, Petter Tharaldsen, har tilknytning til den tidligere så beryktede Tveita-gjengen. Politiet mener at Tharaldsen hadde rollen som sjåfør.

-  Han erkjenner ikke straffskyld for medvirkning til ran, sier hans forsvarer Morten Furuholmen.

PÅ GANGEN: Samboeren til Lars Harnes (t.h.) sto sammen med journalistene på gangen og ventet på Oslo tingretts kjennelse. Seinere samme dag ble hun selv pågrepet. Kvinnen har vært kjæreste med Harnes i flere år.