Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harold (7) kastes ut av Norge

Søndag kastes Harold ut av landet fordi stefaren har fått seg ny kjæreste. I Peru venter slummen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yvonne Cupitay Balta ser sin sønn leke i snøen med vennene sine for siste gang. Innen søndag må hun og Harold være ute av landet. Hvis ikke kommer politiet og kaster dem ut. Harold går i 2. klasse på Ruseløkka skole i Oslo. Han er som alle andre gutter, og smiler fortsatt, selv om han vet hva som kommer til å skje.

- Jeg vil ikke dra til Peru. Jeg har ingen venner der, sier han, før han springer til klassekameratene.

Moren er på gråten. Hun vet at i Peru er det slummen som venter dem. Uten penger, familie og et sted å bo kommer man ikke langt i hjemlandet hennes. I Norge arbeider hun som vaskehjelp i Utlendingsdirektoratet (UDI), og leier leilighet til seg og sønnen.

- Vi har det veldig fint. Harold er flink på skolen og har mange venner. Jeg har en fin jobb og tjener nok penger til å ta vare på oss.

Sviktet av mannen

For fire år siden møtte Yvonne eksmannen i Chile. Han var politisk flyktning i Norge, men på ferie i hjemlandet. Yvonne ble forelsket, og sammen med sønnen kom hun til Oslo. Brødrene og mora er i Norge som politiske flyktninger, og i to år var hun lykkelig her.

Men en dag kom mannen hjem med skilsmissepapirene. Han hadde møtt en ny kvinne. I juli i fjor ble Yvonne skilt. I august giftet eksmannen seg med en annen.

- Tryglet om hensyn

- Jeg tryglet ham om å ta hensyn til Harold, men han ville ikke. Jeg klandrer ham for å ha dratt sønnen min inn i dette, sier Yvonne. Ifølge reglene får man opphold i Norge etter å ha vært gift i tre år. Yvonne og Harold ble forlatt et år for tidlig. Hele lokalsamfunnet, skolen og lærerne er fortvilet.

- Harold er en flink elev, like norsk som alle andre i klassen, og nå må han plutselig ut. Jeg skjønner det ikke. Hvor blir det av menneskeverdet? spør lærer Anne Britt Rønningsen.

Prøver alt

Foreldreutvalget ved Ruseløkka skole har forsøkt alt for å forhindre at Harold blir sendt ut av landet.

De har skrevet brev til Redd Barna, flere statsråder og har skaffet seg en advokat. Erling Borgen har en sønn i samme klasse som Harold.

- Det er urimelig og uverdig å behandle barn på denne måten. Yvonne og Harold er uskyldige ofre, og ingen myndighet kan være stolte av å ødelegge livet til et lite barn, sier Borgen.

Kvinner som blir sviktet av ektemenn før de har fått bosettingstillatelse i Norge, er en kjent sak for UDI.

Det er laget spesialregler som skal beskytte kvinnene.

- Vi har ikke statistikk over omfanget av slike saker, men jeg kjenner problemstillingen, sier assisterende avdelingsdirektør i UDI Morten Hansen.

Hansen sier at UDI lenge har vært oppmerksomme på disse sakene og at det er utarbeidet to spesielle regler for disse kvinnene.

- Den ene gir opphold til kvinner som blir forlatt eller forlater en mann som har mishandlet henne. Den andre skal ta hensyn til kvinner som vil få det vanskelig i hjemlandet de returneres til, sier Hansen.

FULL FART: Harold er ikke redd for en tur i bakken. Her er han sammen med klassen sin på skidag i Holmenkollen.
- UVERDIG: Erling Borgen fronter foreldreaksjonen mot myndighetene. Harold og mamma Yvonne Cupitay Balta setter pris på støtten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling