OMSTRIDT: Etter flere tilbakemeldinger har Dyreparken valgt å skjule ulvestatuen for besøkende. Foto: Jacob Buchard
OMSTRIDT: Etter flere tilbakemeldinger har Dyreparken valgt å skjule ulvestatuen for besøkende. Foto: Jacob BuchardVis mer

Dyreparken fjernet omstridt ulvestatue:

- Hårreisende hvordan de har latt seg påvirke

Den omstridte ulvestatuen har stått i parken siden 2003. Nå er den fjernet, og begrunnelsen vekker oppsikt.

Den kjente bronseulven, laget av norske Skule Waksvik som et minnesmerke over ulveflokken som ble skutt i Østerdalen i 2001, har voktet inngangen til Nordisk Villmark i Dyreparken i Kristiansand siden 2003.

Nå er den fjernet, og Dyreparken blir beskyldt for å ha tatt valget på bakgrunn av press fra misfornøyde ulvemotstandere, skriver Agderposten, som omtalte saken først.

- Først var det melkekartongene med ulv på, og så var det bryllupskaka til Elvestuen, og nå altså en statue. En statue av et dyr som står i en dyrepark. Det skulle ikke gått an, uttaler Anne Margrethe Vadder til avisa.

Hun er leder for organisasjonen Rovviltets Røst, som jobber for rovdyrenes rett til å leve i norsk natur.

Provosert

På innskriften til statuen står det «Til minne om ulvedrapene i Stor-Elvdalen i 2001». Dette skal angivelig være det som har ført til bortgangen av statuen, da uttrykket har blitt oppfattet som en protest for forvaltningsvedtaket som gikk ut på å felle ulveflokken i 2001.

Margrethe Vadder bekrefter misnøyen sin ovenfor Dagbladet, og forteller at hun oppfatter Dyreparkens avgjørelse som meningsløs.

- Folk i dag er så utrolig hårsåre. Om det ikke engang kan stå en statue av en ulv i en dyrepark som innehar ulv, så vet ikke jeg lenger, sier hun og fortsetter:

- Det er altså hårreisende og provoserende at Dyreparken har latt seg påvirke av ulvemotstandere, og med det fjernet statuen.

- Ble ikke presset

Faglig leder i Dyreparken, Rolf-Arne Ølberg kjenner seg imidlertid ikke igjen i beskyldningene om å ha latt seg bli «presset» til å fjerne statuen. Han sier de tok avgjørelsen selvstendig etter flere år med tilbakemeldinger og diskusjoner.

- Vi har ikke latt oss presse av ulvemotstandere til å fjerne denne statuen. Vi hadde allerede snakket om å fjerne den en stund, før det ble gjort, forteller han.

- Var innskriften på statuen virkelig så provoserende at hele måtte fjernes?

- Ulvestatuen var laget som en protest på et forvaltningsvedtak i 2001, hvor en flokk med ulver ble avlivet i Østerdalen. Dette blir på statuen omtalt som en «ulvemassakre», noe vi mener er uheldig bruk av ord. Det gikk ikke klart fram at statuen var et uttrykk fra en kunstner, og mange trodde dette var et uttrykk fra oss i Dyreparken.

- Som dyrepark, støtter dere ikke ulvearten?

- Vi har et sterkt engasjement for artsbevaring, og ønsker at ulven skal bevares i norsk natur. Men vi anerkjenner også at problemstillingen rundt ulv er vanskelig, og krever en viss forvaltning. Vi ønsker å bidra til økt kunnskap om ulv, og håper debatten rundt ulveforvaltningen kan preges mer av fakta enn bare hatefulle kommentarer på nettet, som oppsto av denne statuen.

- Burde gis bort

Ulvestatuen er nå plassert på et lager, men det er ikke gitt at den vil bli stående der i all sin tid.

- Det er muligheter for at vi setter statuen ut i parken igjen, men om vi gjør det, blir det etter at vi har funnet en egen ramme som egner seg bedre for den. Det må blant annet være tydelig at budskapet på innskriften er et uttrykk fra kunstneren, og ikke fra oss, sier Ølberg.

Rovviltets Røst-leder Margrethe Vadder, mener for så vidt at noen andre «mer verdige» burde overta statuen til den anerkjente kunstneren.

- Jeg forstår det som sagt slik at Dyreparken har blitt pressa til å fjerne den, og om de nå skal føle seg pressa til å sette den opp igjen, blir det feil. Da er det heller bedre at noen som faktisk med glede vil sette den opp, overtar den, sier hun.