- Hårreisende diskriminering

Norges Handikapforbund er sjokkert over Oslo By Steinerskoles oppsigelse av trafikkskadde Heidrun Bubik. - Dette er hårreisende, men dessverre ikke et enestående tilfelle, sier nestleder Gunleif Krogstad. Han fikk selv sparken som lensmann for 12 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken om Heidrun Bubik (33) som fikk sparken da hun kom tilbake på jobb i rullestol, vekker onde minner hos Gunleif Krogstad (62). Den tidligere lensmannen i Meråker ble ryggmargsskadd og lam fra livet og ned i 1991.

- I likhet med Bubik fikk også jeg full støtte under rehabiliteringen. Først da det ble klart at jeg aldri mer ville kunne gå, fikk jeg beskjed om at jeg var ferdig som lensmann. Jobben var 90 prosent administrativ. Det ville ikke hatt noen betydning om stolen jeg satt i hadde to eller fire bein, sier Krogstad.

Intoleranse

Bubik har valgt å kjempe for å få tilbake jobben sin, og møter Oslo By Steinerskole i retten neste år.

- Det er ikke vårt ansvar at Bubik ble lam. Hun rakk aldri å tiltre stillingen, så jussen får tale, sa styreleder Erik Marstrander i Dagbladet i går.

Norges Handikapforbunds generalsekretær, Lars Ødegård, er sjokkert: - Så intolerant som skolen framstår, har den åpenbart behov for å ta inn en lærer i rullestol. Dette er diskriminering på det groveste, sier han og kaller Marstranders resonnement skremmende.

- Han skyver problemet over på Bubik når han tar utgangspunkt i at hun ble utsatt for en ulykke, og bruker det som begrunnelse for at hun aldri møtte på jobb. Bubik var syk. Det er forbudt ved lov å si opp sykmeldte, påpeker Ødegård.

Nedslitt

Den uføretrygdede lensmannen fra Meråker er glad det fins så ressurssterke personer som Heidrun Bubik. Selv var han så langt nede etter oppsigelsen at han ikke maktet å ta opp kampen.

- Alle de fine ordene om et inkluderende samfunn og arbeidsliv, er null verdt når det kommer til stykket, sier Krogstad.

- Vi blir fortsatt møtt med holdninger som at er du lam i beina, er du også lam i hodet. Det er forstemmende, sier Krogstad.

I SJOKK: - Vi trodde ikke slik diskriminering kunne skje i Norge i 2002. At noen blir oppsagt fordi de sitter i rullestol, er helt hårreisende, sier to av nestorene i Norges Handikapforbund, generalsekretær Lars Ødegård (t.v.) og nestleder Gunleif Krogstad.