- Hårreisende at de belønner min sønns drapsmann

Benjamin Hermansens mor er sjokkert etter at Ole Nicolai Kvisler skal få 250 000 kroner fra en arv Erik Gjems-Onstad er med på å fordele.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): TV 2 kunne i kveld avsløre at et testamente som forvaltes av blant andre den høyt dekorerte motstandsmannen og høyesterettsadvokaten Erik Gjems-Onstad donerer penger til nazister og ekstreme innvandringsmotstandere.

Blant de som er ment å motta penger, er Ole Nicolai Kvisler, som ble dømt til 17 års fengelsel for drapet på Benjamin Hermansen.

Kvisler skal tilgodeses med 250 000 kroner, ifølge TV 2. 

Benjamin Hermansens mor, Marit Hermansen, er sjokkert over at mannen som drepte hennes sønn blir tilgodesett med penger for ugjerningen.

- Det er helt grotesk og absurd, sier hun til Dagbladet.no.

- At de belønner min sønns drapsmann er så hårreisende som det kan få blitt.

Erik Gjems-Onstad, som fordeler pengene fra testamentet, er tidligere medlem av Finanskomiteen på Stortinget og er dekorert for sin innsats mot nazistene under krigen.

Han har blant annet mottatt St. Olavsmedaljen og Krigskorset.

SJOKKERT: Marit Hermansen synes det er grotesk at mannen som drepte sønnen hennes skal belønnes med 250 000 kroner. Foto: Henning Lillegård
SJOKKERT: Marit Hermansen synes det er grotesk at mannen som drepte sønnen hennes skal belønnes med 250 000 kroner. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Marit Hermansen mener han ikke fortjener æresmedaljene.

- Nå bør noen ta fra ham de medaljene han er så stolt av, sier hun.

Det rasistisk motiverte drapet på Holmlia i 2001 vakte enorm avsky og oppsikt, og førte til at titusenvis gikk i demonstrasjonstog mot rasisme.

- Jeg kan bekrefte at jeg har opprettet testamenter, og jeg vet at det har forekommet midler til folk som arbeider mot innvandring, sier Gjems-Onstad til TV 2 Nyhetene.

Pengene kommer fra Oslo-kvinnen Clara Weltzin, som i fjor etterlot seg et testamente der hun ber om at leiligheten hennes skal selges til norskfødt, født av norske foreldre, og at pengene fra salget skal gå til personer som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge.

TV 2 har publisert kvinnens testamente på sine nettsider.

Erik Gjems-Onstad er utpekt som medlem i en komité som skal fordele pengene etter kvinnen. I komiteen er også Egil Karlsen, Bjarne Pettersen og Norvald Aasen.

Weltzin har ikke selv utpekt personer eller grupper som skal gis penger, det er komiteen som har valgt å definere drapsmannen som en som "arbeider mot fremmedinnvandring".  

- Hårreisende at de belønner min sønns drapsmann


Den kjente nynazisten Tore Tvedt skal også tildeles penger etter kvinnen.

Ifølge VG-nett er det nå strid innad i komiteen om tildelingen av midler, og saken skal behandles i retten. Det er ikke klart om striden oppsto før eller etter at TV 2 begynte å undersøke saken.

TILDELER PENGENE: Motstandsmannen og høyesterettsadvokaten Erik Gjems-Onstad forvalter pengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer