Ansatte føler seg utrygge på jobb i fengsel:

- Hårreisende

Etter at lagmannsretten slo fast at kroppsvisitering av innsatte strider mot menneskerettighetene, skal praksisen kun benyttes ved mistanke. Nå mener Frp og Ap at det bør gis dispensasjon inntil kroppsskannere er på plass, fordi ansatte føler seg utrygge på jobb.

UTRYGGE: Ansatte forteller at de frykter for sikkerheten, etter nytt pålegg fra KDI. - Særdeles beklagelig, unødvendig og uverdig, sier Frps Per-Willy Amundsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
UTRYGGE: Ansatte forteller at de frykter for sikkerheten, etter nytt pålegg fra KDI. - Særdeles beklagelig, unødvendig og uverdig, sier Frps Per-Willy Amundsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Her må rett og slett hensynet til de ansattes liv og helse gå foran de innsattes interesser eller ønsker om at man ikke skal kroppsvisitere. Jeg mener det er en helt åpenbar vurdering Stortinget må gjøre, sier Frps Per-Willy Amundsen, som er medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) inndro muligheten til å rutinemessig kroppsvisitere innsatte i norske fengsler, etter en dom fra Gulating lagmannsrett i sommer. Dommen konkluderte med at regelverket for kroppsvisitasjoner bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) forbud mot nedverdigende behandling.

Det må nå foreligge konkret mistanke for at en slik visitasjon skal kunne utføres.

REAGERER: Per-Willy Amundsen (Frp) mener vedtaket fra KDI må reverseres inntil kroppsskannere er på plass i norske fengsler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REAGERER: Per-Willy Amundsen (Frp) mener vedtaket fra KDI må reverseres inntil kroppsskannere er på plass i norske fengsler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Uaktuelt

Fengselsbetjent Klaus Lintho, styremedlem i NFF Halden, har tidligere fortalt til Dagbladet at det nå er frykt for at innsatte kan ta med seg både narkotika og gjenstander inn i fengslene, og at dette igjen kan by på farlige situasjoner. Etter at pålegget fra KDI kom, har forbundet sendt et formelt varsel.

- Det er ikke muligheten til å se nakne innsatte som er poenget vårt. Poenget er sikkerheten. Når man fjerner et sikkerhetstiltak, må man erstatte det med et tiltak som er minst like godt som det man fjerner. Det man ser her er langt ifra tilfredsstillende i et arbeidsmiljøperspektiv. Det truer vår sikkerhet, det truer innsatte, og ikke minst samfunnet, sier Lintho.

REAGERER: Fengselsbetjent Klaus Lintho, styremedlem i NFF Halden, mener sikkerheten har blitt for dårlig i norske fengsler etter at pålegget om å slutte med rutinemessige kroppsvisitasjoner kom. Foto: LO Sarpsborg og Rakkestad
REAGERER: Fengselsbetjent Klaus Lintho, styremedlem i NFF Halden, mener sikkerheten har blitt for dårlig i norske fengsler etter at pålegget om å slutte med rutinemessige kroppsvisitasjoner kom. Foto: LO Sarpsborg og Rakkestad Vis mer

Både KDI og ledelsen i Halden fengsel har imidlertid tidligere sagt til Dagbladet at de mener dagens sikkerhet er tilstrekkelig.

Kriminalomsorgspolitisk talsperson i Høyre, Frida Melvær, sier til Dagbladet at det ikke hersker noen tvil om at sikkerheten i fengslene skal ivaretas både for innsatte og ansatte.

- Dersom dette stemmer så må det selvsagt tas grep. Men disse grepene må skje innenfor lovens rammer. Måten kriminalomsorgen har drevet med kroppsvisitering til nå har vist seg å stride med EMK, og da er det uaktuelt å fortsette med denne praksisen, sier hun.

Bare ti fengsler har

Så langt er det installert kroppsskannere i ti norske fengsler, og den 11. er underveis, ifølge KDI, som har vurdert at behovet ikke er like stort i alle fengsler.

Til Justis- og beredskapsdepartementet har KDI opplyst at det i dag er 19 høysikkerhetsfengsler i Norge som mangler slike skannere. KDI opplyser videre at dersom det skal installeres sikkerhetsskannere ved alle norske fengsler, vil det gi ett behov for å anskaffe 31 nye maskiner, noe som har en prislapp på om lag 56 millioner kroner, i tillegg påløper kostnader for installering.

Frp mener at vedtaket fra KDI nå må reverseres inntil kroppsskannere er på plass i alle norske fengsler.

- Dette er en ikke-sak og må bare løses. Man må kjøpe inn skannerne og installere dem, og inntil da må vedtaket fra KDI reverseres. Det vedtaket må vi rett og slett overkjøre, sier Amundsen, og legger til at slike skannere allerede er inne i Frps alternative statsbudsjett.

USA: Tre innsatte i Gwinnett County fengsel blir nå kalt helter etter at de klarte å redde livet til en fengselsbetjent. Video: KameraOne, Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Kraftig svekket

Også Arbeiderpartiet ber Regjeringen sørge for at skannere kommer på plass i landets fengsler, og vil be regjeringen komme tilbake til Stortinget med dette i det reviderte nasjonalbudsjettet.

- Det er hårreisende at regjeringa ikke har sørget for midler i statsbudsjettet slik at skannere kan innføres i fengslene for å imøtekomme dommen fra Gulating, sier Maria Aasen-Svendsrud, medlem av justiskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, til Dagbladet.

Aasen-Svendsrud mener det er viktig og bra med fokus på forholdene rundt de innsatte i norske fengsler, men mener Høyre-regjeringen har vedtatt «uverdige kutt over år» i kriminalomsorgen.

- At liv og helse nå kan stå på spill i landets fengsler, slik at kriminalomsorgen kan se seg nødt til å be om dispensasjon fra konsekvensene av dommen fra Gulating, fram til skannerne er på plass, må regjeringen ta på egen kappe. Dette skyldes regjeringens seindrektighet og manglende fokus på kriminalomsorgen, mener hun.

- Oppsiktsvekkende

Forslaget fra Frp og Ap får Høyres Melvær til å reagere.

- Nei, det er ikke aktuelt å gå tilbake til tilfeldige kroppsvisitasjoner, som lagmannsretten har konkludert med at er både nedverdigende og i strid med EMK. Det er ganske oppsiktsvekkende dersom fagforeningen, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ønsker å gå tilbake til en ordning der man rent faktisk bryter med EMK, sier Melvær.

Hun viser til at det allerede er gjort tydelige satsinger på digitale verktøy for å øke sikkerheten i fengslene, blant annet til kroppsskannere og gjennomlysningsutstyr.

Sistnevnte finnes i dag i 34 fengsler, og hever sikkerheten fordi innsmugling av narkotika, våpen og kommunikasjonsmidler i større grad blir avdekket, forteller Melvær.

- Hvilke planer har dere for å få på plass disse skannerne, og i tilfellet hvor raskt?

- Dette er et budsjettspørsmål som vi må komme tilbake til, sier Melvær som også påpeker at Arbeiderpartiet ikke har satt av penger til kroppsskannere i sitt nylig framlagte alternative budsjett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer