Harold (7) kastes ut av Norge

Søndag kastes Harold ut av landet fordi stefaren har fått seg ny kjæreste. I Peru venter slummen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yvonne Cupitay Balta ser sin sønn leke i snøen med vennene sine for siste gang. Innen søndag må hun og Harold være ute av landet. Hvis ikke kommer politiet og kaster dem ut. Harold går i 2. klasse på Ruseløkka skole i Oslo. Han er som alle andre gutter, og smiler fortsatt, selv om han vet hva som kommer til å skje.

- Jeg vil ikke dra til Peru. Jeg har ingen venner der, sier han, før han springer til klassekameratene.

Moren er på gråten. Hun vet at i Peru er det slummen som venter dem. Uten penger, familie og et sted å bo kommer man ikke langt i hjemlandet hennes. I Norge arbeider hun som vaskehjelp i Utlendingsdirektoratet (UDI), og leier leilighet til seg og sønnen.

- Vi har det veldig fint. Harold er flink på skolen og har mange venner. Jeg har en fin jobb og tjener nok penger til å ta vare på oss.

Sviktet av mannen

For fire år siden møtte Yvonne eksmannen i Chile. Han var politisk flyktning i Norge, men på ferie i hjemlandet. Yvonne ble forelsket, og sammen med sønnen kom hun til Oslo. Brødrene og mora er i Norge som politiske flyktninger, og i to år var hun lykkelig her.

Men en dag kom mannen hjem med skilsmissepapirene. Han hadde møtt en ny kvinne. I juli i fjor ble Yvonne skilt. I august giftet eksmannen seg med en annen.

- Tryglet om hensyn

- Jeg tryglet ham om å ta hensyn til Harold, men han ville ikke. Jeg klandrer ham for å ha dratt sønnen min inn i dette, sier Yvonne. Ifølge reglene får man opphold i Norge etter å ha vært gift i tre år. Yvonne og Harold ble forlatt et år for tidlig. Hele lokalsamfunnet, skolen og lærerne er fortvilet.

- Harold er en flink elev, like norsk som alle andre i klassen, og nå må han plutselig ut. Jeg skjønner det ikke. Hvor blir det av menneskeverdet? spør lærer Anne Britt Rønningsen.

Prøver alt

Foreldreutvalget ved Ruseløkka skole har forsøkt alt for å forhindre at Harold blir sendt ut av landet.

De har skrevet brev til Redd Barna, flere statsråder og har skaffet seg en advokat. Erling Borgen har en sønn i samme klasse som Harold.

- Det er urimelig og uverdig å behandle barn på denne måten. Yvonne og Harold er uskyldige ofre, og ingen myndighet kan være stolte av å ødelegge livet til et lite barn, sier Borgen.

Kvinner som blir sviktet av ektemenn før de har fått bosettingstillatelse i Norge, er en kjent sak for UDI.

Det er laget spesialregler som skal beskytte kvinnene.

- Vi har ikke statistikk over omfanget av slike saker, men jeg kjenner problemstillingen, sier assisterende avdelingsdirektør i UDI Morten Hansen.

Hansen sier at UDI lenge har vært oppmerksomme på disse sakene og at det er utarbeidet to spesielle regler for disse kvinnene.

- Den ene gir opphold til kvinner som blir forlatt eller forlater en mann som har mishandlet henne. Den andre skal ta hensyn til kvinner som vil få det vanskelig i hjemlandet de returneres til, sier Hansen.

FULL FART: Harold er ikke redd for en tur i bakken. Her er han sammen med klassen sin på skidag i Holmenkollen.
- UVERDIG: Erling Borgen fronter foreldreaksjonen mot myndighetene. Harold og mamma Yvonne Cupitay Balta setter pris på støtten.